Atlantą wstrząsa okropna zbrodnia. Na parkingu w jednej z dzielnic miasta zostaje znalezione zmasakrowane ciało młodej dziewczyny, studentki Georgia Tech. Ta sprawa okazuje się zdumiewająco podobna do morderstw popełnionych trzydzieści lat wcześniej przez pewnego szaleńca, opętanego misją zbawiania upadłych kobiet. Śledztwem kieruje wiceszefowa Biura Śledczego Georgii, Amanda Wagner, której kariera w policji rozpoczęła się właśnie od rozwikłania tajemnicy tamtych zbrodni. Z sobie tylko znanych powodów odsuwa ona od tej sprawy młodego, obiecującego policjanta o nazwisku Will Trent, który po nieszczęśliwym życiu nareszcie spotkał prawdziwą miłość, lekarkę Sarę Linton. Trent spędził dzieciństwo w domu dziecka i dopiero jako dorosły dowiedział się, że jest synem prostytutki, Lucy Bennett, oraz człowieka, który przez ponad rok trzymał ją w niewoli i w końcu zamordował. Jego ojciec spędził za kratkami ostatnie trzydzieści lat i właśnie niedawno opuścił więzienie. Will Trent i Amanda Wagner przypadkiem spotykają się w budynku dawnego sierocińca, choć obydwoje przyszli tam z całkiem innych powodów. Okazuje się, że morderca sprzed trzydziestu lat nie działał sam.
Wydawnictwo: Buchmann
Data wydania: 2013-05-22
Zamordowano studentkę. Sprawa przypomina morderstwa z lat siedemdziesiątych. To była pierwsza sprawa Amandy Wagner. Dlaczego kobieta nie chce teraz dopuścić do sprawy Trenta?
Psychopata, którego celem jest zbawienie upadłych kobiet. Poznajemy też historię dzieciństwa Willa Trenta.
Dyskryminacja kobiet, rasizm, trudne początki kobiet w policji.
Polecam.
Tytułowym „Zbrodniarzem” okazuje się mężczyzna, króry wiele lat temu został złapany i aresztowany przez dwie młode policjantki – Amandę Wagner i Evelyn Mitchell. Jednak jego tożsamość odmieni życie wielu osób.
W Atlancie odnalezione zostają zwłoki młodej studentki. Sposób, w jaki zginęła przypomina morderstwa popełniane ponad 30 lat temu. Zbiegają się one czasowo z wyjściem na wolność człowieka, którego za kraty wsadziły kiedyś Amanda i Evelyn. Ta pierwsza od razu wyklucza ze śledztwa Willa, dla jego dobra. Mężczyzna jednak się nie poddaje i w końcu zostaje włączony w sprawę. Chociaż jednak lepiej dla niego byłoby trzymać się od niej z daleka.
Książka przeplata w sobie pierwszą poważną sprawę dwudziestokilkuletnich Evelyn i Amandy oraz współczesność. Takie „przeskoki” co prawda początkowo trochę mnie wyrywały z akcji, ale dość szybko się do nich przyzwyczaiłam.
W tej książce sięgamy w przeszłość Willa i jego matki. Dowiadujemy się, kim była. W jakich okolicznościach na świat przyszedł Wilbur Trent. Kim był jego ojciec. Co prawda poprzednie części dały nam zarys życia agenta, ale tutaj można wniknąć w szczegóły. Autorka daje odpowiedzi na wiele pytań, które pojawiły się wcześniej, między innymi „dlaczego Will został znaleziony w koszu na śmieci”.
Polecam tę pozycję wszystkim fanom Karin Slaughter i nie tylko. Jestem pewna, że czytelnik się nie zawiedzie.
Andrea jest przekonana, że wie wszystko o swojej matce. Jakie tajemnice może skrywać Laura, elegancka i poukładana terapeutka mowy, filar lokalnej społeczności...
Sara Linton, lekarka i koronerka, i Jeffrey Tolliver, policjant i jej były mąż, znajdują w lesie skrzynię, a w niej zwłoki pięknej dziewczyny. Sekcja...
Przeczytane:2015-05-08, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,