Książę z bajki i młodziutka dziewczyna. Czy z przypadkowego spotkania dwojga nieznających się wcześniej ludzi narodzi się wielka miłość zakończona małżeństwem?
W fabularyzowanej powieści Gigi Griffis pokazuje wycinek z życia Elżbiety Bawarskiej, zwanej w domu Sisi. Poznajemy ją jako upartą, niepokorną dziewczynę, kochająca przyrodę, jazdę konną i piszącą wiersze. Sisi to przede wszystkim niekonwencjonalna osoba, buntowniczka, która sprzeciwia się matrymonialnym planom matki, pragnącej wyswatać ją z jakimś bogatym, ale dobrze urodzonym kawalerem. Nic z tego nie wyszło, bo Sisi otwarcie ignoruje adoratorów. Pociechą dla matki jest jej starsza córka Helena, która przygotowuje się do ślubu z cesarzem Franciszkiem Józefem, władcą potężnej monarchii. Przy pierwszym spotkaniu z Franciszkiem towarzyszy jej siostra Sisi i to ona właśnie urzekła cesarza swoją bezpośredniością i naturalnością. Podczas swych urodzin Franciszek ogłasza zaręczyny włąśnie z Elżbieta, co wywołuje niemalże skandal, a już na pewno niezadowolenie matki cesarza - Zofii. Nie przeszkadza to jednak młodym, który celebrują swoje uczucie, cieszą się miłością przypieczętowaną małżeństwem.
Małżeństwo z Franciszkiem Józefem to nowy rozdział w życiu Sisi, nie najłatwiejszy dla niej, wolnego ptaka, mimo silnego uczucia i namiętności, jaką się darzyli. Dziewczyna nagle znalazła się w zupełnie innym świecie, pełnym zakazów, nakazów, ograniczeń, sztywnej dworskiej etykiety. Nie potrafiła, czy raczej nie zamierzała się do niej dostosować, co przysporzyło jej wiele problemów. Sisi w tym niesprzyjającym jej środowisku pozostała jednak sobą - dziewczyną o silnej osobowości, wrażliwą, żywiołową, podążającą za głosem swego serca.
W książce Griffin przy okazji historii Elżbiety (choć to ledwie wstęp do jej burzliwych losów) poznajemy też kulisy życia dworskiego, świat przyjęć, salonów, konwenansów, intryg. W tle przewijają się postacie historyczne, bohaterowie jej życia i samej sceny politycznej tamtej epoki. Bardzo plastycznie i realistycznie zostało to oddane w powieści!
Dla mnie “Cesarzowa Sisi” to przede wszystkim opowieść o sile uczuć, o historii miłości jednej z najbardziej znanych par: Franciszka Józefa i Elżbiety, utrzymana w stylu romansu historycznego. Książka odpowiednia na długie, zimowe wieczory, rozgrzeje nas i rozpali wyobraźnię.
Za egzemplarz recenzencki dziękuję Wydawnictwu Świat Książki.
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2022-10-12