Zjadanie zwierząt

Ocena: 5.33 (3 głosów)
Inne wydania:

Gdy Jonathanowi Safranowi Foerowi urodził się syn, chciał się dowiedzieć, jak powinien go karmić i czym naprawdę jest mięso. Skąd pochodzi? Jak się je produkuje? Jak traktowane są zwierzęta i czy to ważne? Jak zjadanie zwierząt wpływa na gospodarkę, społeczeństwo i środowisko? Wyniki tego śledztwa sprawiły, że stanął twarzą w twarz z rzeczywistością, której jako obywatel nie mógł zignorować, a jako pisarz nie mógł przemilczeć.

...

Jeśli znajdą się osoby, których nie przekona sugestywny sposób, w jaki Foer opisuje okropieństwa przemysłowej hodowli zwierząt i oskarża odpowiedzialnych za nią ludzi, to znaczy, że są nieczułe albo głuche na głos rozsądku. Albo i jedno, i drugie.

J.M. Coetzee

Dzięki tej książce zostałam wegańską aktywistką.

Natalie Portman

Najlepsi dziennikarze (Michael Pollan, Eric Schlosser) i aktywiści praw zwierząt (Peter Singer, Temple Grandin) - a także Jezus, Gandhi, Pitagoras, Arystoteles, John Locke i Immanuel Kant - zmagali się z pytaniem o to, czy zabijanie zwierząt na mięso jest etyczne. Dzięki tej niezwykle dociekliwej książce Foer dołącza do nich. [...] Zjadanie zwierząt jednak nie nawołuje do przejścia na wegetarianizm. Ta książka to apel o świadomość i odpowiedzialność.

Susan Salter Reynolds, ,,Los Angeles Times"

Zjadanie zwierząt jest wyjątkowe, ponieważ wegetarianin Foer pozwala farmerom i aktywistom mówić we własnym imieniu. Do zjadaczy mięsa odnosi się z dużą empatią, a jego poczucie humoru słodzi gorzką rzeczywistość.

O, ,,The Ophra Magazine"

Zjadanie zwierząt to porządna dziennikarska robota z literackim nerwem.

Jessica Roy, ,,Salon"

Foer przekonuje, że ludzi określają ich wyrzeczenia. Wegetarianizm wymaga rezygnacji z przyjemności prawdziwych i niezastępowalnych niczym innym. Autor ma na tyle dużo odwagi, że nie wstydzi się wymagać tego poświęcenia od swoich czytelników.

Elizabeth Kolbert, ,,The New Yorker"

To, że za każdym razem, gdy jem befsztyk, zastanawiam się nad tym, czy nie jestem hipokrytą, to wielki sukces autora. W książce pisze: ,,Musimy odnaleźć miejsce na mięso w debacie publicznej, tak samo jak znaleźliśmy je na naszych talerzach". Po lekturze tej książki, trudno się z nim nie zgodzić.

Geoff Nicholson, ,,San Francisco Chronicle"

Informacje dodatkowe o Zjadanie zwierząt:

Wydawnictwo: Krytyka polityczna
Data wydania: 2019-06-14
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 9788366232297
Liczba stron: 352
Tytuł oryginału: Eating Animals

Tagi: Zaopatrzenie w żywność

więcej

Kup książkę Zjadanie zwierząt

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Zjadanie zwierząt - opinie o książce

Książka nie tyko dla wegetarian. Uczy nas świadomej konsumcji. Opisuje drogę zwierząt ,zanim trafią na nasz stół w ramach ,,niedzielnego kotleta,, bądź ulubionych przez dzieciaków nugetsów .Dopiero po tej lekturze otwierają nam się oczy na cierpienie zwierząt. To nie jest średniowiecze że musimy upolować zwierzę bo inaczej umrzemy z głodu. Książka pokazuje strach zwierząt ,a niekiedy tortury gdy żywcem są krojone. Nie ma jednak na celu nikogo przekonywać żeby z dnia na dzień rzucił mięso i przerzucił się na wegetarianizm bądź weganizm. Pokazuje tylko że warto jeść świadomie i kupować produkty które zapewniają zwierzętom humanitarne warunki.

Link do opinii
Avatar użytkownika - AnnaP
AnnaP
Przeczytane:2015-08-04,

Nie spodziewałam się zupełnie, że po lekturze "Jeść przyzwoicie" Karen Duve coś jeszcze będzie w stanie mnie zaskoczyć, czy nawet zszokować. Tak było, dopóki nie otworzyłam "Zjadania zwierząt", które całkowicie mnie... zjadło.

Te dwa z pozoru podobne tematycznie tytuły okazały się zupełnie różne. O ile książka Niemki opierała się na analizie autoeksperymentu żywieniowego, o tyle Foer skupia się głównie na etyce i moralności w odniesieniu do świetnie rozwiniętego przemysłu mięsnego. Zagląda w każdy kąt i zaułek, nawet najciemniejszy. Pisze o hodowcach i ich hodowlach, biorąc pod lupę każdy krok produkcji tak chętnie kupowanego przez nas białka zwierzęcego.

W książce autor stosuje podział na ryby, ptaki, świnie i krowy i po kolei opisuje warunki w hodowlach przemysłowych. Osobny rozdział poświęcony jest rzeźniom; tu naświetlone zostają liczne nadużycia i okrucieństwa względem zwierząt w ostatnich chwilach ich pełnego bólu życia. Bo przeznaczone na pokarm ludzki stworzenia dotykają za życia liczne niepełnosprawności spowodowane taką, a nie inną metodą chowu. W publikacji znalazło się też miejsce na długi spis grożących ludziom chorób odzwierzęcych. Tu robi się strasznie, ale przecież nie jest wcale tak, że żyjemy w nieświadomości. Wolimy ignorować fakty, których Foer nie chce przemilczeć.

Dla równowagi pisarz przytacza również parę pozytywnych przykładów zza oceanu, dając głos tym, którzy starają się walczyć z chorymi metodami korporacji rządzących rynkiem mięsnym w Ameryce. Smutna prawda jest jednak taka, że trudno walczyć z czymś, co ma poparcie w prawie stanowym. Na paru stronach pojawiają się cytaty aktywistów walczących o prawa zwierząt - ile prawdy jest w ich sloganach? Czy i tu nie kryje się jakiś ukryty cel? Wreszcie ciekawie wplecione między hodowlane realia statystyki dotyczące smakoszy mięsa w porównaniu do wegetarian, spójnie łączą temat zwierząt i ludzi.

Do wegetarian zaliczyć można m.in. tak różnych ludzi jak Tołstoj, Ghandi, Hitler czy syn Martina Luthera Kinga, Dexter Scott King; jest nim też autor książki, Amerykanin o żydowskim pochodzeniu. Mimo to "Zjadanie zwierząt" trudno nazwać podręcznikiem wzorowego jarosza. Lektura ta to po prostu lekcja etyki dla człowieka współczesnego, leniwego, nieświadomego hipokryty. Dla smaku (!) paskudnej jakości mięsnego ochłapu z maltretowanego i schorowanego zwierzęcia ludzkość jest w stanie przymknąć oczy na przemoc, która już w odniesieniu do ludzi byłaby czymś szokującym i niedopuszczalnym w naszych czasach.

Link do opinii
Foer zbadał niemal wszystkie etapy chowu i uboju zwierząt. Opisuje rzeczy, o których jedząc kotleta wolelibyśmy nie myśleć, nie wiedzieć. Coś tam w sumie wiemy, czegoś się domyślamy -- Foer to sprawdził i brutalnie, bez ogródek opisuje. Rozpatruje problem zjadania zwierząt zarówno w kategoriach etyki, filozofii, jak i zdrowia, higieny. Nie sposób pozostać obojętnym na zawarte w tej książce treści. Chyba każdy po tej lekturze zmieni swoje nastawienie do jedzenia czegokolwiek. Świetna, mocna, ważna książka.
Link do opinii
Avatar użytkownika - moniapili
moniapili
Przeczytane:2024-07-16, Ocena: 5, Przeczytałam,
Inne książki autora
Oto jestem
Jonathan Safran Foer0
Okładka ksiązki - Oto jestem

Nowa, długo wyczekiwana powieść autora Wszystko jest iluminacją i Strasznie głośno, niesamowicie blisko. Rozpięta między Ameryką, Europą i Izraelem, zarazem...

Klimat to my. Ratowanie planety zaczyna się przy śniadaniu
Jonathan Safran Foer0
Okładka ksiązki - Klimat to my. Ratowanie planety zaczyna się przy śniadaniu

Najlepsza książka 2019 roku ,,Financial Times" i ,,The Guardian" Niektórzy ludzie odrzucają fakt, że nasza planeta ociepla się z powodu działalności...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska
 Kalendarz adwentowy
Grzechy Południa
Agata Suchocka ;
Grzechy Południa
Stasiek, jeszcze chwilkę
Małgorzata Zielaskiewicz
Stasiek, jeszcze chwilkę
Biedna Mała C.
Elżbieta Juszczak
Biedna Mała C.
Rodzinne bezdroża
Monika Chodorowska
Rodzinne bezdroża
Sues Dei
Jakub Ćwiek ;
Sues Dei
Zagubiony w mroku
Urszula Gajdowska ;
Zagubiony w mroku
Jeszcze nie wszystko stracone
Paulina Wiśniewska ;
Jeszcze nie wszystko stracone
Zmiana klimatu
Karina Kozikowska-Ulmanen
Zmiana klimatu
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy