Okładka książki - Jad

Jad

Od kiedy tylko pojawiły się informacje o polskiej premierze "Jadu", wiedziałam, że muszę go przeczytać. Brałam udział w konkursie, by go wygrać. Niestety nie udało mi się. Postanowiłam, że go nie kupię, gdyż nie jest on początkiem żadnej serii. Niedawno (i na szczęście) udało mi się znaleźć go w bibliotece, oczywiście go wypożyczyłam. Od razu zabrałam się do czytania. Wiedziałam, że jest to thriller psychologiczny, więc byłam mega ciekawa treści i samego zakończenia. W czasie lektury niestety się zawiodłam. Czytałam wiele thrillerów Harlana Cobena, więc wiem dobrze, co znaczy stopniowanie napięcia, tajemnice, intrygi. W "Jadzie" niestety tego nie było. W książce opisana jest historia nastoletniej Katy Rivers, która przez szybę w autobusie zauważa dziewczynę bardzo do niej podobną. Oprócz tego ciągle dręczą ją koszmary z tą niewiastą w roli głównej. Od tego akcja się rozpoczyna. Sobowtór ma na imię Genevieve (naprawdę Grace) i chce zniszczyć życie głównej bohaterki. Katy wierzy, że Gen ma nadnaturalne zdolności (co niestety się nie potwierdza, a gdyby tak było, książka byłaby o wiele ciekawsza). Razem ze swoim przyjacielem Lukiem przeprowadza śledztwo. Dowiaduje się zaskakujących rzeczy na temat swojego dzieciństwa. Opis niby chwytliwy, ale w rzeczywistości jest całkiem inaczej. Przyznaję, że książka jest wciągająca, nie mogłam się od niej oderwać i czytałam ją nawet w czasie lekcji, ale ostatnie 50 stron to bardzo gęste flaki z olejem - trudno przez nie przebrnąć. Thriller powinien trzymać w napięciu aż do ostatniego zdania, a w tym przypadku domyślałam się zakończenia 100 stron przed. "Jad" zaklasyfikowałabym bardziej do książek przygodowo-psychologicznych, a nie do thrillerów. Ale to jest tylko moje zdanie, każdy może mieć inne. Polecam "Jad" osobom, które chcą już odpocząć od krwawych jatek na każdej stronie książki. Jest to lekka i nawet przyjemna lektura.

Informacje dodatkowe o Jad:

Wydawnictwo: Zielona Sowa