Czy wspólne śledztwo je do siebie zbliży, czy jeszcze bardziej oddali?
Maja lubi mieć wszystko dopięte na ostatni guzik. Jest przewodniczącą samorządu uczniowskiego. Wierzy, że wszystko jest kwestią dobrej organizacji i za wszelką cenę chce udowodnić, że nie potrzebuje pomocy.
Oktawia nienawidzi szkoły. Praca w szkolnej gazetce jest jedyną aktywnością, która ją cieszy. Kiedy Maja ogłasza, że gazetka wspierająca działalność queerowej społeczności nie dostanie funduszy, Oktawia jest zła. Majka była kiedyś dla niej kimś ważnym, a teraz stała się jej obca.
Ada jest najlepszą przyjaciółką Mai. Spotyka się po kryjomu z Syriuszem, z którym każde doznanie jest nowe. Jest w trakcie tranzycji. Każdego dnia musi mierzyć się z opryskliwym i agresywnym zachowaniem starszego brata... Czasem dysforia atakuje ją w najmniej spodziewanych momentach, ale radzi sobie z nią coraz lepiej.
Gdy ze szkolnej kasy w tajemniczych okolicznościach znikają pieniądze, Maja postanawia odszukać złodzieja. Prosi o pomoc swoją przyjaciółkę, Adę oraz byłą dziewczynę, Oktawię. Dziewczyny muszą połączyć siły, by rozwiązać zagadkę, ale nie spodziewają się, jakim problemom przyjdzie im stawić czoła w drodze do prawdy. Mnóstwo je różni, ale w czasie śledztwa odkrywają, jak wiele mają wspólnego. Przede wszystkim - łączy je wspólny wróg...
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2024-10-23
Kategoria: Dla młodzieży
Jak potoczy się twoje życie, gdy dopuścisz do głosu serce? Leon, zbuntowany nastolatek, który ma za sobą trudne przejścia w gimnazjum, mieszka w małym...
Przeczytane:2024-11-20, Ocena: 5, Przeczytałem,
??
Maja to świetnie zorganizowana przewodnicząca samorządu. Nie lubi prosić o pomoc, ponieważ wierzy, że ma wszystko pod kontrolą.
Oktawia, niegdyś przyjaciółka Mai, trzyma się na uboczu. Jej jedyną szkolną radością jest możliwość prowadzenia gazetki szkolnej, wspierającej osoby queer.
Ada, obecna przyjaciółka Mai, kocha jaskrawe stroje, biżuterię i makijaż. Jest w trakcie tranzycji i codziennie w domu musi wysłuchiwać okropnych komentarzy ze strony swojego brata.
Gdy pewnego dnia tajemniczy włamywacz wykrada fundusze samorządowe, za które Maja czuła się odpowiedzialna, dziewczyny łączą siły, by na własną rękę przeprowadzić śledztwo. Po drodze odkryją jednak znacznie więcej niż tylko tożsamość złodzieja.
??
Co znajdziecie w tej książce?
? motyw śledztwa
? uczniów klasy maturalnej
? wątek przemocy domowej
? bohaterów zdolnych do autorefleksji
?? piękną przyjaźń między dziewczynami
? szeroką reprezentację osób queerowych
Przyznaję, że początek z tą książką nie należał do najłatwiejszych, ponieważ trudno było mi uwierzyć, że dorosła dziewczyna na własną rękę bawi się w detektywkę zamiast zgłosić przestępstwo (któremu nie była winna) odpowiednim władzom. Motyw śledztwa wydawał mi się wymyślony trochę na siłę. Później jakoś udało mi się przymknąć na to oko, ponieważ historia coraz bardziej mnie wciągała.
Na plus zdecydowanie oceniam relacje między głównymi bohaterkami, ich solidarność i to, jak potrafiły zastanowić się nad sobą i swoimi zachowaniami. Uważam, że autorka dobrze poprowadziła też wątek przemocy domowej.
Im bliżej końca, tym coraz bardziej zaangażowana byłam w przeżycia bohaterów i ich przemiany, zwłaszcza tę Mai. Finalnie książka zostawiła mnie z uczuciem ogromnego ciepła na serduszku i za to bardzo ją cenię.
[12+]
[współpraca reklamowa z @wydawnictwoyoung]