Tom White to upad³y gwiazdor estrady w³oskiego pochodzenia. Po obiecuj±cych pocz±tkach kariery stoczy³ siê, wyjecha³ do Nowego Jorku i zarabia tu na ¿ycie, graj±c w podrzêdnym klubie Better Night. Podczas jednego z jego wystêpów dochodzi do niespodziewanej strzelaniny, w której ginie starszy mê¿czyzna. Tom przypadkiem us³ysza³ rozmowê, z której wynika, ¿e za masakrê jest odpowiedzialna amerykañska mafia. Muzyk staje siê niewygodnym ¶wiadkiem. Tymczasem za rozwi±zanie sprawy bierze siê policjant James Garcia. Mê¿czyzna dzia³a na w³asn± rêkê, bo nie ufa swoim skorumpowanym prze³o¿onym.
Data wydania: 2022-02-14
Kategoria: Krymina³, sensacja, thriller
Jêzyk orygina³u: polski
Chêtnie siêgam po debiuty, bo czasem mo¿na trafiæ na prawdziw± pere³kê. Tym razem zdecydowa³am siê na krymina³ w formie e-booka bardzo m³odego autora, któremu gratulujê sukcesu, bo wydanie ksi±¿ki w wieku lat siedemnastu i to w wydawnictwie zas³uguje na uznanie.
„Wszystkie twoje s³abo¶ci” to krymina³, który rozgrywa siê w Stanach Zjednoczonych dok±d po b³yskawicznym sukcesie i równie spektakularnym upadku przyje¿d¿a w³oski piosenkarz i gitarzysta Antonio Mancini. Nie spe³nia siê jednak jego amerykañski sen, a ponadto wpl±tuje siê w sprawê morderstwa mafiosa w klubie nocnym. Skorumpowana policja zamiata sprawê pod dywan, ale James Garcia, lokalny policjant, w tajemnicy przed kolegami zrobi wszystko by wyja¶niæ tê sprawê.
W pewnym momencie ¶cie¿ki obu mê¿czyzn siê przecinaj±. Co wyniknie z ich wspó³pracy?
Najbardziej zaciekawi³ mnie w±tek kariery muzycznej bohatera i to, w jaki sposób autor ukaza³ drogê gwiazdy, która rozb³ys³a niczym supernowa, by równie szybko zgasn±æ. Niestety po pierwszym fragmencie zgas³o nieco równie¿ moje zainteresowanie. W±tek mafijny, prowadzonego przez bohaterów ¶ledztwa, ale i mi³osny zosta³y przedstawione z jednej strony do¶æ pobie¿nie, z drugiej w sposób przerysowany, co budzi³o poczucie odrealnienia. Du¿ym plusem jest to, ¿e nie wszystko posz³o zgodnie z planem bohaterów i nie wszystko skoñczy³o siê szczê¶liwie.
Autor pokaza³ nie tylko lekko¶æ, z jak± pisze, ale równie¿, ¿e umie stworzyæ fabu³ê spinaj±c± siê w spójn± ca³o¶æ. Kwestie warsztatu, budowania zaanga¿owania czytelnika, pozostaj± do dopracowania, jednak wyczuwam tu spory potencja³ i mam nadziejê, ¿e bêdê mog³a przeczytaæ kolejn± powie¶æ autora ciesz±c siê z jego pisarskiego progresu.
Dzi¶ przysz³a pora na kolejny udany debiut.
(Kiedy¶) Antonio Mancini odkrywa w sobie talent muzyczny i w krótkim czasie zostaje gwiazd± w³oskiej muzyki. Olbrzymia s³awa uderza jednak m³odemu ch³opakowi do g³owy i pewne zdarzenia powoduj±, ¿e z dnia na dzieñ staje siê on osob± niepo¿±dan± w spo³eczeñstwie, staje siê bankrutem i by ratowaæ swoj± karierê, postanawia wyemigrowaæ do Stanów Zjednoczonych...
(Dzi¶) Tom Whait dostaje kolejne marne zlecenie... ma daæ koncert w podejrzanej spelunie gdzie "bywa" mafijny pó³¶wiatek, a on sam staje siê mimowolnym ¶wiadkiem zabójstwa.
Tom, chc±c sp³aciæ d³ugi i w koñcu zje¶æ porz±dn± kolacjê nie zdaje sprawy, w jak± aferê siê wmiesza³, powracaj±c na miejsce zbrodni... Ch³opak zostaje wci±gniêty w lawinê mafijnych porachunków i niebezpiecznych wydarzeñ, a i jego ¿ycie wisi na w³osku....
Wiêcej ju¿ nie zdradzê, ale koniecznie siêgnijcie po tê ksi±¿kê, by przekonaæ siê, jak potoczy³o siê dalsze ¿ycie Toma.
Ksi±¿ka zaciekawi³a mnie od samego pocz±tku. Autor wykreowa³ ciekawe postacie, zbudowa³ ciekawy i mroczny klimat, mia³ ¶wietny pomys³ na fabu³ê ¶wietny- ale w moim odczuciu nie do koñca zosta³ on wykorzystany. Dla mnie troszkê za ma³o "mafii w mafii" i mega przes³odzone zakoñczenie. W moim odczuciu epilog jest totalnie zbêdny i psuj±cy ca³o¶æ. Zepsu³ on ca³y mroczny klimat, który powsta³ wokó³ zaistnia³ych w ksi±¿ce wydarzeñ.
Brakowa³o mi te¿ troszkê opisów miejsc, w których dzia³a siê akcja. Toczy³a siê ona pocz±tkowo w Mediolanie potem w Stanach, ale nie by³o to zbyt mocno zaakcentowane, wiêc mo¿na by³o odnie¶æ wra¿enie, ¿e mog³a ona toczyæ siê w ka¿dym dowolnym miejscu na ¶wiecie.
Akcja pocz±tkowo mo¿e siê troszkê ci±gn±æ, bo poznajemy pocz±tki kariery i drogê do upadku m³odego Antonio, jednak jest to preludium do mocnego uderzenia. Gwa³townie przy¶piesza po strzelaninie w klubie i wtedy zaczyna siê przys³owiowa jazda bez trzymanki. Jest wci±gaj±co i momentami bardzo zaskakuj±co. Czyta siê przyjemni i szybko. Podoba mi siê styl i lekkie pióro autora.
Wa¿ne w tej powie¶ci jest to, ¿e autor przy pomocy Toma Whait'a pokaza³ jak spektakularnie mo¿na "skiep¶ciæ"sobie ¿ycie gdy nie potrafimy poskromiæ uderzaj±cej do g³owy wody sodowej i wydaje nam siê, ¿e mo¿emy zrobiæ i mieæ wszystko, czego dusza zapragnie.
"Wszystkie twoje s³abo¶ci" to dok³adnie pokazany schemat upadku na dno, a wiemy przecie¿ nie od dzi¶, ¿e "im wy¿ej siedzimy, tym z wiêkszym hukiem zlecimy".
Powolne wychodzenie na prost± nie zawsze mo¿e pój¶æ g³adko, ale zawsze warto podnie¶æ rzucon± przez los rêkawicê i stan±æ do walki o siebie i swoj± przysz³o¶æ.
Tak jak wspomnia³am, jest to debiut i w moim odczuciu jest to bardzo udany debiut (pomijam zakoñczenie).
Pan Krzysztof ma w sobie olbrzymi potencja³ i predyspozycje, by w przysz³o¶ci stworzyæ genialn± powie¶æ.
Z wielk± ciekawo¶ci± bêdê ¶ledziæ jego dalsz± pisarsk± drogê.
Czy polecam?
Zdecydowanie tak. Ka¿dy znajdzie w tej historii co¶ dla siebie.
POLECAM...
Antonio Mancini, mia³ wszystko, o czym piosenkarz móg³ marzyæ: s³awê, pieni±dze i piêkne kobiety. Jedyne czego Antonio nigdy siê nie spodziewa³, to tego, ¿e jedna chwila, jeden romans za du¿o mo¿e str±ciæ go z piedesta³u. Teraz by³a gwiazda w³oskiej estrady stara siê zarobiæ na chleb graj±c w podrzêdnych klubach w Stanach Zjednoczonych pod pseudonimem Tom White. Seria wystêpów w klubie Better Night ma zapewniæ mu pieni±dze na czynsz i sp³atê karcianych d³ugów. Klub ma najgorsz± reputacjê w Nowym Jorku, jednak Tom jest zdesperowany. Pierwszy wystêp koñczy wraz z zabójstwem jednego z szefów mafii, Tom jako ¶wiadek chce pomóc policji, która nie jest jednak zainteresowana rozwi±zaniem sprawy. Jedynym funkcjonariuszem, który za punkt honoru stawia sobie znalezienie sprawcy, jest James Garcia. Tom nawet nie zdaje sobie sprawy, w jak g³êbokim bagnie siê znalaz³. Czy by³a estradowa gwiazda i policjant mog± rozwi±zaæ sprawê, w która zamieszana jest mafia?
,,Wszystkie Twoje S³abo¶ci" to debiut literacki Krzysztofa My¶liñskiego i to ca³kiem udany. Przebrzmia³a gwiazda muzyki, gapowaty policjant z rodzinnymi problemami i mafia, która nie idzie na skróty to niew±tpliwe plusy powie¶ci. Niektóre w±tki s± schematyczne, ale mo¿na to wybaczyæ, bior±c pod uwagê m³ody wiek autora.
Czy ,,Wszystkie Twoje S³abo¶ci" zas³uguj± na uwagê w zalewie rynku czytelniczego przez powie¶ci z w±tkiem mafijnym - zdecydowanie tak! Lekkie pióro, ca³kiem przyzwoity warsztat i ciekawa fabu³a, tym ,,Wszystkie Twoje S³abo¶ci" siê doskonale broni±.
Polecam wszystkim, którzy w upalne wieczory lubi± przeczytaæ dobry krymina³.
"Wszystkie Twoje S³abo¶ci" Krzysztof My¶liñski Saga Egmont jest to debiut m³odego autora. Fabu³a oraz wykreowani bohaterowie zabieraj± nas w podró¿ pe³n± tajemnic,zagadek oraz problemów ¿ycia codziennego.
"Podj±³ decyzjê. Nie podda siê. Bynajmniej jeszcze nie teraz."
Tom White kiedy¶ mia³ wszystko. Obiecuj±ca kariera muzyczna po kilku nieprzyjemnych incydentach dobieg³a koñca. Mê¿czyzna musi postawiæ wszystko na jedn± kartê, wyjazd do Ameryki to jego ostatnia szansa. Niestety nie wszystko idzie po jego my¶li. Koncerty w podrzêdnych klubach dla pijanej widowni to wszystko na co mo¿e liczyæ. Podczas jednego wystêpu w klubie Better Night dochodzi do zabójstwa starszego mê¿czyzny. Tom jest naocznym ¶wiadkiem, a us³yszana przez przypadek rozmowa nie wró¿y nic dobrego. Muzyk jeszcze nie wie, ¿e popad³ w ogromne k³opoty. Do tego w rozwik³anie zabójstwa zabiera siê James Garcia. Dzia³aj±c w pojedynkê, w tajemnicy przed skorumpowanymi prze³o¿onymi próbuje dociec prawdy. Drogi Toma i Jamesa przecinaj± siê przez przypadek. Nic ju¿ nie bêdzie takie samo. Mê¿czy¼ni jeszcze nie wiedz±, ¿e ich ¿ycie jest zagro¿one. Mafia nie wybacza, nie zostawia niewygodnych ¶wiadków.
"Zabij± go, zanim zd±¿y powiedzieæ ,,¶mieræ".Czyli tak dzia³a mafia - pomy¶la³. - Zabij i daj siê zabiæ. W imiê wiêkszego dobra..."
W jaki uk³ad zostanie wci±gniêty Tom i James? Czy mê¿czy¼ni doprowadz± ¶ledztwo do koñca? Jak skoñczy siê wyja¶nianie tajemnic? Kto ucierpi najbardziej?
" Emocje targa³y nim jak wzburzony wiatr. Umys³ ³±czy³ kropki, przetwarzaj±c kolejne informacje i w±tpliwo¶ci."
Autor zabiera czytelnika w ¶wiat pe³en tajemnic. Ksi±¿kê czyta siê szybko i z zaciekawieniem. Takiego obrotu spraw siê nie spodziewa³am. Do tego temat upad³ego muzyka, który mia³ wszystko i tylko przez w³asn± g³upotê to straci³ dodatkowo wzbogaci³o lekturê.
Je¶li lubicie czytaæ ksi±¿ki w których nie zabraknie emocji jest to pozycja dla Was. Ja osobi¶cie polecam czekaj±c na dalszy rozwój pisarski autora.
Znany kiedy¶ jako Antonio Mancini, w³oski muzyk. Teraz - Tom White, który zaliczy³ bolesny upadek...
Mê¿czyzna wyrusza do Nowego Jorku. Mo¿e tam jako¶ siê wszystko u³o¿y? Nikt go nie zna, przecie¿ móg³by zacz±æ na nowo. Tom trafia do pewnego klubu, gdzie ma za¶piewaæ. W koñcu musi jako¶ zarobiæ, choæby na jedzenie. To w³a¶nie tam przypadkowo stanie siê ¶wiadkiem wydarzenia, które z ca³± pewno¶ci± nie by³o zarezerwowane dla jego oczu...
...bowiem w klubie dojdzie do zabójstwa.
Mafijne porachunki, niebezpieczeñstwo oraz policjant, który wraz z Tomem bêdzie d±¿y³ do rozwi±zania sprawy.
"Wszystkie twoje s³abo¶ci" to interesuj±ca historia, stworzona przez m³odego cz³owieka. Autor serwuje nam opowie¶æ o upad³ym gwiazdorze, dla którego los przygotowa³ wiêcej, ni¿ móg³by przypuszczaæ.
Oto debiut, który w mojej ocenie jest naprawdê udany. Mamy tu krymina³ i sensacjê. Wiêc je¶li jeste¶cie fanami tych gatunków, to zachêcam do przyjrzenia siê bli¿ej powie¶ci Krzysztofa My¶liñskiego.
Tom White to z pewno¶ci± ciekawa postaæ. Jest ¶wietnym przyk³adem na to, jak ³atwo mo¿na spa¶æ z samego szczytu. Jak kariera, pieni±dze, s³awa - mo¿e przemian±æ. A¿ w koñcu, jak to jest byæ na dnie i próbowaæ siê z tego dnia podnie¶æ. Czy to ³atwa droga? Z ca³± pewno¶ci± nie...
"- ¯ycie jest piêkne - wyszepta³. £zy wzruszenia pojawi³y siê na jego twarzy.
By³a to twarz cz³owieka, który siê nie podda³."
Muszê przyznaæ, ¿e na pocz±tku mia³am pewne trudno¶ci, aby wci±gn±æ siê w lekturê. Mo¿e powodem by³ sam fakt, ¿e to ebook? A jako fanka ksi±¿ek papierowych, po ebooki siêgam rzadko. Jednak im dalej tym lepiej i dos³ownie ch³onê³am kolejne strony.
Krzysztof My¶liñski operuje interesuj±cym stylem. Umiejêtnie wprowadza czytelnika w odpowiedni klimat. Podsyca ciekawo¶æ... Widzê tu wielki potencja³ i mam nadziejê, ¿e autor nie poprzestanie na tym jednym tytule. Chêtnie siêgnê po kolejne ksi±¿ki, je¶li takowe siê pojawi±!
Powie¶æ jak najbardziej polecam!
Krzysztofie, gratulujê ¶wietnego debiutu i ¿yczê powodzenia!
#wszystkietwojes³abo¶ci jest debiutem m³odziutkiego @krzysztof_myslinski i muszê przyznaæ, ¿e ca³kiem niez³ym debiutem ?
Tom White, niegdy¶ Antonio Mancini - s³awny w³oski piosenkarz - opada na dno kariery i ¿ycia prywatnego. Emigruje do Nowego Jorku, gdzie pod nowym nazwiskiem próbuje odbudowaæ swój los, co wcale nie jest takie ³atwe, bo jak siê okazuje, nie jest a¿ tak znany, jak uwa¿a³. A mo¿e to dobrze? Zwa¿ywszy na to, jak postawi³ kreskê na swoim dotychczasowym ¿yciu...
Graj±c koncerty dla kameralnej publiczno¶ci w klubach, próbuje sp³aciæ d³ugi oraz mo¿e, jak mu siê poszczê¶ci, to zostanie mu kilka centów na skromny posi³ek.
Tom jest na dnie, dlatego postanawia za¶piewaæ w nie ciesz±cym siê dobr± s³ab± klubie Better Night. Czasami chêæ przetrwania kolejnego dnia jest czym¶, co zag³usza zdrowy rozs±dek...
White nie myli³ siê. Trafia w sam ¶rodek mafijnych porachunków, jednak zamiast zostawiæ to losowi i wie¶æ spokojne - a przynajmniej bezpieczne - ¿ycie, wyrzuty sumienia nie pozwalaj± mu spaæ spokojnie i zaczyna prowadziæ w³asne ¶ledztwo...
I tak przez przypadek spotyka Jamesa, policjanta, który ma do¶æ siedzenia za biurkiem, wiêc nie mo¿e przepu¶ciæ okazji do udzia³u w "przygodzie" ¿ycia.
Obaj mê¿czy¼ni nie maj± pojêcia, ¿e w³a¶nie zrobili krok w stronê ¶miertelnego niebezpieczeñstwa, a Tom wpl±ta³ siê w co¶, co przynios³o mu jednocze¶nie szczê¶cie i rozpacz...
Jak to siê zakoñczy³o? Czy w ¶wiecie brutalnych porachunków jest miejsce na mi³o¶æ i przyja¼ñ? Czy kto¶ pomo¿e zagubionemu Tomowi prze¿yæ?
@krzysztof_myslinski ma niesamowit± wyobra¼niê. Moim zdaniem ¶wietnie przedstawi³ postaæ Toma, którego ¿ycie to istny rollercoaster. Dobitnie pokazuje nam, ¿e upadek ze szczytu jest bolesny, a droga do normalno¶ci jest trudniejsza, ni¿ kiedykolwiek wcze¶niej.
Pozycja nie wywo³a³a we mnie wiêkszych emocji, ale podoba³a mi siê, chcia³am koniecznie wiedzieæ, jak to siê rozwi±¿e i muszê przyznaæ, ¿e jestem usatysfakcjonowana ?I ta ok³adka... Jestem srok±, co poradziæ ? Trochê irytowa³ mnie jêzyk mafijnego bossa, który w moim odczuciu by³ nieadekwatny do postaci, ale to mo¿e byæ tylko moje wra¿enie.Ogólnie natomiast pozycjê polecam i zachêcam do siêgniêcia po ni±, bo czytaj±c Wszystkie twoje s³abo¶ci naprawdê nie ma siê wra¿enia, ¿e tê pozycjê napisa³... licealista! @krzysztof_myslinski gratulujê i mam nadziejê, ¿e nied³ugo bêdê mieæ przyjemno¶æ przeczytania Twoich kolejnych dzie³!
Tom White to piosenkarz w³oskiego pochodzenia. Jednak po ¶wietnych pocz±tkach kariery stoczy³ siê, wyjecha³ do Nowego Jorku, gdzie zarabia graj±c w klubach nocnych. Podczas jednego z wystêpu dochodzi do strzelaniny, w którym ginie starszy mê¿czyzna. Okazujê siê, ¿e za strzelaninê odpowiedzialna jest mafia. Natomiast muzyk staje siê niewygodnym ¶wiadkiem. Spraw± morderstwa zaczyna siê interesowaæ policjant James Garcia. Nie ufa on swoim prze³o¿onych i próbujê siê dowiedzieæ czego¶ wiêcej o strzelaninie.
Na samym pocz±tku ksi±¿ka mnie nie wci±gnê³a, troszkê siê ci±gnê³a. Ale ju¿ po strzelaninie w klubie akcja nabra³a tempa i siê wci±gnê³am.
Pomys³ na fabu³ê bardzo mi siê spodoba³, dwóch przypadkowych mê¿czyzn próbuj±cych rozwik³aæ zagadkê tajemniczego morderstwa.
Styl Autora równie¿ jest bardzo przyjemny w odbiorze. My¶lê, ¿e z ka¿d± kolejn± ksi±¿k± bêdzie coraz lepiej, poniewa¿ Autor ma du¿y potencja³.
Moim zdaniem troszkê s³abo poci±gniêty w±tek mafijny, troszkê za ma³o krwi i porachunków miêdzy przestêpcami. Jak dla mnie niektóre elementy s± mocno naci±gane, Tom dosta³ do wykonania pewne zadanie, a takiego ruchu raczej nie wykona³aby mocna i silna grupa. Chod¼ podoba³ mi siê pomys³ wykorzystywana muzyka przez mafijnego bosa, uwa¿am, ¿e te "zadania" powinny byæ mniejszego kalibru. Moim zdaniem by³o zbyt ryzykowne jak dla takiego laika jakim by³ Withe. Nie mogê dok³adniej powiedzieæ o co chodzi, bo zdradzê zbyt du¿o.
Jak na debiut uwa¿am, ¿e wysz³o ca³kiem dobrze. Mam nadziejê, ¿e z ka¿d± kolejn± ksi±¿k± bêdzie coraz lepiej. @krzysztof_myslinski ¿yczê samych sukcesów i wiele pomys³ów na kolejne ksi±¿ki.
Ksi±¿ka oprowadzi nas po dawnych Kielcach. Choæ odwieczna przykolegiacka osada - Wzgórze Zamkowe - szczê¶liwie siê zachowa³a, to prawie wszystko wokó³...
Praca w firmie marzeñ. Maj±tek, który dla wielu pozostaje w sferze marzeñ. Droga do jeszcze wiêkszego bogactwa, w dodatku krótsza ni¿ kiedykolwiek wcze¶niej...
Przeczytane:2022-07-18, Ocena: 3, Przeczyta³am, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba ksi±¿ek w 2022 roku, 52 ksi±¿ki 2022,
Ksi±¿ka nale¿y do gatunku krymina³, sensacja. Autor po³±czy³ historiê muzyka z w±tkiem kryminalnym, porachunkami mafijnymi i ma³ym romansem w tle. Ksi±¿ka jest te¿ debiutem i my¶lê, ¿e ca³kiem udanym. Ksi±¿kê otrzyma³am w formie e-booka i na samym pocz±tku by³o trochê literówek, brakowa³a spacji. Mo¿e nie by³o to du¿e utrudnieei ale zawsze spowalnia i mo¿e wytr±ciæ z w±tku.
Antonio Mancini to m³ody w³oski muzyk, który z pozoru ma wszystko. Jego kariera rozwija siê bardzo szybko a co za tym idzie s³awa , pieni±dze i piêkne kobiety. Kiedy zakochuje siê i wbrew rozs±dkowi szybko ¿eni jego ¿ycie zmienia siê. Cs idzie nie tak a jedno zdarzenie zmieni jego karierê w gruzy. Traci wszystko. Zmienia siê nazwisko na Tom White i rozpoczyna karierê w za oceanem. Ale tam nikt o nim nie s³ysza³. Tak zostaje grajkiem po klubach. Jego ¿ycie to wegetacja. Podczas jednego z wystêpów ginie pewien mê¿czyzna. Tom zostaje niewygodnym ¶wiadkiem. Dodatkowo wraz z policjantem Jamsem próbuje rozwik³aæ sprawê morderstwa. Tylko wszystko idzie nie tak.....
Fabu³a ksi±¿ki dobrze przemy¶lana, sporo tajemnic, intryg, akcja nie jest nudna choæ nie toczy siê jako¶ super szybko. Niektóre zdarzenia s± za ma³o opisane inne trochê niejasne. Akcja dobrze poprowadzona, zabrak³o trochê napiêcia. Intrygi siê pomiesza³y mi w pewnym momencie i nie wszystko do koñca da³o siê zrozumieæ. Ca³o¶æ jest do¶æ spójna mamy nie tylko w±tek kryminalny ale i pokazana si³ê przyja¼ni s± szanta¿e, k³amstwa i nieoczekiwane zwroty akcji. Historia ma kilka nieoczekiwanych zwrotów akcji, czasem jakby to by³y zupe³nie osobne w±tki. Trzeba siê dobrze wczytaæ w tre¶æ. Autor bardzo dobrze opisa³ nam ¶wiat, w jakim ¿y³ nasz g³ówny bohater i ten z jego czasów m³odo¶ci i pocz±tków kariery, po jego upadku i ten z Nowego Yorku. Bohaterowie s± dodrze opisani, mo¿e nie wyj±tkowi ale idealnie siê wpasowuj± w historie. Autor ma ¶wietne pióro i potencja³. My¶lê, ¿e nastêpne ksi±¿ki bêd± bardziej dopracowane. Mam nadzieje, ¿e wersja papierowa nie zawiera b³êdów w postaci literówek , braku spacji miêdzy s³owami.
Zakoñczenie zaskakuj±ce. Epilog wieñcz±cy historie optymistyczny. Polecam