Przyznajcie, że dzień kobiet to idealna data na premierę filmu z kobiecym tytułem i główną bohaterką płci żeńskiej.
Dama od dziś na Netflix.
A ja dzisiaj przychodzę do Was z recenzją przedpremierową.
Kto lubi smoki ręka w górę.
Mówiłam ostatnio, że coraz częściej sięgam po gatunek fantasy i nie inaczej jest tym razem.
Wow, cóż to była za przygoda!
Akcja jest dynamiczna, cały czas coś się dzieje - nawet gdy dopiero poznajemy bohaterów, szykujemy się z nimi do wielkiego wydarzenia, podziwiamy niemożliwe to nie ma tu miejsca na nudę, rozmyślanie, zbędne opisy czy spowolnienie.
Później, o ile to możliwe, przyspiesza niczym najwyższy, najszybszy rollercoaster i zrzuca nas w dół byśmy się poddali pędowi jednak nie pozwala nam spaść w przepaść.
Co innego główna bohaterka, ta akurat spadła
nie raz.
Niczym bezwładne kukiełki, jesteśmy wciągani w historię Elodie i Khaevis a autorka zręcznie trzyma nas w napięciu od początku do końca, by wypuścić z objęć lektury w głębokim szoku i zachwycie.
Pociąga za sznurki i steruje nami, byśmy poddali się historii, zanurzyli w tym fantastycznie wykreowanym świecie i przeżyli to, co bohaterowie.
Elodie to księżniczka ubogiego, pustynnego królestwa.
Gdy tylko pojawia się szansa na polepszenie bytu jej ludu, dziewczyna postanawia się poświęcić i z niej skorzystać.
Tylko, że nikt nie mówił jej, że to poświęcenie ma być dosłowne a Elodie stanie oko w oko... ze smokiem!
Pierwszy raz miał styczność z twórczością autorki i jestem oczarowana.
Do tego smocza mowa, która została wymyślona przez trzynastoletnią córkę autorki jest niesamowita a gratką jest to, że na końcu książki znajdziemy słowniczek i kilka bonusów.
Bardzo ciekawa była historia poprzednich księżniczek, którą nasza bohaterka mogła w pewien osobliwy sposób poznać.
Genialnie się to komponuje z całością fabuły i myślę, że nie przestanę zachwalać książki dłuższy czas.
Sama jestem w szoku, że ta historia spodoba mi się aż tak bardzo!
Nie mogę się doczekać, aż wieczorem włączę sobie ekranizację w całości i zobaczę, ile mojej wyobraźni pokrywa się z wyobraźnią twórców filmu.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-03-13