Urocza okładka zwiastuje lekką i przyjemną historię.
Jest to kolejna książka z gatunku Young adult, śmiało od 13 roku życia ponieważ nie ma w niej nic zdrożnego.
Debiut - więc wiele rzeczy można wybaczyć.
Historię czyta się błyskawicznie, faktycznie to lekka i przyjemna lektura.
Nie wnosi niczego nowego do świata czytelnika, opowieść jakich jest już wiele.
Niczym też nie zaskakuje jednakże jest to fajna książka dla relaksu i na zastój czytelniczy.
Czytasz i nie musisz nad niczym się zastanawiać, kombinować co jak i dlaczego.
Tutaj wszystko jest na tacy.
Książka zwraca uwagę na wywoływanie presji otoczenia i rówieśników.
Wybieramy się w podróż do Włoch i je zwiedzamy z dwójką młodych ludzi, którzy się poznali przypadkiem.
W ogóle niemalże wszystko dzieje się przypadkiem, gdyż Aurora postanawia zaszaleć i odciąć się od swojego życia oraz social mediów.
Wzięła stary telefon (znacie ten legendarny model Nokii) i kupiła pierwszy lepszy bilet na samolot.
Pełen spontan.
Nie myślała o konsekwencjach ani o tym co zrobi już na miejscu.
Cudem jakimś chyba trafiła na młodą Włoszkę, która ją przygarnęła.
Ba! Znalazłam się dla niej praca w rodzinnej księgarni i kąt do spania.
Zaznaczyć jednak muszę, że większego sensu nie ma co tu się doszukiwać a bohaterowie nie są bardzo zapadający w pamięć.
No chyba, że tytułowa Aurora - była tak naiwna, że to aż boli.
Miałam też wrażenie (często) że ona sama nie miała dziewiętnaście a jedenaście lat jeśli bym miała oceniać po jej zachowaniu i sposobie myślenia.
No i niektórych dialogach.
Nie dość, że łatwowierna, bardzo dawała się dominować właściwe wszystkim wokół to jeszcze obrażona, zazdrosna i niezdecydowana, zmieniała zdanie jak jej przysłowiowy wiatr zawiał.
Tak, młodość ma swoje prawa, ludzie mają prawo błędy popełniać ale niektóre decyzje dziewczyny aż krzyczały o pomstę do nieba.
Nie sądzę by tak się zachowywała osoba, którą czekają studia.
Być może dziecko wkraczające w nastoletni bunt i owszem chociaż mam siostrę w wieku piętnastu lat i ona przy naszej bohaterce wydaje się
być obdarzona przeżyciami starszej pani, która wie co to rozsądek.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-05-15
Bookszonki
Najbardziej jesieniarski dziennik na każdą porę roku! Wyobraź sobie kubek aromatycznej herbaty, ciepły kocyk i... Twój ulubiony booktokowy journal...
Nowa powieść autorki bestsellerowej ,,Aurory". Layla jest pisarką. Od podszewki zna sekrety branży wydawniczej, chodzi na lunche ze śmietanką towarzyską...