Starcie dobra ze złem - odwieczny problem ludzkości.
Z zimną krwią to pionierska próba nowego pisarstwa, dokument zbrodni popełnionej przez dwóch recydywistów na czteroosobowej rodzinie farmera z Kansas. Wydarzenie to zostało szczegółowo opisane, podobnie jak śledztwo, pościg za mordercami, proces i zachowanie przestępców w sądzie i więzieniu aż po egzekucję. Capote po mistrzowsku przedstawia godny Ajschylosa motyw zbrodni i kary, zmuszając czytelnika do refleksji na temat źródeł zła.
Z zimną krwią to arcydzieło, obok którego nie można przejść obojętnie.
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2024-02-06
Tytuł oryginału: In Cold Blood
"Z zimną krwią" to książka, którą przez pierwsze kilkadziesiąt stron czytało mi się bardzo ciężko. Jednak im dalej tym lepiej.
Autor umiejętnie budował napięcie, niepewność i tajemnicę. Poznajemy tą historię z kilku stron, powoli dołączają kolejne elementy układanki. Najpierw poznajemy dobrze zamordowaną czteroosobową rodzinę. Jacy byli, ich życie, plany na przyszłość. W międzyczasie czytamy jak dwóch przestępców przygotowuje się powoli do zbrodni, którą zamierzają popełnić. Wnikamy w umysły morderców.
Czytamy dokładny opis z odkrycia ciał i badania miejsca zbrodni, a potem śledztwa i pościgu za mordercami. Dodatkowo znajdujemy wstawki, gdzie autor oddaje głos mieszkańcom miasteczka. O tym jak dowiedzieli się o morderstwie, jak reagowali jak budowali między sobą nieufność.
Mamy tutaj motyw doskonale znany w literaturze. Motyw zbrodni i kary.
Początkowo nie za bardzo podobała mi się ta lektura. Lecz im dalej tym lepiej. Z każdą kolejną stroną wciągałam się coraz bardziej. Nie jest to lekka i łatwa książka. Czytałam ją przez kilka dni. Język, opisy i fabuła bywają niekiedy toporne, trudne. Jednak dzięki temu w jaki sposób została napisana ta historia zyskuje pewną głębię. Tytuł ten został określony jako dokument zbrodni.
Było to bardzo ciekawe literackie doświadczenie. Jestem zadowolona z lektury tej książki. To wyjątkowa i ciekawa pozycja. Do tego zaskakująca, trudno przewidzieć gdzie dalej poprowadzi nas autor. Polecam!
Zbiór czterech nowel amerykańskiego pisarza, prekursora powieści dokumentalnej, Trumana Capote, zawierający między innymi legendarne Śniadanie u...
Ostatnia powieść wybitnego pisarza, wydana we fragmentach w czasopiśmie "Esquire", a w formie książkowej dopiero po jego śmierci. Pełna zgryźliwego humoru...
Przeczytane:2016-08-31,