Trzeci tom wesołej opowieści o zwierzętach dla młodych czytelników - nie tylko tych interesujących się światem fauny. Weterynarka Debora jest szczęśliwa, że pracuje w zoo wymarłych zwierząt. Poznaje kolejne niezwykłe gatunki, które już zniknęły albo są zagrożone wyginięciem. Zachwyca się kolorami ropuchy złotej, nie może wyjść z podziwu na widok lwa jaskiniowego, szaleje ze szczęścia, gdy dostaje zadanie leczenia leniwca Jeffersona... Wyrusza też na wyprawę do dżungli na Borneo, gdzie uczestniczy w programach pomocy dla orangutanów i dzioborożców. Do wszystkiego podchodzi z humorem, bo walcząc o ochronę dzikich zwierząt należy z nadzieją patrzeć w przyszłość!
Autorami cyklu są dwaj Francuzi: sławny scenarzysta Christophe Cazenove, znany w Polsce z bestsellerów ,,Sisters", ,,Mali bogowie" czy ,,Kasia i jej kot", oraz grafik Bloz (pseudonim Jeana-Christophe'a Grenona), który zilustrował wydaną także w naszym kraju opowieść ,,Dinozaury w komiksie".
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2025-02-12
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Le ZOO des animaux disparus tome 3
Działania nieregularne - definicja terminu charakterystyka poszczególnych ich form. Przegląd działań nieregularnych w dziejach świata. Historia działań...
Książeczka dla najmłodczych, twarde stronice. Maluch wciska guzik i może słuchać radosnego śmiechu dziecka. W środku zdjęcia roześmianych niemowląt....
Przeczytane:2025-03-05, Ocena: 5, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, 12 książek 2025, 26 książek 2025, 52 książki 2025,
"Zoo wymarłych zwierząt" to trzeci tom serii, która zyskała uznanie zarówno wśród młodszych, jak i starszych czytelników. Komiks jest pełen kolorowych ilustracji i ciepłych opowieści, które przyciągają uwagę i zachęcają do odkrywania świata fauny. To niezwykła podróż, która pozwala zobaczyć wiele wymarłych już zwierząt, skłania do refleksji, jednocześnie dostarczając dawkę humoru.
Główną bohaterką komiksu jest weterynarka Debora, która z pasją i oddaniem pracuje w niezwykłym zoo, w którym zamieszkują zwierzęta już nieobecne w naszym świecie. To nie tylko opowieść o ochronie wymarłych gatunków, ale także o odpowiedzialności i miłości do przyrody. Debora, jako główna bohaterka, emanuje pozytywną energią i humorem, jednocześnie wypływa z niej masa pasji, co czyni ją bardzo sympatyczną postacią. Jej interakcje z różnorodnymi zwierzętami są pełne ciepła i empatii. To zdecydowanie postać, od której warto czerpać pozytywne zachowania i miłość do swojej pracy.
Komiks wciąga czytelników w świat, który jest zarówno edukacyjny, jak i rozrywkowy. Nie brakuje tutaj humoru, który miesza się z dużą dawką wiedzy i jednocześnie sprawia, że trudne tematy łatwiej jest przyjąć. Dzięki szczegółowym ilustracjom i przemyślanym dialogom, młodzi czytelnicy mają szansę nauczyć się wielu ciekawostek o zagrożonych gatunkach lub tych, które już wyginęły i ich znaczeniu w ekosystemie.
"Zoo wymarłych zwierząt" nie tylko bawi, ale także skłania do refleksji nad tym, jak każdy z nas może przyczynić się do ochrony naszej planety i jak kruche jest życie. To opowieść, która inspiruje do działania, pokazując, że nawet w obliczu trudnych wyzwań, warto patrzeć w przyszłość z nadzieją. Jest to również cenna lekcja pokazująca, że należy szanować otaczający nas świat i przyrodę, ponieważ jest siedliskiem i domem wielu zwierząt. Komiks to pełna magii i przygód lektura, która z pewnością przypadnie do gustu nie tylko młodym miłośnikom przyrody, ale także dorosłym, którzy chcą odkryć piękno i różnorodność naszej fauny. Jest to świetna lektura, która jest dobrym wyjściem do dyskusji na temat poszanowania świata. Podczas czytania dzieci są zaskoczone poznawanymi informacjami i przeżywają szok, że na Ziemi istniały zwierzęta, których już wśród nas nie ma. To także cenna lekcja o pracy i misji zoo. Gorąco polecam tę pozycję każdemu, kto pragnie wprowadzić do swojego życia odrobinę radości i wiedzy o zwierzętach, jednocześnie będąc gotowym na refleksje, które pojawiają się podczas lektury.