Okładka książki - Czego ci nie mówię

Czego ci nie mówię

Mehreen, Cara i Olivia. Trzy nastolatki cierpiące na depresję. Zmagające się nie tylko z czarną dziurą w głowie i sercu, ale też z obojętnością najbliższych. Dorośli nie widzą lub nie chcą widzieć sygnałów alarmowych, nawet tak oczywistych jak ślady po samookaleczeniu. Szczególnie trudno ma Mehreen, wychowana w wierze muzułmańskiej. W islamie problemy psychiczne stanowią temat tabu i są kompletnie niezrozumiane (co najwyżej uważa się, że to sprawka złych duchów i jako leczenie proponuje modlitwę). Trzy dziewczyny myślą nieraz o samobójstwie, jednak brakuje im odwagi na ten krok. Niezależnie od siebie trafiają na stronę MementoMori.com. Dobiera ona partnerów do wspólnego samobójstwa. Trzeba tylko odpowiedzieć na cztery pytania:

1) Imię i nazwisko

2) Wiek

3) Miejsce zamieszkania

4) Dlaczego chcesz umrzeć

Dzięki stronie dziewczyny się poznają - jako partnerki do wspólnego samobójstwa. Co zrobią dalej? Czy dadzą sobie wzajemnie siłę? A może któraś jednak zdecyduje się na ostateczny krok?

Całość trzyma w napięciu od pierwszej do ostatniej strony. Wszyscy, którzy cierpieli kiedyś na depresję, odnajdą w lekturze siebie. Pozostali mogą lepiej zrozumieć, co dzieje się w głowach i sercach chorych.

dr Kalina Beluch

Informacje dodatkowe o Czego ci nie mówię:

Wydawnictwo: iuvi
Data wydania: 2020-05-27
Kategoria: Dla młodzieży
Kategoria wiekowa: 13-15 lat
Dodał/a opinię: truskawka2

Tagi: dla młodzieży

Zobacz opinie o książce Czego ci nie mówię

Kup książkę Czego ci nie mówię