Niewypowiedziana fascynacja, zakazane uczucie i szaleństwo prowadzące do katastrofy... Po śmierci kuzyna Chris postanawia zaopiekować się jego żoną, Anną oraz jej dwojgiem dzieci w posiadłości w Kornwalii. Wkrótce ulega fascynacji ciężko chorym Edwardem, siedemnastoletnim geniuszem muzycznym. Siła uczucia, którego obaj się boją, przyciąga ich do siebie w sposób niezrozumiały i niebezpieczny. By uniknąć skandalu, rodzina Chrisa wysyła go na Cejlon, ale Anna podąża za nim, nieświadoma uczuć, które żywi do jej syna. Miłość, zazdrość i zdrada zaczynają splatać się w trójkąt, który zagraża wszystkim. Związek Chrisa i Anny staje się coraz bardziej skomplikowany, gdy w twarzy kobiety Chris widzi jej syna. Czy można kochać kogoś czysto, platonicznie? Jakie skutki przyniesie ujawnienie prawdziwych uczuć Chrisa? Ta opowieść odkryje przed Tobą sekrety, zdradę i bezsilność, prowadząc do nieoczekiwanego zakończenia, które zmieni wszystko. Czy jesteś gotowy na tę emocjonującą podróż?
Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2025-02-13
Lubicie w książkach motyw zakazanego uczucia, które nigdy nie powinno się zdarzyć, ale jest tak silne, że trudno z nim walczyć? Ja uwielbiam takie motywy, dlatego też postanowiłam przeczytać „Zakazane uczucie” Andrzeja F. Paczkowskiego (choć piękna okładka też miała w tym swój mały udział). Jaką trudną relację miłosną opisuje ta książka i jakie wywarła na mnie wrażenie? Jeśli jesteście tego ciekawi, to zapraszam na recenzję!
Kiedy umiera kuzyn Chrisa, mężczyzna postanawia zaopiekować się jego żoną Anną oraz jej dwojgiem dzieci. Jedno z nich, czyli siedemnastoletni Edward jest ciężko chory. Okazuje się też, że posiada on wielki talent muzyczny. Wkrótce Chris ulega jego fascynacji. Obaj mężczyźni zaczynają żywić do siebie uczucie, którego się boją. Przyciąganie to jest tak silne, ale też niezrozumiałe i niebezpieczne. Co przyniesie ta znajomość i jakie będzie miała konsekwencje? Rodzina Chrisa, aby uniknąć skandalu, wysyła go w daleką podróż. Wkrótce zjawia się u niego Anna, która nie jest świadoma tego, że Chris darzy uczuciem jej syna i ma nadzieję na to, że mężczyzna zwiąże się właśnie z nią. Wkrótce cała ta sytuacja komplikuje się, bo Chris w twarzy Anny zaczyna widzieć jej syna... Czy ujawni on swoje prawdziwe uczucia, które mogą nie tylko wywołać skandal, ale i skrzywdzić wiele osób?
W książce narracja prowadzona jest w trzeciej osobie. Jest ona napisana w taki sposób, że trudno ją odłożyć, gdyby nie moje inne obowiązki, pochłonęłabym ją w jeden dzień! Styl pisania autora, który nie był mi wcześniej znany, bardzo przypadł mi do gustu, fabuła również, która toczyła się głównie wokół zakazanego uczucia. Bardzo obrazowo i pięknie zostało opisane uczucie między bohaterami. Osoby, które go nie doświadczyły, mogły za sprawą tej książki, zobaczyć dokładnie jak ono wygląda. Oprócz tej intrygującej fascynacji i zauroczenia, niestety występowała też walka ze swoimi uczuciami, które były silniejsze od czegokolwiek i mogły mieć swoje tragiczne skutki. Tak więc bohaterowie zdawali sobie z tego sprawę, jednak byli wobec tego uczucia bezsilni. Do ostatnich stron byłam ciekawa tego, jak ta cała historia się zakończy. Finał był dla mnie zaskakujący, na swój sposób szczęśliwy, ale jednak trochę smutny. Zakończenie pokazało to, jakie życie potrafi być przewrotne i nieprzewidywalne. Po przeczytaniu tej książki miałam mieszankę uczuć, bo historia ta była dla mnie bardzo ciekawa, piękna i jednocześnie wzruszająca i smutna.
„Zakazane uczucie” jest książką, która z pewnością znajdzie się w moim podsumowanie rocznym najlepszych książek (jeśli w ogóle takie zrobię). Jest to bardzo ciekawa i jednocześnie mądra książka. Oprócz opisanego trudnego miłosnego uczucia mówi ona o tym, że każda miłość jest dobra i nie powinno się ją tępić. Tak więc jeśli lubicie piękne i wzruszające historie, które pozostaną z Wami na długi, to konieczne musicie przeczytać tę książkę!
Po śmierci kuzyna Chris postanawia zaopiekować się jego żoną, a swoją dawną przyjaciółką, Anną. Kobieta z dwojgiem dzieci przyjeżdża do ogromnej rodowej...
Saga rodzinna „Jesienne liście” to historia miłości trojga bohaterów, rozgrywająca się w Karkoszce, jednej ze śląskich wsi. Urodzili się tego...
Przeczytane:2025-03-14, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Recenzja w ramach współpracy.
"Zakazane uczucie" autorstwa Andrzeja F. Paczkowskiego to poruszająca opowieść o miłości, pragnieniu i odkrywaniu własnej tożsamości. Książka przenosi nas w dawne czasy do Anglii oraz na Cejlon, gdzie toczy się historia Chrisa i jego rodziny. Równoległą bohaterką jest Anna oraz jej 17-letni syn Edward. Spotkanie Chrisa i Edwarda, pełne napięcia i nieodpartego przyciągania, staje się kamieniem milowym w życiu obu bohaterów.
Paczkowski z niezwykłą wrażliwością oddaje subtelne niuanse uczucia, które rodzi się między dwojgiem bohaterów. Opisuje nie tylko ich relację, ale także atmosferę panującą w posiadłości rodzinnej. Jego styl jest poetycki, a jednocześnie bardzo osobisty, co sprawia, że czytelnik łatwo utożsamia się z emocjami bohaterów. Nieustannie przewijającym motywem jest też muzyka
"Kto był zdolny do tak głębokich uczuć, by porozumiewać się z pianinem za pomocą dotyku? Z instrumentu płynęła smutna muzyka, opowiadająca jakąś nieznaną Chrisowi historię."
Książka nie tylko podejmuje temat miłości jednopłciowej, ale także eksploruje kwestie związane z tożsamością, akceptacją i ulotnością chwil. W tej opowieści zawarte są uniwersalne prawdy o miłości, która potrafi być zarówno piękna, jak i bolesna.
"-Jeżeli jest coś, o czym chcesz mi powiedzieć... nie musisz się tego wstydzić. Wiedz też, że to, co Usłyszę, zostanie tylko między nami, a także będzie
dla mnie pokarmem, udręczone serce."
To również historia o utracie i wspomnieniach, które na zawsze pozostają w naszych sercach oraz jak wiele znaczą chwile, które wydają się ulotne, a jednocześnie potrafią na zawsze odmienić nasze życie. To emocjonalna podróż, która na długo zostaje w pamięci i skłania do przemyśleń o własnych doświadczeniach i relacjach.
"Ta noc, jak każda inna, kiedy przebywali razem, należała do nicości."
"Zakazane uczucie" to piękna i głęboka powieść, która zachwyca nie tylko tematyką, ale także stylem pisania Andrzeja F. Paczkowskiego. Przesłanie o miłości, tęsknocie i przemijaniu jest ponadczasowe. Gorąco polecam tę książkę każdemu, kto pragnie doświadczyć emocjonalnej głębi literatury.
"Nie ulega wątpliwości, że i grobowce należą do naszego życia, jednakże wolę podziwiać sztukę, niż zimne groby pochłaniające ludzkie kości, a dające w zamian tylko wspomnienia.
- I właśnie o to chodzi. Ludzie mogą zapomnieć, lecz one nie zapomną nigdy."
Klimat utworu jest niezwykle intensywny i emocjonalny. W powieści przewijają się mroczne i romantyczne nastroje, a przyroda dodatkowo podkreśla emocje i wrażenia. Relacje między postaciami są skomplikowane i często pełne konfliktów, co potęguje napięcie. Miłość, wyrachowanie i niepewność przeplatają się, tworząc złożoną fabułę, w której emocje są skrajne.
"Ktoś na górze, dając Chrisowi poznać miłość, postanowił się z nim jednocześnie zabawić i zabrać mu coś, czego nigdy mu tak naprawdę całkowicie nie dał."
Melancholijne i nostalgiczne momenty ukazują, że postaci zmagają się z wewnętrznymi demonami, co sprawia, że czytelnik odczuwa głębokie współczucie dla ich losów. W powieści można odnaleźć elementy romantyzmu i gotyckiego horroru, co czyni ją niezwykle intrygującą i pełną pasji.