Życiowe eksperymenty

Informacje dodatkowe o Życiowe eksperymenty:

Wydawnictwo: MG
Data wydania: 2024 (data przybliżona)

Kup książkę Życiowe eksperymenty

Życiowe eksperymenty - opinie o książce

Avatar użytkownika - bookwmkesie
bookwmkesie
Przeczytane:2025-02-28, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, Przeczytane 2025 r.,

Dzisiejsza recenzja dotyczy historii młodej kobiety o imieniu Christie, która postanawia wziąć sprawy w swoje ręce i zapewnić sobie lepsze życie. Przed wami książka pt. ,,Życiowe eksperymenty" autorstwa Louisy May Alcott. To kolejne piękne wydanie od wydawnictwa MG, które na stałe zagości na mojej półce obok innych tytułów, takich jak ,,Małe kobietki", ,,Nastroje" czy ,,Staroświecka dziewczyna". Książka ,,Życiowe eksperymenty" została napisana w XIX wieku, a dokładniej ukazała się po raz pierwszy w 1873 roku pod tytułem ,,Work: A Story of Experience". Choć minęło 152 lata, uważam, że ta powieść ma wiele do zaoferowania współczesnemu czytelnikowi.

Louisa May Alcott w swojej powieści ,,Życiowe eksperymenty" przedstawia historię Christie, młodej kobiety, która w XIX-wiecznym świecie pełnym ograniczeń i konwenansów decyduje się na samodzielne kształtowanie swojego losu. Książka ta to nie tylko opowieść o walce, o niezależność, ale także głęboka refleksja nad rolą kobiet w społeczeństwie i ich dążeniem do samorealizacji.

Niezależność i determinacja głównej bohaterki, która jest silną i niezależną postacią, doskonale odnalazłyby się w XXI wieku. Powieść ukazuje, jak determinacja i praca nad sobą mogą prowadzić do spełnienia marzeń. Niestety, prawa kobiet w XIX wieku były mocno ograniczone, a jako fanka tego okresu nie mogę znieść myśli, że kobieta powinna spełniać się jedynie w roli kury domowej. Dlatego chylę czoła przed autorką, która jako pionierka swoich czasów porusza w książce ważne kwestie społeczne i promuje zmiany ukazując ich zmagania i dążenie do równouprawnienia. To historia pełna pozytywnej energii i nadziei na przyszłość, inspirująca do podejmowania życiowych wyzwań i dążenia do samorealizacji. W każdej książce Alcott możemy dostrzec, jak jej bohaterki walczą z stereotypami i pragną realizować się w dziedzinach, które dotąd były zarezerwowane tylko dla mężczyzn.

Nie zapominajmy również o innych bohaterkach, które zostały fantastycznie przedstawione. Każda z nich jest inna i oczekuje od życia czegoś innego. Dla jednej kształcenie się jest najważniejsze, podczas gdy dla innej dobre zamążpójście ma równie dużą wagę. Nikt nie ma prawa krytykować naszych celów w życiu, tego, co kochamy, jak kochamy i do czego dążymy. W książce znajdziemy bohaterki, od których można czerpać inspirację, ale także takie, które lepiej pozostawić własnej egzystencji.

Podsumowując, historia Christie to opowieść o sile kobiecości, determinacji i dążeniu do niezależności. Książka ta jest ważnym głosem w dyskusji o prawach kobiet i ich roli w społeczeństwie. Polecam ją nie tylko kobietom, ale każdemu, kto szuka mądrego przekazu i inspiracji. Z podziwem patrzę na te ponadczasowe wydania, które zawierają oryginalne ilustracje, idealnie oddające klimat tamtego okresu.

Ośmioro kuzynów
Louisa May Alcott 0
Okładka ksiązki - Ośmioro kuzynów

Trzynastoletnia Rose po śmierci ojca trafia do domu sędziwych ciotek. Dziewczynka sprawia wrażenie chorowitej i przygnębionej. Wszystko zmienia się, gdy...

Dobre żony
Louisa May Alcott0
Okładka ksiązki - Dobre żony

Louisa May Alcott opowiada dalsze dzieje "małych kobietek". Dobre żony to książka dla wszystkich, którzy chcą poznać dalsze losy małych kobietek...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba