Przedstawiam Wam dobrą powieść pt. "Głęboko pod powierzchnią" autorstwa Konrada Makarewicza
Za egzemplarz dziękuję autorowi Konrad Makarewicz oraz Wydawnictwu Novaeres
Czy lubicie czytać zagmatwane książki z wojną w tle?
"Długo, bardzo długo brał prysznic. Jeszcze nim spłukał z siebie brud sennych omamów, postanowił, że tego dnia zaprowadzi porządek z bagażami."
"Leżał zdjęty przerażeniem, oczekując, kiedy rozbrzmi łomotanie do drzwi. Czekał. Czekał, aż zasnął... Znów śniła mu się pogoń, jednak tym razem to on był ścigającym. Przepełniony gniewem biegł przez las, w dłoni dzierżył nóż, gonił wymykającą mu się długowłosą."
Tymon jest mężczyzną blisko czterdziestki, mieszka w Poznaniu. By zapewnić lepszą przyszłość sobie i swojej ukochanej Nadii wyjeżdża do pracy w Szwecji, by pracować jako robotnik budowlany. Z niecierpliwością czeka na to, aż dołączy do niego Nadia. Kiedy po wielu tygodniach wreszcie się spotykają i dziewczyna do niego dołącza, wszystko między nimi zaczyna się psuć. Nadia jest cały czas poddenerwowana, a jej zachowanie jest trudne do przewidzenia. Wkrótce dziewczyna znika bez słowa wyjaśnienia... Co się z nią dzieje? Czy powodem jej zachowania jest choroba psychiczna? Tymon pełny obaw o ukochaną chce ją za wszelką cenę odnaleźć. Podąża jej śladem do Norwegii. Gdy poszukiwania okazują fiaskiem, wraca do Polski. Wkrótce znów Nadia wkracza w jego życie wywracając je do góry nogami. W końcu Tymon trafia do Ukrainy w sam środek rosyjskiej inwazji. Decyzje, które podejmie na zawsze go odmienią. Ale czy będzie w stanie odzyskać miłość Nadii?
"Dziewczynę ścięło z nóg, zamaszyście siadła na dywanie. Poczęła łkać, a może właściwie byłoby rzec, iż poniosła lament. Mężczyzna w tymczasem przeglądał kolejne wiadomości i zdjęcia"
Jak bardzo okrutna jest wojna? Czy dla ukochanej warto poświęcić swoje życie?
Czy w końcu sam doprowadzi się do tego, że znajdzie się w szpitalu psychiatrycznym? Jaki będzie finał tej historii?
Powieść jest dobrze skonstruowana, ale fabuła jest dość zagmatwana, a niektóre wątki mają dużo nieścisłości. Pomimo tych niedoskonałości czyta się ją dobrze. Książka przynosi czytelnikowi wiele emocji i chwil do refleksji. Bohaterowie są stworzeni w niesamowity sposób i z charakterem. Autor Konrad Makarewicz porusza w swojej powieści tematy: miłość, imigracja, choroba, patozwiązek, trudne relacje z bliskimi, wojna, okrucieństwo. Doskonale obrazuje nam kiedy miłość staje się dla nas przekleństwem. Jak cienka jest granica między miłością a szaleństwem, aż w końcu załamaniem nerwowym. Mamy też bardzo dobrze ukazane zakamarki ludzkiego umysłu. Polecam Wam ten tytuł z całego serca. Subiektywna ocena 8/10
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2023-06-20
Czytajka93
Dali sobie więcej niż zeszłej nocy. Może nawet więcej niż posiadali i mogli oddać, a jeśli tak, to z każdą najmniejszą czułością zaciągali zobowiązanie, które kiedyś należałoby spłacić.
,,Najmroczniejsza jesień" - powieść dark fantasy, której akcja osadzona jest w realiach zbliżonych do średniowiecza. Pewnego dnia Vins stwierdza, że świat...
Wkrótce nastał świt, morze połyskiwało, podobne płynnemu srebru czy rtęci. Tymon od swego pierwszego szwedzkiego wschodu słońca wiedział, iż wody Bałtyku widziane z wybrzeża Skanii są inne.