Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: b.d
"Z zimną krwią" to książka, którą przez pierwsze kilkadziesiąt stron czytało mi się bardzo ciężko. Jednak im dalej tym lepiej.
Autor umiejętnie budował napięcie, niepewność i tajemnicę. Poznajemy tą historię z kilku stron, powoli dołączają kolejne elementy układanki. Najpierw poznajemy dobrze zamordowaną czteroosobową rodzinę. Jacy byli, ich życie, plany na przyszłość. W międzyczasie czytamy jak dwóch przestępców przygotowuje się powoli do zbrodni, którą zamierzają popełnić. Wnikamy w umysły morderców.
Czytamy dokładny opis z odkrycia ciał i badania miejsca zbrodni, a potem śledztwa i pościgu za mordercami. Dodatkowo znajdujemy wstawki, gdzie autor oddaje głos mieszkańcom miasteczka. O tym jak dowiedzieli się o morderstwie, jak reagowali jak budowali między sobą nieufność.
Mamy tutaj motyw doskonale znany w literaturze. Motyw zbrodni i kary.
Początkowo nie za bardzo podobała mi się ta lektura. Lecz im dalej tym lepiej. Z każdą kolejną stroną wciągałam się coraz bardziej. Nie jest to lekka i łatwa książka. Czytałam ją przez kilka dni. Język, opisy i fabuła bywają niekiedy toporne, trudne. Jednak dzięki temu w jaki sposób została napisana ta historia zyskuje pewną głębię. Tytuł ten został określony jako dokument zbrodni.
Było to bardzo ciekawe literackie doświadczenie. Jestem zadowolona z lektury tej książki. To wyjątkowa i ciekawa pozycja. Do tego zaskakująca, trudno przewidzieć gdzie dalej poprowadzi nas autor. Polecam!
Lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy chcą zrozumieć, jak Capote stał się legendą amerykańskiej literatury! Zebrane w tym zbiorze opowiadania...
Aczkolwiek Truman Capote nie zdążył przed śmiercią dokończyć książki wspomnieniowej Spełnione życzenia, pozostawione przezeń fragmenty stanowią intrygujący...
Przeczytane:2016-08-31, Ocena: 4, Przeczytałam, 12 książek 2016, Mam,