Główna bohaterka powieści przez przypadek zostaje zamieszana w przemyt narkotyków i produkcję fałszywych pieniędzy.
Czy uda jej się przechytrzyć mafię i udowodnić policji swoją niewinność?
Miłośnicy gatunku z pewnością docenią ten trzymający w napięciu, pełen zaskakujących zwrotów akcji i zbiegów okoliczności kryminał.
Wydawnictwo: Kobra Media
Data wydania: 2006-07-12
Język oryginału: Polski
Tłumaczenie: brak
Nie wiem, czy to kwestia długiej przerwy od książek Chmielewskiej, czy po prostu dobrej jakości tego konkretnie tytułu, ale "Zbieg okoliczności" czytało się znakomicie. Autorka po mistrzowsku spiętrzyła intrygę, w którą wplątały się niezależnie dwie organizacje przestępcze i dwie kobiety o tym samym nazwisku. Tradycyjnie humor językowy i sytuacyjny zadowala w stu procentach. Może nie jest to mistrzowski kryminał i zdarzenia często wydają się zbyt zawikłane, to jednak współczesne komedie kryminalne do powieści mistrzyni się nie umywają. Gorąco polecam.
Kryminały Joanny Chmielewskiej to książki, które czytam, żeby się zrelaksować. "Zbieg okoliczności" to powieść, w której fabuła jest nieźle pokręcona, dodatkowo w aferę zostają wplątane dwie Joanny Chmielewskie - teściowa i synowa, a raczej była teściowa i była synowa ;) O dziwo, kobiety te darzą się sympatią.
Jak w przypadku większości kryminałów tejże autorki, tak i tutaj czytanie powoduje niekontrolowane salwy śmiechu.
Autorka wspomina swoje całe swoje życie - począwszy od zapoznania czytelnika ze swymi przodkami, poprzez dzieciństwo, młodość, życie rodzinne. Opisuje...
Po powrocie z europejskich wojaży Joanna zauważa zniknięcie z domu pamiątkowej zapalniczki. Oskarżenie o kradzież pada na ogrodnika Mirka. Przyjaciele...
Człowiek powinien się uczyć na cudzych błędach, bo sam wszystkich popełnić nie zdoła.