,,Znalazłem egzotyczny kwiat, którego nigdy nie opuszczę"

Stefan Jasnorzewski o Marii Pawlikowskiej

Publikacja Agnieszki Stabro pozwala poznać Marię Pawlikowską nie tylko jako wspaniałą poetkę, pełną sprzeczności kobietę czy wielką indywidualistkę, lecz również jako człowieka złamanego przez życie, wojnę i nieuleczalną chorobę. Jaki Pawlikowska miała stosunek do własnego ciała przed i w trakcie choroby? Jak i czy akceptowała zmiany, które odciskał na nim czas? Jak znosiła chorobę i samotność?

Informacje dodatkowe o Życie listami pisane. Zbeletryzowana opowieść o Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej:

Wydawnictwo: Bellona
Data wydania: 2013-08-08
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Życie listami pisane. Zbeletryzowana opowieść o Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej

Życie listami pisane. Zbeletryzowana opowieść o Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej - opinie o książce

Avatar użytkownika - Elzbieta123
Elzbieta123
Przeczytane:2013-08-12, Ocena: 6, Przeczytałam,
Polecam! Książka ,,Życie listami pisane" opowiada nie tylko o życiu Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej, poprzez pryzmat jej korespondencji oraz intymnego dziennika, prowadzonego na emigracji. Agnieszka Stabro potrafiła barwnie i jednocześnie z niezwykłą wrażliwością ukazać nieznane dotychczas oblicze znakomitej poetki, jej fascynacje, nierozerwalnie połączone z duchem epoki, w której żyła. Możemy poznać cały tragizm egzystencji Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej połączony z niezwykłą siłą walki i wolą życia, które towarzyszyły Marii Pawlikowskiej do samego końca. Jest to po prostu książka o uczuciu - nigdy nieprzemijającej miłości do drugiego człowieka, do świata, do poezji i do życia w całej jego okazałości.
Avatar użytkownika - AgnieszkaG
AgnieszkaG