Zastępcza

Jagoda Zdrojewska wiedzie cudowne życie. Jest piękna, zamożna, a jej mąż to znany neurochirurg. Gdyby tego było mało, kobieta ma pracę marzeń. Odwiedza pięciogwiazdkowe kurorty i opisuje swoje podróże w znanym czasopiśmie. Ale... ktoś brutalnie odbiera jej życie. Policjanci podejrzewają jej męża, którego znaleźli przy ofierze. Lena - sąsiadka Zdrojewskich - uważa, że małżeństwo od dawna przechodziło kryzys, w domu bywały głośne awantury, a Jagoda wdała się w romans, co tylko potwierdza policyjną hipotezę. Jednak komisarz Tymon Hanter, brat podejrzanego, zrobi wszystko, by oczyścić Wojtka z zarzutów. Rozpoczyna prywatne śledztwo, odkrywając wiele głęboko skrywanych tajemnic, nie tylko z życia prywatnego Jagody, ale także dziennikarskiego dochodzenia, które prowadziła. Co takiego działo się w hinduskim SPA bogini Parwati, tak często odwiedzanym przez Jagodę? Kim jest Rashid Kumari i jaką rolę odegrał pod koniec jej życia? A przede wszystkim - kto zabił i czy małżeństwo państwa Zdrojewskich naprawdę było takie idealne...?

,,Zastępcza" to opowieść o zbrodni, kłamstwie i o pragnieniu silniejszym od wszystkiego innego.

O autorce

Katarzyna Wolwowicz urodzona w 1983 roku. Magister stosunków międzynarodowych i psy-chologii klinicznej. Absolwentka studiów podyplomowych z mediacji.

Dorastała w malowniczej górskiej miejscowości - Szklarskiej Porębie. Kocha przestrzeń, wol-ność i naturę, ale także ogień trzaskający w kominku, saunę i morsowanie w górskich wodo-spadach. Uwielbia sport, zwłaszcza narciarstwo alpejskie, a także taniec towarzyski i latyno-amerykański.

Autorka serii kryminalnej z komisarz Olgą Balicką (Niewinne ofiary, Fałszywe tropy, Toksyczne układy, Bursa, Mrok i Części zamienne), serii z komisarzem Tymonem Hanterem (Wykluczo-na), oraz thrillerów: W otchłani, W obłędzie i Jaskinie umarłych.

Informacje dodatkowe o Zastępcza:

Zastępcza - opinie o książce

Avatar użytkownika - asia_czyta_ksiaz
asia_czyta_ksiaz
Przeczytane:2024-11-17,

Małżeństwo Jagody i Wojtka na pozór idealne ale skrywane tajemnice doprowadziły do tragicznego zdarzenia. Wojtka światowej klasy neurochirurga niestety poznajemy w momencie oskarżenia o morderstwo żony Jagody. Wszystkie ślady i zeznania świadków jednoznacznie wskazują jego winę. Jedyna osoba, która nie wierzy w czyn Wojtka jest jego brat Tymon Hunter. A on zrobi wszystko aby dotrzeć do prawdy i oczyścić brata z zarzutów.

~

Wszyscy w koło opowiadają jakie to ich małżeństwo było toksyczne i trudne, leczy Tymon wierzy, że to czysty nepotyzm. Wątpliwości nabiera dopiero gdy w grę wchodzi nielegalną surogacja ale przede wszystkim fakt i rzetelne spojrzenie na sytuację oczami ukochanej Tymona - Asi. Wciąż wypływają nowe wątki, zapisy z kamer czy chociażby zdjęcia. Jagoda miesza się niestety w dość skomplikowany proces surogacji a cały ten proceder sięga najwyższych władz. Co naprawdę się wydarzyło w domu Jagody i Wojtka? Czy nielegalną surogacja zostanie rozwiązana? Kto tak naprawdę zabił Jagodę?

~

Było to moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki i muszę przyznać że się nie zawiodłam. Niesamowita historia, którą pochłania ale też bardzo przykuwa uwagę czytelnika. Zagadkowa śmierć bohaterki jest tak perfekcyjnie skonstruowana, której rozwiązanie zaskakuje okropnie. Bohaterowie są tak życiowo skonstruowani, problemy jakie ich spotykają są spotykane na co dzień. Autorka tak perfekcyjnie dobrała każdy wątek fabuły a jednocześnie nie zdradzała szczegółów, że rozwiązanie zagadki rośnie z każdą przewracaną kartka.

~

Z czasem gdy poznawałam każdego z bohaterów to bardzo żal mi się zrobiło Jagody. Dlaczego? A no dlatego, że wydawałoby się, że kobieta ma wszystko a tak naprawdę brakowało jej bliskości drugiej osoby. Podsumuje tylko tak to nie tylko trzymający w napięciu świetny kryminał, ale przede wszystkim bardzo wartościowa powieść z przesłaniem społecznym. Ta książka na pewno zadowoli fanów kryminałów. A smaczku dodają elementy sensacyjne i psychologiczne. Jeśli lubisz zagadki oraz morderstwa to koniecznie sięgnij po tę książkę. Polecam!

Dziękuję za wydawnictwu Zwierciadło za egzemplarz ❤️

Seria: Komisarz Tymon Hanter #2

Wydawnictwo: Zwierciadło
@wydawnictwo_zwierciadlo

💣💣💣💣💣💣💣💣💣💣💣💣

" - Zawiodłaś. Nie wykonałaś powierzonego zadania. Miałaś jedynie urodzić zdrowe dziecko, ale i to, co większość kobiet robi bez trudu, przerosło twoje możliwości - zagrzmiał srogo..."

"Zastępcza" to druga części serii kryminalnej z Komisarzem Tymonem Hanterem ukazuje, jak doskonale autorka potrafi wciągnąć czytelnika w świat pełen napięcia i niepewności.. Od samego początku książka trzyma w napięciu, a zwroty akcji oraz skomplikowane relacje między postaciami sprawiają, że trudno oderwać się od lektury..

Styl pisania autorki jest dynamiczny i pełen szczegółów, co pozwala nam łatwo wyobrazić sobie opisywane miejsca i sytuacje..
Autorka zwraca uwagę na różnorodność postaci, które mają swoje unikalne cechy i motywacje.. Każda z nich wnosi coś do fabuły, co sprawia, że historia staje się bardziej złożona..

Wprowadzenie wątków rodzinnych dramatów oraz pozorów, które skrywają bohaterowie, dodaje głębi fabule.. Atmosfera tajemniczości, w połączeniu z wątkiem tajemniczego SPA i wpływowych ludzi, tworzy intrygujący kontekst dla zbrodni, która staje się centralnym punktem historii.. Autorka umiejętnie buduje napięcie, wprowadzając nowe fakty, które zaskakują nas i zmuszają go do ciągłego przemyślenia, kto tak naprawdę jest winny..

Bohaterowie są dobrze zarysowani, każdy z nich ma swoje motywacje i tajemnice.. Jagoda, jako główna postać, jest przedstawiona jako silna, ale jednocześnie wrażliwa kobieta, która stara się odnaleźć swoje miejsce w świecie.. Wojciech, jej mąż, jest złożoną postacią, której miłość do Jagody jest kwestionowana przez okoliczności.. Komisarz Tymon, z kolei, staje się symbolem determinacji i chęci odkrycia prawdy, co prowadzi do emocjonalnej kulminacji historii.. Całość tworzy spójną i angażującą narrację, która trzyma w napięciu do samego końca..

Złożoność relacji między bohaterami, zwłaszcza między Jagodą a Wojciechem, dodaje głębi całej historii.. Kiedy dochodzi do morderstwa, emocje osiągają szczyt, a czytelnik zostaje wciągnięty w wir niepewności i chęci odkrycia prawdy..

"Zastępcza" to znakomity kryminał, który nie tylko dostarcza emocji, ale także skłania do refleksji nad złożonością ludzkich relacji i tajemnicami, które mogą prowadzić do tragicznych wydarzeń..

" Tymon milczał. Brakowało mu kontrargumentów. Został przytoczony złymi wiadomościami i nie miał pomysłu, od czego zacząć i gdzie szukać. Musiał znaleźć jakąś lukę, jakiś niepasujący element układanki, który śledczy przeoczyli albo umyślnie pominęli..."

Historia koncentruje się na małżeństwie Zdrojewskich, które z zewnątrz wydaje się idealne, ale kryje wiele problemów.. Jagoda, główna bohaterka, marzy o zostaniu matką, jednak los nieustannie odbiera jej tę możliwość.. Jej mąż, Wojciech, zdaje się być pogodzony z tą sytuacją, co tylko pogłębia frustrację Jagody..

W miarę jak jej obsesja na punkcie macierzyństwa narasta, Jagoda postanawia podjąć drastyczne kroki, by zrealizować swoje marzenie.. Nie zdaje sobie jednak sprawy, że jej działania mogą prowadzić do tragicznych konsekwencji.. Ostatecznie zostaje brutalnie zamordowana, a Wojciech staje się głównym podejrzanym, uciekając z miejsca zbrodni w panice..

W tej sytuacji do akcji wkracza Tymon Hunter, brat Wojciecha, który postanawia przeprowadzić własne śledztwo, aby oczyścić brata z zarzutów.. W miarę prowadzenia dochodzenia, Tymon odkrywa szereg skrywanych tajemnic dotyczących zarówno Jagody, jak i Wojciecha.. Trop prowadzi go do Podwarszawskiego Kompleksu bogini Parwati, gdzie znajdują się mroczne sekrety związane z ich życiem..

Cała historia jest pełna napięcia, tajemnic i zaskakujących zwrotów akcji, które prowadzą do odkrycia prawdy o tragicznych wydarzeniach, które miały miejsce..

Avatar użytkownika - Booklutek
Booklutek
Przeczytane:2024-10-20,

Rozpoczyna się ciąg wydarzeń, który prowadzi do nieustannego odkrycia prawdy.

„Zastępcza” to wciągający i wartki akcji thriller kryminalny. Pełna napięcia i dylematów moralnych książka zanurza się w mroki ludzkiej natury i nieprzewidywalne konsekwencje naszych działań. Z przerażającymi szczegółami autorka odsłania nam niepokojącą świadomość, że zło może czaić się tuż obok nas.

Kto powinien przeczytać książkę Pani Katarzyny?
🔥 Ludzie, którzy lubią tajemnice z zaskakującymi zwrotami akcji.
🔥 Osoby zainteresowane badaniem złożoności ludzkiej natury, moralności i losu.
🔥 Osoby ceniące niekonwencjonalne opowiadanie historii i narracje dające do myślenia.

Lubisz zaskakujące zakończenia? Jeśli odpowiedź brzmi twierdząco, to ta pozycja czytelnicza Ci to zagwarantuje. Nie zwlekaj, sięgnij po nią! 🫠

Avatar użytkownika - zainspirowanawku
zainspirowanawku
Przeczytane:2024-10-13,

zy jesteście w stanie rzucić w jednej chwili wszystko by pomóc najbliższej osobie? Ja znając swój charakter tak bym zrobiła. A takie pytanie nasunęło mi się po przeczytaniu najnowszej książki Katarzyny Wolwowicz pod tytułem "Zastępcza" Komisarz Tymon Hanter wraca w swoje rodzinne strony by pomóc bratu. Wojtek, ceniony neurochirurg został oskarżony o zabójstwo żony Jagody, jednak nie przyznaje się do winy. Tymon na własną rękę próbuje oczyścić brata z zarzutów. Im głębiej drąży tym bardziej na wierz wychodzą rozmaite sprawy. Okazuje się, że małżeństwo brata wcale nie było takie idealne a sąsiadka Lena twierdzi, że od dawna małżeństwo miało kryzys. Jagoda była dziennikarką, która ostatnio pracowała nad artykułem znacznie odbiegającym od tego czym normalnie się zajmowała. Czy może zebrane informacje mogły komuś zaszkodzić? Czy częste wizyty w hinduskim SPA miały za cel odreagowanie stresu czy może było tu jakieś drugie dno? Autorka nieźle nam tutaj miesza. Kiedy już myślałam, że znam rozwiązanie zagadki autorka wszystko wywróciła do góry nogami I znowu nic nie wiedziałam. Czytało mi się ją bardzo dobrze mimo iż momentami poruszane były ciężkie tematy takie jak: przemoc fizyczna, bezpłodność, surogacja czy brak miłości i samotność. Dużo tu się dzieje, pełno jest rozmaitych emocji ale też skłania do przemyśleń. I nie zawsze to co na pierwszy rzut oka wydaje się idealnie faktycznie takie jest.

Avatar użytkownika - czarksiazek
czarksiazek
Przeczytane:2024-10-01, Ocena: 6, Przeczytałam,

Wojciech Zdrojewski, ceniony neurochirurg, zostaje zatrzymany w związku z zamordowaniem żony. Wszystko wskazuje na jego winę. Jednak Tymon Hanter, postanawia poprowadzić śledztwo na własną rękę, bo nie wierzy w to, że brat zdolny byłby zabić Jagodę. Im bardziej zagłębia się w poszukiwania dowodów świadczących o niewinności Wojtka, tym więcej sekretów o życiu małżeństwa Zdrojewskich odkrywa. Szczególną jego uwagę przykuwa sprawa tajemniczego, hinduskiego SPA pod Warszawą, którą od jakiegoś czasu badała Jagoda...

"Zastępcza" to drugi tom serii z komisarzem Tymonem Hanterem. Tym razem przyjdzie mu zmierzyć się z tragedią, która dotknęła bezpośrednio jego najbliższych. Surogacja, handel ludźmi,to główne wątki tej historii, na których zbudowana została fabuła. Niesamowicie wciągająca, trzymająca w napięciu, zaskakująca zwrotami akcji. To charakteryzuje każdą z książek autorki, i za to tak bardzo chętnie po nie sięgam. Nie zabrakło również ciekawych wątków pobocznych, jak choćby życie prywatne bohaterów. A i oni sami wykreowani zostali na konkretne, charakterne postacie. No i zakończenie... Wiedziałam, czułam to każda komórką ciała, że zostanę wbita w fotel, że to nie może tak być, jak się wydaje, że jest 🤭 teraz pozostaje cierpliwie czekać na ciąg dalszy...

Jaki był według Was najlepszy kryminał, jaki przeczytaliście w tym roku? Ja długo nie mogłam trafić na taki, do czasu, aż kilka dni temu w moje ręce wpadła książka „Zastępcza” Katarzyny Wolwowicz. Jest to drugi tom serii o komisarzu Tymonie Hanterze. Pierwsza część tego cyklu mi jakoś umknęła, ale pomyślałam, sobie, że to nic, zacznę od drugiej. Zobaczmy zatem, jaką historię opisuje ta część i z jakim śledztwem zmierzył się w niej komisarz Hanter!

Jagoda Zdrojewska jest piękną, zamożną kobietą i żoną znanego neurochirurga Wojciecha Zdrojewskiego. Oprócz tego ma pracę marzeń, dzięki której może odwiedzać pięciogwiazdkowe kurorty i opisywać swoje podróże w znanym czasopiśmie. Tak więc można zauważyć, że wiedzie ona cudowne życie. Jednak czy naprawdę jest ona szczęśliwa, a jej małżeństwo jest idealne? Nagle pewnego dnia ktoś w brutalny sposób odbiera jej życie. Głównym podejrzanym staje się jej mąż, który jako pierwszy znajduje się przy ofierze. Do tego wszystkiego ich sąsiadka twierdzi, że w ich małżeństwie od dawna dzieje się źle. Nie raz słyszała głośne awantury, w dodatku wyznała, że Jagoda przed śmiercią wdała się w romans. Jej zeznania tylko pogrążają męża zamordowanej kobiety. Brat podejrzanego, czyli komisarz Tymon Hanter postanawia zrobić wszystko, żeby oczyścić Wojtka z zarzutów. Podczas prywatnego śledztwa, odkrywa wiele tajemnic związanych z życiem prywatnym Jagody oraz jej dziennikarskiego śledztwa, które prowadziła. Dlaczego przed śmiercią tak często odwiedzała hinduskie SPA i co takiego się w nim działo? Co z tym wszystkim miał wspólnego tajemniczy Rashid Kumari? Kto i dlaczego tak naprawdę zabił Jagodę?

W książce narracja prowadzona jest w trzeciej osobie. Rozdziały są dość krótkie i ogólnie szybko się je czyta. Śledztwo, wokół którego toczyła się akcja, bardzo mnie zaciekawiło. Podczas czytania zainteresowała mnie też działalność opisanego w tej książce tajemniczego hinduskiego SPA. Było to ciekawe miejsce, które z pozoru miało pomoc wielu kobietom, jednak skrywało też swoje mroczne sekrety... Tajemnice bohaterów, szczególnie Jagody, które wychodziły na jaw podczas prowadzonego śledztwa, bardzo mnie zaskakiwały. Samo zakończenie również mnie zaskoczyło. Jest ono otwarte i daje do myślenia. Kiedy skończyłam czytać tę książkę, zaczęłam się zastanawiać, jak mogłyby potoczyć się losy bohaterów, gdyby podjęli inne decyzje i która z nich byłaby najlepsza. Tak więc, według mnie jest to świetny kryminał, żałuję tylko, że nie poznałam pierwszej części tego cyklu, jednak na szczęście jej nieznajomość nie stanowiła dla mnie problemu w zrozumieniu fabuły. Była w tym tomie opisana odrębna historia, tak więc czekam na kolejne części z tego cyklu, które z pewnością przeczytam z wielką przyjemnością!

„Zastępcza” jest bardzo ciekawym kryminałem, oraz najlepszą książką należącą do tego gatunku literackiego, jaką udało mi się przeczytać w tym roku. Pomysł na sprawę, wokół której toczyła się akcja była dla mnie mega interesująca i ogólnie ciężko było mi się oderwać od tej książki. Tak więc jeśli lubicie kryminały, w których występuje zbrodnia popełniona w niejasnych okolicznościach, tajemnice bohaterów, które z czasem wychodzą na jaw i ich pragnienia, które popychają ich do różnych czynów, to ten kryminał będzie dla Was w sam raz!

RECENZJA

„ZASTĘPCZA”

Cykl: Komisarz Tymon Hanter (tom 2)

AUTOR: KATARZYNA WOLWOWICZ WYDAWNICTWO: ZWIERCIADŁO

„– Cokolwiek postanowisz, twoja decyzja złamie twoją rodzinę tak mocno, jak złamała moją. Widzisz... Kobiety nie są ani dobre, ani złe, ale z pewnością są mściwe.....”

Druga część serii kryminalnej z Komisarzem Tymonem Hanterem.

Zastępcza to znakomity, doskonale napisany kryminał, który trzyma czytelnika w największym napięciu od samego początku. Książka jest pełna zwrotów akcji, pozorów, tajemnic, kłamstw i emocji. Autorka wplata do tej historii akcenty rodzinnych dramatów, stwarzanych pozorów, podsyca grą organów ścigania, co stopniowo buduje napięcie. Całość spowita w atmosferze niepewności, tajemnic, a wątek tajemniczego SPA, wpływowych ludzi i prowadzonego tam procederu stanowi klucz do rozwiązania zagadki śmierć Jagody. Autorka tak prowadzi fabułę książki, by czytelnik miał wiele dylematów i zastanawiał, kto tak naprawdę jest winien śmierci Jagody, ponieważ dużo jest niewiadomych, w dodatku wychodzą na wierzch inne wątki, co myli czytelnika. Niby pierwszym podejrzanym zostaje Wojciech, Zdrojewski jej mąż, a jednak czytelnik uważa go za niewinnego, czasami nachodzi myśli, a może jednak, lecz z biegiem akcji i wychodzenia nowych faktów, porzucamy tę myśl całkowicie. Katarzyna Wolwowicz cały czas podsyca naszą ciekawość, częstując nas akcją, zdradzając szczątki informacji, pomału ukazuje skrywane tajemnice, budując napięcie, wodząc czytelnika za nos, by na samym końcu rzucić bombę, która powoduje totalne zaskoczenie. Powiem, że w ogóle nie spodziewałam się takiego rozstrzygnięcia sprawy. Znajdziemy wątek bezpłodności i pragnienia dziecka za wszelką cenę. Fabuła książki wciągająca, ciekawie poprowadzona. Katarzyna Wolwowicz doskonale oddaje wewnętrzne konflikty postaci, ich psychologiczne rozterki, ukazując ich motywację, tajemnice i skomplikowane relacje.

„Wydawało mu się, że znajduje się w jakimś cholernym Matriksie....... Niewyspanie i traumatyczne przeżycia, w których brał udział, sprawiały, że tracił kontakt z otoczeniem. Nie miał już siły na żaden bunt, musiał poczekać na to, co przyniesie los”.

Małżeństwo Zdrojewskich wydaje się być idealne, jednak to tylko pozory. Jagoda za wszelką cenę pragnie zostać matką, jednak los za każdym razem odbiera jej marzenie posiadania dziecka. Jednak nie może liczyć na swojego męża, który pogodził się losem. Owładnięta obsesją postanawia na ostateczny krok, by jej marzenie się spełniło. Tylko nie zdaje sobie sprawy, że konsekwencje swoich działań mogą być tragiczne. Jagoda zostaje brutalnie zamordowana, a pierwszym podejrzanym zostaje jej mąż Wojciech, który ucieka z miejsca zbrodni. Tymon Hunter wkracza do akcji, prowadząc własne śledztwo. Za wszelką cenę postanawia oczyścić brata z zarzutów. Jednak gdy zagłębiła, się w tę sprawę wychodzi na wierzch masa skrywanych tajemnic zarówno przez brata, jak i Jagodę. Trop prowadzi do Podwarszawskiego Kompleksu bogini Parwati i tajemnic, które ono skrywa.

-Kto zamordował Jagodę?

-Czy Tymonowi uda się oczyścić Wojtka z zarzutów?

-Komu zależy, aby Wojtek odpowiedział za śmierć Jagody?

-Czy małżeństwo Zdrojewskich było tak idealne jak chcieli to pokazać wszystkim?

-Kto jest zamieszany w sprawę Wojtka Zdrojewskiego i kto chce go wrobić w morderstwo żony?

-Jakie tajemnice skrywane są w Podwarszawskim SPA bogini Parwati?

-Czy Tymon Hanter odkryje prawdę?

-Jakie tajemnice wyjdą na światło dzienne?

-Jakie konsekwencje poniesie Jagoda i jej najbliżsi za obsesyjne pragnienie posiadania potomstwa?

-Jaką prawdę skrywa Wojciech Zdrojewski?

Polecam.

Avatar użytkownika - zaczytaj_chwile
zaczytaj_chwile
Przeczytane:2024-09-18, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

Piękne na zewnątrz a zepsute w środku? Czy takie było małżeństwo Jagody i Wojtka Zdrojewskich? Na pozór idealne życie skrywało tajemnice, które doprowadziły do tragicznego rozwiązania.

Wziętego i szanowanego neurochirurga Wojtka poznajemy w momencie oskarżenia go o zabicie żony Jagody. Sprawa wygląda na oczywistą w mniemaniu policji. Dowody, motyw jednoznacznie wskazują jego winę. Ale czy naprawdę sprawcą jest mąż? Wątpliwości nie ma też Lena- sąsiadka i przyjaciółka Jagody. Natomiast Tymon Hunter, brat Wojtka zrobi wszystko aby dotrzeć do prawdy i oczyścić brata z zarzutów. Tylko czy tym razem Tymon ma rację, wierząc w idyllę życiową brata i bratowej, która kiedyś jak on, wolna i szalona nagle stałaby się pozorantką, cieniem dawnej siebie? Rozsądek nie pozwala dla śledczego na wątpliwości, rozdarty stratą, odkrytym tematem nielegalnej surogacji i zwątpieniem w oczach Asi, która trwa przy nim tracąc wiary w pobudki Tymona- używa wszelkich kontaktów i środków aby uratować brata.

Zeznania sąsiadki, zapis kamer nie pozostawiają wątpliwości. Wypływające nowe wątki zajęcia Jagody przed śmiercią nasuwają inny obraz całości. Rozmowa z jej szefem oraz mężem sąsiadki rodziców prowadzą Tymona w zupełnie innym kierunku. Odkryta przykrywka działalności kurortu, jednego z wielu o jakich pisywała Jagoda komplikuje śledztwo i sprowadza zagrożenie dla wszystkich. Precedens sięga najwyższych osób władzy i jest powiązany zagraniczną działalnością.

Trudno dopatrzeć się w wyjazdach Jagody do Spa podejrzanych spraw, ale czy one ograniczały się tylko do odnowy pielęgnacyjnej? Pytań i wątpliwości pojawia się coraz więcej. Życie Jagody i jej ostatnie decyzje związane z wyjazdem pozwalają przypuszczać o chęci jej odejścia od męża. W tej kwestii jedynie Lena nie ma wątpliwości. A kim jest Lena, tajemnicza przyjaciółka o której nikt nic nie wie.

Niesamowicie ciekawa historia, pochłania uwagę czytelnika. Perfekcyjnie skonstruowana zagadka śmierci bohaterki, której rozwiązanie zaskakuje niwecząc przypuszczenia czytelnika. Przemyślana i dopracowana kreacja bohaterów pozwala na wachlarz emocji, jakimi obdarza ich czytelnik. Każdy element i detal wpleciony w wątek wzmaga ciekawość jednocześnie oddala od prawdy morderstwa.

To co oczywiste jest dalekie od prawdy. To, co jest najmniej prawdopodobne jest rzeczywistością.

Serdecznie polecam lekturę. Poznajcie prawdę o życiu Jagody i jej śmierci.

Avatar użytkownika - andrzejtrojanowski
andrzejtrojanowski
Przeczytane:2024-09-13, Ocena: 5, Przeczytałam,

Katarzyna Wolwowicz w drugim spotkaniu z Tymonem Hanterem pod tytułem „Zastępcza” przedstawiła niesamowitą historię w sposób bardzo bliski realiom. Jak już kiedyś wspominałem, w niemal każdej powieści coś znajdę ze swojego życia, wspomnień czy emocji. Jest to historia o miłosnych wyborach z życiowego pragmatyzmu, kłamstwach, iluzji świata uczuć czy pragnienia tego co tak naprawdę wielu z nas nie docenia a mianowicie macierzyństwa. Dwaj bracia, gliniarz i szanowany doktor. Jedna kobieta, Jagoda, niespełnione macierzyństwo poprzez nadzieję w in vitro i tego typu zabiegach, aż po pomysł na surogatkę. Ale oczywiście jest też tajemnicze zabójstwo. Czytelnika  przytłacza wręcz ogrom syfu powoli wyłaniającego z odmętów ludzkich charakterów czego tu nie będę wyjawiał. Jestem naprawdę pod ogromnym wrażeniem umiejętności Pani Katarzyny wodzenia czytelnika za nos. Były takie momenty, że wręcz byłem zły na Tymona, że nic nie robi, że taki ślepy. Ukłon także Pani Katarzyno za oddanie małżeńskich emocji Jagody. Wydaje mi się, że Pani wie o czym napisała, ja wiem. Zakończenie powieści, emocjonalny strzał, w myśl mojej zasady, po co zabijać, niech żyje z tym. Ciekawe co zrobi Tymon. Prawda? Bo przecież to nie koniec chyba …

Avatar użytkownika - dianawiszniewska
dianawiszniewska
Przeczytane:2024-08-19, Ocena: 5, Przeczytałam,

Książka idealna by przeczytać ją w weekend.
Sama esencja bez zbędnych opisów itp. Mamy tu cały czas akcję, prowadzone śledztwo które prowadzi w różne strony i bardzo zaskakujące zakończenie, czyli wszystko to co czytelnicy lubią najbardziej.
Jagoda zostaje zabita, jej mąż ucieka, jest cały w jej krwi, a dowody wskazują jednoznacznie na niego, jednak on nie przyznaje się do winy. Jagoda była znaną redaktorką, opisywała kosmetyki oraz piękne hotele. Jej jest znanym kardiochirurgiem, zawsze byli idealną parą, ale czy na pewno. Kiedy Tymon policjant, a przy okazji brat oskarżonego i dawna miłość ofiary zabiera się za odnalezienie mordercy na światło dzienne wychodzą różne sprawy, o których nikt nie wiedział.
Czy to jej mąż zabił? Co takiego Jagoda robiła w podwarszawskim spa, do którego wiodą wszystkie drogi?
Mamy tu zbrodnie, ułudę i to że czasem pragnienie jest ważniejsze niż wszystko inne, a jakie to pragnienie? Dowiesz się z tej książki.

Avatar użytkownika - Poczytajzemna
Poczytajzemna
Przeczytane:2024-08-06, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

Katarzyna Wolwowicz porusza w książce „Zastępcza”, trudny, wrażliwy temat, który nie jednej kobiecie przysporzył masę zmartwień, bólu, oraz nie pozwolił przespać nie jednej nocy. Chodzi o silne pragnienie dziecka, a niemoc w tym, aby marzenie się spełniło. Są takie momenty w życiu człowieka, że miłość dobroć pragnienie, a nawet pieniądze nic nie dają. Najgorsze jest, kiedy kobieta nie można zajść w ciąże i urodzić swojego potomka.

To smutne, ale prawdziwe i nieraz może się zdarzyć, że w akcie desperacji, człowiek jest w stanie posunąć się do wszystkiego, by ten cel osiągnąć. W takiej sytuacji była główna bohaterka.

Jagoda Zdrojewska wyszła za mąż za lekarza neurochirurga, mają piękny dom i mnóstwo kasy. Jagoda nie musi pracować, lecz chce, bo robi, co lubi. Zwiedza hotele i pisze o nich recenzje w mediach i forach, opisuje swoje podróże w znanym czasopiśmie. Prowadzą życie jak marzenie…

Niestety, to marzenie pryska jak bańka mydlana. Jagoda zostaje zamordowana, a podejrzanym zostaje jej mąż. Brat nie wierzy w to, że Wojtek mógł zabić swoją żonę i on jako komisarz przejmuje dochodzenie, szukając prawdziwego winnego.

Śledztwo, jakie prowadzi, odkrywa życie, o jakim on nie miał pojęcia. Nie takich ich znał. Małżeństwo Zdrojewskich uchodziło za takie szczęśliwe, a tu im głębiej, tym więcej widać wad.

Ślady, jakie odkrywa Tymon, prowadzą do hinduskiego SPA bogini Parwati, gdzie Jagoda ostatnimi czasy często przebywała. To, co odkrywa w tym SPA, przechodzi ludzkie pojęcie i będzie to ostra rozgrywka, bo w grę będą wchodzić ludzkie życia.

Nie wiem jak was do tej książki zachęcić, bo kluczem tej książki jest „dziecko”, ale opis nic o tym nie mówi, więc ja Wam również nie zdradzam. Nie chcę zrobić spojlera, choć już kilka takich czytałam. Moim zdaniem urok książki na tym polega, że jak zaczynamy czytać, to wiemy niewiele. Tym samym wzrasta nasza ciekawość z każdą kartką.

Na pewno akcja jest szybka, trzyma w napięciu, chwyta za serce i nie raz je łamie na pół. Opowieść jest smutna, bo porusza bardzo smutny i ciężki temat. Zakończenie z wielkim WOW, choć nie takie jak z reguły się kończą książki. Autorka pisze bardzo dobre książki i ja biorę je na ślepo, bez czytania opisów, wiedząc, że i tak się nie zawiodę.

Avatar użytkownika - dosia1709
dosia1709
Przeczytane:2024-10-20, Ocena: 6, Przeczytałem,

"Gdzieś ostatnio obiło mi się o uszy, że nie ma czegoś takiego jak szczęśliwe dzieciństwo. Że każdy z nas wynosi z domu jakieś traumy."

Jagoda Zdrojewska wiodła cudowne życie. Byłam piękna, bogata, miała pracę marzeń i męża, znanego neurochirurga. Żyć nie umierać.

Jednak słowo miała, jest kluczowe. Ponieważ ktoś brutalnie odebrał jej życie.

Policja podejrzewa najbardziej oczywisty scenariusz, zabił mąż, którego przy niej znaleziono. Dodatkowo sąsiadka twierdzi, że w ich małżeństwie od dawna nie działo się dobrze, a sama Jagoda miała kochanka, co mogło nie spodobać się mężowi.

"Był zimny i niedostępny emocjonalnie. Im bardziej ona chciała mieć dziecko, tym bardziej on nie chciał. Kłócili się coraz częściej i miałam wrażenie, że Jagoda wpadła w coś w rodzaju obsesji."

Komisarz Tymon Hanter jest bratem oskarżonego i zrobi wszystko, aby oczyścić go z zarzutów. Zaczyna prowadzić swoje prywatne śledztwo, w ramach którego wychodzi wiele skrywanych tajemnic nie tylko zamordowanej.

Kto tak naprawdę zabił Jagodę?

Czy śledztwo, które prowadziło, miało wpływ na jej śmierć?

Kim jest Rashid Kumari i jaką rolę odegrał pod koniec jej życia?

Wiele pytań i tylko jeden sposób, aby na nie odpowiedzieć. Musicie koniecznie przeczytać "Zastępcza" - opowieść o zbrodni, kłamstwie i o pragnieniu silniejszym od wszystkiego innego.

Historia pełna zaskakujących zwrotów akcji, trzymająca w niepewności fabuła i wywołujące ciarki tajemnice, które wychodzą na jaw.

"Zastępcza" posiada wszystko to czego dobry thriller z wątkiem kryminalny powinien posiadać.

Powiem Wam, że bawiłam się świetnie z tą historią. Wyciągnęłam ją na raz. Nie mogłam się oderwać od lektury aż do ostatniej strony.

I chociaż książka posiada również trudne tematy, takie jak przemoc fizyczna, bezpłodność, surogacja, brak miłości i samotność to nawet na chwilę nie miałam ochoty jej odłożyć.

Cała fabuła to emocjonalny rollercoaster, który nie pozwala na nudę, a zakończenie to jedno wielkie zaskoczenie.

Polecam przez duże "P" ta książka warta jest każdej spędzonej z nią minuty.

Co ja gadam, każdej sekundy ?

Avatar użytkownika - ksiazkowa_patryc
ksiazkowa_patryc
Przeczytane:2024-09-18, Ocena: 5, Przeczytałam, Przeczytane,

To już moje drugie spotkanie z komisarzem Tymonem Hanterem. Tym razem poznajemy brata Tymona, Wojtka, który jest oskarżony o zabójstwo swojej żony, Jagody. On neurochirurgii, ona dziennikarka w kobiecym piśmie. Małżeństwo idealne, nie kłócące się.

Co wydarzyło się w ich apartamencie?

Komisarz wierzy w niewinność brata i będzie chciał to udowodnić.

Wow... ta książka jest niesamowita. Wciąga nas w zawiłe małżeńskie problemy, które ukazują ich odmienny wizerunek niż ten, który prezentują publicznie oraz swojej rodzinie. Małżeństwo boryka się z problemem niepłodności, co powoduje spięcia. Każda próba kończy się nie powodzeniem, a pragnienie dziecka w Jagodzie jest bardzo silne.

Do czego posunie się zdesperowana kobieta by mieć upragnione dziecko?

Jej kierunek za namową sąsiadki kierują się w kierunku podwarszawskiego hinduskiego spa.

Co tam się kryje musicie odkryć sami. Książka porusza trudny temat o pragnieniu posiadania dziecka i do czego człowiek jest zdolny by je mieć. Tak silne pragnienie może popchnąć do nielegalnego działania, to powoduje skłonienie do refleksji. Według prawa matką dziecka jest ta która urodziła, ale co w przypadku surogacji. Według mnie to trudny pod względem prawnym, emocjonalnym i etycznym proceder.

Ale przede wszystkim pytanie dlaczego Jagoda nie żyje? Czy mąż jest zabójcą? Co kryje się za jej śmiercią?

Ten wątek został poprowadzony w taki sposób, że przy zakończeniu książki, gdzie poznajemy rozwiązanie miałam tylko jedną myśl: "o cholera", co mi się rzadko zdarza przy czytaniu.

I zostałam z pytaniem co dalej???

"Tak to już jest, że tych, któ­rych naj­bar­dziej ko­chamy, znamy naj­mniej. Też się o tym nie­jed­no­krot­nie przekonałam".

Pragnienia potrafią zaślepić, zburzyć spokój, relacje, a także przyćmić wszystko inne. Jagoda chciała być matką, podporządkowując ostatnie lata na realizację marzeń. Z czasem nic innego nie miało dla niej znaczenia. Wieść o jej śmierci wyryła głęboką ranę w sercu komisarza Huntera, który wraca do rodzinnego domu, chcąc odkryć, kto stoi za morderstwem szwagierki i ochronić brata przed narastającymi oskarżeniami. Wszystko wskazuje na to, że to właśnie on zabił swoją żonę, jednak Hunter nie dopuszcza do siebie takiego scenariusza. Rozpoczyna własne śledztwo, odkrywając wiele głęboko skrywanych tajemnic, zarówno z życia prywatnego Jagody, jak i z dziennikarskiego dochodzenia, które prowadziła.

Wielokrotnie zastanawiałam się jak sama zachowałabym się na miejscu bohaterów postawionych w trudnych życiowo sytuacjach. Czy moje decyzje byłyby równie odważne, czy raczej podyktowane emocjami. Poznając historię Jagody trudno było mi odpędzić się od takich myśli. Z jednej strony życzyłam jej by spełniła to najskrytsze z marzeń z drugiej jednak wiedziałam, że tak nie będzie. Te sceny rozgrywają się już na początku. Zabójstwo młodej kobiety i mąż który miota się w zeznaniach. Wiosek nasuwa się sam jednak podskórnie czujemy, że wiele tajemnic wciąż czeka na odkrycie, a ich poznanie zweryfikuje wszystkie dotychczasowe założenia. Odkrywamy je stopniowo wraz z Hunterem osobiście zaangażowanym w śledztwo, jak i dzięki licznym retrospekcjom. Autorka podejmuje tu wiele delikatnych, a także kontrowersyjnych tematów, jakim jest między innymi bezpłodność, czy surogacja. Ukazuje nam złożone relacje i emocje, które targają bohaterami. Klimat napięcia i niedopowiedzeń towarzyszył mi przez całą lekturę, jednak największe wrażenie wywarły na mnie ostatnie strony, które pozostawiły mnie z burzą myśli i uporczywym pytaniem: co tu się właśnie wydarzyło?

Avatar użytkownika - KamaZ03
KamaZ03
Przeczytane:2024-09-10, Ocena: 6, Przeczytałem,

Wielokrotnie za piękną fasadą kryje się największe zło.

Ile jesteś w stanie poświęcić dla dobra dziecka?

Jagoda i Wojtek są małżeństwem idealnym, a przynajmniej takie wrażenie odnoszą ludzie z otoczenia pary.

Niestety, pewnego dnia ktoś odbiera życie młodej dziennikarce , a podejrzenie pada na jej małżonka..

Mężczyzna wyraźnie nie wiedząc jak powinien postąpić szuka pomocy u swojego brata - policjanta Tymona Hantera.

Komisarz, mimo przeżytego szoku wie, że nie spocznie dopóki nie odkryje, co naprawdę spotkało jego szwagierkę, a przede wszystkim chce wyciągnąć Zdrojewskiego z aresztu.

W tym celu zatrudnia jednego z najlepszych warszawskich adwokatów-Leona Kazana.

Prawnik zaś obiecuje, że zrobi wszystko, by jego klient odpowiadał z wolnej stopy.

Wkrótce okazuje się ,że związek zmarłej nie był idealny, a para borykała się z problemem niepłodności.

Po kolejnej nieudanej próbie zapłodnienia in vitro Wojciech oświadcza, że ma dość i nie będzie już próbować spłodzić potomka, mimo , iż w klinice wciąż znajduje się jeszcze jeden zarodek z ich materiałem genetycznym..

Do czego posunie się kobieta, by spełnić swoje marzenie?

I co wspólnego z zabójstwem ma ekskluzywny ośrodek SPA pod Warszawą?

Zastępcza jest moim pierwszym spotkaniem z piórem Pani Katarzyny Wołowicz i dosłownie przepadłam.

Choć książka jest drugim cyklem z Tymonem Hanterem (którego swoją drogą już zdążyłam pokochać) zupełnie nie przeszkadza to w odbiorze całości. Akcja jest dynamiczna i trudno się od niej oderwać, kolejne tropy są podawane w bardzo przystępny sposób, a powieść porusza wiele kontrowersyjnych tematów, a autorka świetnie buduje napięcie i kreuje bohaterów.

Nic tu nie jest oczywiste i właśnie to doceniam najbardziej.

Serdecznie polecam i zacieram ręce na kolejne książki Pani Kasi.

Komisarz Tymon Hanter to obecnie mój faworyt, jeśli chodzi o kryminały. Seria jest napisana naprawdę dobrze - dodatkowo kilka planów czasowych daje możliwość samodzielnego łączenia nitek fabuły już od początku.
Bardzo polecam.

Fałszywe tropy
Katarzyna Wolwowicz0
Okładka ksiązki -  Fałszywe tropy

Ostatnio w Jeleniej Górze nic specjalnego się nie dzieje. Tak przynajmniej myśli Olga Balicka, oglądając wiadomości w lokalnej telewizji. Jej uwagę niespodziewanie...

Mrok
Katarzyna Wolwowicz 0
Okładka ksiązki - Mrok

Kiedy po burzliwym locie do Albanii znika bez śladu polskie małżeństwo, a albańska mafia postanawia zabić jednego z ważniejszych polityków, to znak, że...