Zasmakuj w Sienkiewiczu. Remigiusz Rączka gotuje przysmaki z Sienkieiwcza

Ocena: 6 (1 głosów)

Czy wiesz, że zupa cebulowa była niegdyś przysmakiem zarezerwowanym dla szlacheckich stołów? I że niegdyś piece do wypiekania chleba znajdowały się jedynie w dworskich kuchniach? Czy wiesz, czym różni się popularny na dawnych szlacheckich stołach kapłon od zwykłego koguta?

Proste, zdrowe i smaczne przepisy kuchni staropolskiej przygotowane i zaserwowane przez Remigiusza Rączkę, znanego i lubianego śląskiego kucharza i restauratora. Jego kulinarne popisy mamy okazję podziwiać w programach TVP3 Katowice: Rączka gotuje oraz Zasmakuj w Sienkiewiczu. Programy te dostępne są również na stronie internetowej Telewizji Katowice.

 A do tego garść ciekawostek o tym, jak jadali nasi przodkowie, autorstwa znawcy smaków tradycyjnej polskiej kuchni, Sebastiana Nowaka.

Informacje dodatkowe o Zasmakuj w Sienkiewiczu. Remigiusz Rączka gotuje przysmaki z Sienkieiwcza:

Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2016-12-14
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788381100144
Liczba stron: 192

więcej

Kup książkę Zasmakuj w Sienkiewiczu. Remigiusz Rączka gotuje przysmaki z Sienkieiwcza

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Zasmakuj w Sienkiewiczu. Remigiusz Rączka gotuje przysmaki z Sienkieiwcza - opinie o książce

Avatar użytkownika - Psotka88
Psotka88
Przeczytane:2017-03-13, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2017,
Książki kucharskie nie są mi obce chociaż zdecydowanie częściej korzystam z przepisów rodzinnych lub od znajomych. Jeśli tylko mam spokój to uwielbiam spędzać czas w kuchni przy naczyniach i kuchence. Jednak bardzo wyraźnie odgradzam od siebie gotowanie od pieczenia. To drugie ani nie jest przeze mnie lubiane ani tym bardziej mi nie wychodzi. Skąd pomysł na to by zajrzeć akurat do tej pozycji? A stąd, że uwielbiam Pana Remigiusza. Nałogowo oglądam jego program pt. "Rączka gotuje" i nie mogła bym sobie darować by nie mieć tej pozycji. To co kryje się na kartach tej przepięknie wydanej książki to kuchnia staropolska. Proste, zdrowe i już mogę potwierdzić, że smaczne przepisy. Znalazłam tam coś co jeszcze dziś będąc u babci na wsi często robię czyli - podpłomyki. Jest to chyba ostatnia rzecz, której bym się spodziewała, a dzięki temu, że jednak są to uśmiech na twarzy jest bezcenny. Aż żałuję, że nie dysponuję w domu piecem, bo z kuchenki to już zupełnie nie to samo. Co poza tym? Potrawy z grzybów, kilka słodkich deserów i wiele przepisów opierających się na dziczyźnie. Myślę, że każdy znajdzie tu jakiś przepis, który skradnie jego serce, żołądek i kubki smakowe. Całość jest o tyle interesująca, że okraszona jest naprawdę fajnymi ciekawostkami oraz zdjęciami nie tylko potraw, ale samego Remigiusza. Ciężko dodać tu coś więcej prócz tego byście nabyli i gotowali wraz z Rączką tak jak ja. Nie zawiedziecie się, i dzień zakończycie nie tylko z uśmiechem na twarzy, ale i pełnym brzuszkiem! Więcej na: www.swiatmiedzystronami.blogspot.com
Link do opinii
Inne książki autora
Powszednia historia
Sebastian Nowak0
Okładka ksiązki - Powszednia historia

Czy pijacki telefon do byłego może odmienić życie? Może, ale nie musi. A przynajmniej tym razem nic na to nie wskazuje. Jana od dziecka słyszała, że może...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ;
Rozbłyski ciemności
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy