Z Watykanu w świat. Tajemnice papieskich podróży

Magdalena Wolińska-Riedi po raz kolejny odsłania sekrety Watykanu

Ile kosztuje lot z papieżem? Dlaczego na pokładzie papieskiego samolotu zawsze musi być odpowiedni zapas makaronu i parmezanu? Kto pilnuje papieskiego paszportu? Gdzie buddyści gorąco oklaskiwali papieża? Dlaczego pewna zbyt pochopnie wysłana do Europy Matka Boża musiała szybko zmienić w Rzymie samolot? Czy na pokładzie papieskiego samolotu jest łóżko? I jak wygląda praca reporterki w mieście, do którego przyjeżdża papież i w którym właśnie trzęsie się ziemia?

Magdalena Wolińska-Riedi przez ponad 15 lat mieszkała w Watykanie. Nierzadko odgłos startującego helikoptera z papieżem na pokładzie budził jej maleńkie dzieci, a w czasie porannego spaceru z córkami zdarzało jej się spotkać Ojca Świętego wyruszającego na pielgrzymkę. Jako reporterka polskich mediów do dziś stale towarzyszy mu w takich podróżach, często nawet siedząc z nim w jednym samolocie. Będąc z papieżem w najdalszych zakątkach świata, z bliska obserwuje kulisy pracy świetnie znanych jej gwardzistów i żandarmów odpowiedzialnych za przebieg papieskich pielgrzymek. Dzięki swoim przyjaźniom z pracownikami watykańskiej administracji poznała zaplecze i tajniki przygotowań do podróży apostolskich oraz z pierwszej ręki usłyszała niesamowite, nigdy wcześniej nie opowiedziane historie. Teraz, zbierając wszystkie te doświadczenia, zdradza nam kulisy papieskich pielgrzymek po świecie.

Informacje dodatkowe o Z Watykanu w świat. Tajemnice papieskich podróży:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2021-10-13
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: bóg

Kup książkę Z Watykanu w świat. Tajemnice papieskich podróży

Z Watykanu w świat. Tajemnice papieskich podróży - opinie o książce

Kulisy papieskich pielgrzymek.

Zdradzi nam korespondentka TVP w swojej najnowszej książce, również tych obfitujących w dramatyczne wydarzenia. Magdalena Wolińska-Riedi jest jedną z sześciuset osób na świecie posiadających paszport watykański. I jedną z trzydziestu kobiet posiadającą obywatelstwo tego mikroskopijnego państwa, o ustroju teokratycznym. Autorka wyspecjalizowała się w tej tematyce, bowiem jako małżonka gwardzisty szwajcarskiego, przez szesnaście lat mieszkała za Spiżową Bramą. Ponadto, przez ponad dekadę była świeckim tłumaczem sądów najwyższych Watykanu. Zna blaski i cienie tamtejszej codzienności; poznała trzech ostatnich papieży.

Dziennikarka wzmiankuje o skomplikowanej sytuacji imigrantów w Lampedusie czy trzęsieniu ziemi w 2016 roku; Magdalena Wolińska-Riedi tam była. Tego rodzaju doświadczenia zawsze pozostawiają ślad. Pisze również o organizacji wypraw głowy Kościoła i osobach czuwających nad jego bezpieczeństwem. Taka podróż jest zawsze starannie zaplanowana, uwzględnia również niespodziewane okoliczności.

Doktor nadmienia też o tym, w jaki sposób przetrwać w przypadku klęski żywiołowej; wspomina o wizycie Franciszka w historycznym miasteczku Amatrice, podczas której doszło do trzęsienia ziemi (24 sierpnia 2016 roku). Wówczas śmierć poniosło 237 osób.

Magdalena Wolińska- Riedi ze swadą opowiada nam o tym, dlaczego na pokładzie samolotu nie może zabraknąć makaronu i pasty. Jeśli kogoś ciekawi, ile kosztuje lot z następcą świętego Piotra, albo kto pilnuje papieskiego paszportu, winien sięgnąć po tę właśnie pozycję. Albo kto popełnił faux-pas?
Wszystkie te relacje są niezwykle fascynujące, wciągają od samego początku. Są też pozbawione patosu. Z oczywistych względów publicystka najwięcej uwagi poświęca Polakowi, Karolowi Wojtyle; serwuje nam mnóstwo ciekawostek. Mamy też sporo fotografii, także tych prywatnych.

Myślę, że Magdalena Wolińska-Riedi wykazała się oryginalnością, przybliżając nam kulisy życia za Spiżową Bramą. Dzięki niej możemy zajrzeć do świata niedostępnego dla zwykłych ludzi i zaznajomić się z watykańską etykietą.

Z twórczością autorstwa Pani Magdaleny Wolińskiej-Riedi miałam, okazję się zapoznać nieco wcześniej czytając jej książkę pt. '' Zdarzyło się w Watykanie. Nieznane historie zza Spiżowej Bramy''.

Bardzo mi się spodobało, wówczas w trakcie czytania za pomocą prostego i zrozumiałego języka przekazu przedstawia to, czego jest ona naocznym świadkiem relacji tego, jak również przeżywa emocjonalnie pobyt w miejscach, w których lubi przebywać i o nich chętnie opowiada.

Tym razem Pani Magdalena Wolińska-Riedl opisuje w książce pt. '' Z Watykanu w świat. Tajemnice papieskich podróży’’, jak wygląda świat podróży i jakie miejsca są głównym kultem papieży, którzy lubią, podróżować poznając, jak to jest w innych krajach, aby pobyć ze swoim społeczeństwem.

Podróże papieskie zawsze wywoływały, wiele emocji odkąd pamiętam i chętnie się do nich wraca, wspominając i odtwarzając archiwalne pielgrzymki z ich przepięknych wizyt dającym bliskość pobycia z nimi podczas wspólnych modlitw.

Przyznam szczerze, że bardzo lubię oglądać w telewizji relacje, w których Pani Magdalena opowiada, jak wygląda z bliska praca dziennikarki znającej od drugiej strony, jak wygląda życie papieża, jakiego my nie znamy, bo ukryty jest za bramami.

Nie przeszkadzało mi nawet to, że autorka zbyt dużo pozwalała sobie na faworyzację pracy wśród ulubionych papieży, bo nie zawsze można dotrzeć do głównych źródeł dotyczących ich podróży papieskich, które powodują radość, gdyż wówczas można, spędzić mile czas podczas łącząc się z innymi narodami. Mija wówczas złość, a panuje miłość. Doświadczyliśmy tego nieraz podczas wizyt Jana Pawła II do Polski czy choćby nawet Franciszka.

Ujęło mnie szczególnie opisanie wrażeń z jej pracy, kiedy były trudne warunki pracy w pandemii oraz jak to autorka dzieli się tym, co czuje, kiedy spędza czas z córkami i opowiada o pracy męża gwardzisty. Ma dobry kontakt z gwardzistami, zdradza, jak to jest, kiedy podczas przebiegu niezwykłych dla niej papieskich podróży i kto w nich uczestniczy.

Książka ta została uzupełniona o zdjęcia prywatne autorki prezentujące oczekiwanie wiernych na przybycie na mszę z udziałem papieża Franciszka.

Książkę tę bardzo dobrze mi się czytało.

Wydawnictwu Znak dziękuje za podarowanie mi do zrecenzowania egzemplarzu książki pt. '' Z Watykanu w świat. Tajemnice papieskich podróży’’ autorstwa Pani Magdaleny Wolińska-Riedl.

Warto przeczytać tę książkę.

Avatar użytkownika - codzienna
codzienna
Przeczytane:2021-10-31, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki 2021, Posiadam, Recenzenckie,

Egzemplarze recenzencki "Z Watykanu w Świat ",której autorką jest Magdalena Wolińska -Riedi ,otrzymałam od Wydawnictwa Znak,za co bardzo dziękuję.
Panią Magdalenę znam jedynie z przekazów dziennikarskich w mediach .Nie wiedziałam,że jest autorką kilku innych książek o tematyce Watykańskiej.
Pierwsze zetknięcie z książką bardzo pozytywne.Okładka od razu mówi jaka będzie tematyka.Widok Watykanu,zdjęcie Papieża Franciszka i podpis..Tajemnice Papieskich Podróży..zabrało mnie w świat,który dla większości jest odległy i zamknięty.Pani Magdalena jako mieszkanka tego małego państwa i dzięki przyjaźni z pracownikami watykańskiej administracji zgłębiła tajniki przygotowań do podróży apostolskich oraz z pierwszej ręki poznała niesamowite, nigdy wcześniej nie opowiedziane historie.
W książce tej dowiadujemy się między innymi ile tak na prawdę kosztuje lot papieski,jak logistycznie musi być on ułożony ,ile osób w całe przedsięwzięcie jest wtajemniczonych. Dlaczego na pokładzie samolotu nie może zabraknąć makaronu i parmezanu i kto pilnuje papieskiego paszportu?Dowiemy się dlaczego papież wsiada do samolotu jako ostatnia osoba i co tajemniczego wozi ze sobą Papież Franciszek w swojej małej czarnej torbie,z którą nie rozstaje się .
Mamy tu wspomnienia dwóch papieży:Jana Pawła II i Franciszka z podróży po Japonii oraz spotkanie z cesarzem tego państwa.Dowiadujemy się również ,że z każdym pontyfikatem związane jest bicie pamiątkowych medali ,monet a specjalna kolekcja znaczków rozdawana jest pasażerom papieskiego samolotu.
Jest tu też sporo opisu emocji samej autorki i wrażeń jakie wywołują podróże z papieżem ale to zrozumiałe bo jak się podróżuje z takimi osobistościami to warto się nimi podzielić.
Podsumowując..książkę jak najbardziej polecam,bo jest napisana z dbałością o każdy szczegół i sporą wiedzą na temat Watykanu.

Mój Rzym. Spacerem po niezwykłych zakątkach Wiecznego Miasta
Magdalena Wolińska-Riedi0
Okładka ksiązki - Mój Rzym. Spacerem po niezwykłych zakątkach Wiecznego Miasta

Takiej książki o Rzymie jeszcze nie było. Osobisty przewodnik Magdalena Wolińska-Riedi, autorka watykańskiej trylogii z bestsellerową Kobietą w Watykanie...

Rzym od kuchni. Śladami historii najsłynniejszych dań Wiecznego Miasta
Magdalena Wolińska-Riedi0
Okładka ksiązki - Rzym od kuchni. Śladami historii najsłynniejszych dań Wiecznego Miasta

Magdalena Wolińska-Riedi, autorka książki ,,Mój Rzym" oraz watykańskiej trylogii z bestsellerową ,,Kobietą w Watykanie", od ponad dwudziestu lat mieszka...