Alicja, nieco roztrzepana wdowa mieszkająca na przedmieściach Kopenhagi, ma mnóstwo przyjaciół i nieco mniej szczęścia. Pewien przyjemny wieczór w jej domu, spędzany w towarzystwie miłych gości, kończy się morderstwem, a tajemniczy sprawca nie zamierza poprzestać na jednej ofierze. Czy duński detektyw oryginał rozwikła tę sprawę?
Wydawnictwo: Kobra Media
Data wydania: 2009 (data przybliżona)
Tłumaczenie: brak
Audiobook
Może coś ze mną nie tak, ale kompletnie nie leży mi poczucie humoru, ani styl pisania Joanny Chmielewskiej. Słyszałam od wielu osób, że "Wszystko czerwone" to najlepsza i najzabawniejsza jej książka, ale nie zaiskrzyło w najmniejszym stopniu. O ile w przypadku "Lesia" kilka razy się zaśmiałam to słuchając tej powieści ani razu. Miałam wrażenie ciągłego chaosu, co mnie irytowało i zakończenie też było dla mnie rozczarowujące. Jedyny jasny punkt tej książki to duński policjant, który w fantastyczny sposób przekręcał zdania w języku polskim. Z wielką niecierpliwością czekałam na każde pojawienie się tego osobnika w powieści.
Mam jeszcze w planach "Najstarszą prawnuczką" i to pewnie będzie moje pożegnanie z twórczością pani Joanny.
Jedna z moich najulubieńszych książek. Czytałam ją juz wielokrotnie i niektore fragmenty cytuję sobie z pamieci jak jest mi smutno. Historia wydaje sie dość prosta. Na przyjęciu w duńskim domku zostaje zamordowany jeden z gości. Policja nakłada więc na wszystkich uczestników areszt domowy i śledztwo toczy sie własnym torem. Jednakże niespodziewane wypadki, sugerujące że zbrodniaż nie dokończył jeszcze swego dzieła, sprawiają że za prywatne śledztwo zabierają się trzy przyjaciółki Joanna, Alicja i Zosia. Idzie im nawewt całkiem nieźle, dobrze kombinują ale tylko Zosia jest w miarę normalna. Joanna tryska beztroską i rozczepaniem, a Alicja słynie z konkursowego roztargnienia. Dzięki temu, humor sytuacyjny i dialogi są po prostu mistrzowskie.
Joanna stara się odkupić unikatową kolekcję znaczków. Niestety, jej właściciel umiera, a spadkobierczyni zostaje zamordowana. Sprawa coraz bardziej...
Lesio to jedna z najdowcipniejszych i najczęściej wznawianych sensacyjno - humorystycznych powieści Joanny Chmielewskiej. Autorka mistrzowsko nakreśliła...
Przeczytane:2017-08-17, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2017,
Do książek Joanny Chmielewskiej wracam co jakiś czas, bo odpowiada mi jej humor. "Wszystko czerwone" to galeria barwnych postaci, to wspaniały komizm sytuacyjny, to połączenie zbrodni niedoskonałej z próbą odkrycia zbrodniarza, to w końcu świetny duński policjant z bardzo zaskakującą polską mową.