Johanna Walker przywykła do tego, że zawsze nad wszystkim panuje. Do momentu, gdy na horyzoncie pojawi się mężczyzna, który sprawi, że Jo zacznie tracić kontrolę nad swoim ciałem i umysłem...
Na Johannie od dziecka spoczywał obowiązek opieki nad własną rodziną – matką alkoholiczką, a przede wszystkim młodszym bratem, Colem. To właśnie z myślą o tym, co byłoby dla niego najlepsze, podejmuje wszystkie życiowe decyzje. Nawet przy wyborze swoich partnerów kieruje się tym, czy będą oni w stanie finansowo pomóc jej i bratu – a nie prawdziwymi, namiętnymi uczuciami.
Kiedy jednak Jo poznaje Camerona MacCabe`a, nie jest w stanie ignorować fascynacji, która pomiędzy nimi się rodzi. Seksowny nowy barman, z którym pracuje, przyprawia ją o szybsze bicie serca i trzepotanie motyli w brzuchu. Jo pierwszy raz w życiu odczuwa pokusę, aby zrobić coś, na co naprawdę ma ochotę, a nie to, co powinna. Camerona również ogarnia obsesja na punkcie Jo, ale ona nie pozwala mu się do siebie zbliżyć.
Gdy pewnego dnia nieoczekiwanie zostają sąsiadami, ich obustronna fascynacja przybiera na sile i zaczynają jej ulegać. Camerona napędza determinacja, aby odkryć wszystkie sekrety Jo... nawet jeśli to oznacza zdejmowanie kawałek po kawałku zbroi, za którą się ukrywa.
Wydawnictwo: Burda Książki
Data wydania: 2014-02-05
Tytuł oryginału: Down London Road
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Kamil Maksymiuk
Johanna od zawsze musiała się opiekować swoim młodszym bratem bo matka alkoholiczka nie była w stanie. Kobieta robi wszystko by utrzymać dom i brata dlatego pracuje w dwóch róznych miejscach. Do tego spotyka się z bogatymi mężczyznami a po rozstaniu sprzedaję wszystkie prezenty jakie od nich dostała. Wszyscy znamy nazwe na taka kobiete tylko ona robi to bardziej dyskretnie. Wszystko sie zmienia gdy na jej drodzę staje Cameron. Facet bez pracy i majątku ale za to z mnóstwem tatuaży i seksownym tyłkiem. Johanna nie może ignorować napięcia seksualnego jakie jest między nimi. Do tego Cameron jako jedyny poznał ją tak blisko i wie o niej niemal wszystko. Jednak ona ma faceta a Cameron dziewczyne więc nie może między nimi nic się wydarzyć.
Fajna historia która chwyta za serce i pokazuję jak wielka może być miłość rodzeństwa. Jak wszystko czasami stawiamy na innych a o sobie zapominamy.
Dla Alexy ojciec był ideałem mężczyzny. Jej świat się zawalił, gdy odkryła, że nie jest jego jedyną rodziną. Nie mogąc wybaczyć zdrady zrywa z nim wszelkie...
W pogoni za marzeniami, pełna nadziei i wiary w swój wybór Nora przenosi się z Ameryki do Szkocji. Doznaje jednak samych rozczarowań i po trzech bezowocnych...
Przeczytane:2019-03-10,
Johanna (Jo) to młoda dziewczyna, która od dawna opiekuje się swoim młodszym bratem -Cole'em i niejako też swoją matką, która topi smutki w alkoholu. Jo bardzo ciężko pracuje, by móc zapewnić dobre życie swojemu bratu i przy wyborze kolejnych partnerów zwraca uwagę na zasobność ich portfeli, wierząc, że kiedyś jeden z nich zapewni jej i jej bratu godziwe życie. Gdy pewnego razu na wystawie byłej dziewczyny swojego ,,chłopaka"- Bekki poznaje Camerona serce zaczyna jej szybciej bić. Jo po raz pierwszy czuje taki pociąg do nieznajomego mężczyzny i nie wie, co ma zrobić. Okazuje się, że Cameron to chłopak Bekki, który jest bezrobotnym grafikiem. Jo załatwia mu pracę w klubie, w którym sama pracuje, pomimo obelg, które od niego usłyszała. Oboje jednak nawet nie przypuszczają do czego doprowadzi to jedno spotkanie. Czy namiętność będzie silniejsza od rozsądku ?
Gdy po raz pierwszy spojrzałam na tę książkę zastanawiałam się, czy Young podołała i napisała historię, która będzie tak samo dobra jak ta z pierwszego tomu. Większość czytelników zna ten syndrom ,,drugiej książki". Pierwsza wciągająca i bardzo często bardzo dobra, druga już mniej, a niekiedy bardzo zła lub o wiele gorsza niż poprzednia, ale tutaj mogę Was uspokoić. Young podołała. Napisała książkę, która jest tak samo dobra, jak poprzednia część. Przyznam, że miałam niekiedy wrażenie, że jest troszkę gorzej, ale tylko momentami. Young nie pisze prostych romansów. Zawsze bardzo silnie w każdej jej książce nakreślona jest jakaś psychologiczna nutka, tutaj w postaci alkoholizmu matki Jo. Spoglądając na okładkę czytelnik może sobie pomyśleć, że to erotyk/romans, który niczym nie różni się od innych książek, które należą do tego gatunku, ale prawda jest zupełnie inna. Poza tym, po raz kolejny jestem zdolna uwierzyć w prawdziwość postaci z tej książki w realnym świecie. Nie ma tu nachalnego przepychu czy bogactwa, a lekkie pióro Young sprawia, że prawie 500 stron pochłoniecie, może nie w jeden wieczór, ale w dwa jak najbardziej.
Powieść ,,Wszystkie odcienie pożądania" to porywająca opowieść o tym, że wszędzie może spotkać nas miłość. Oprócz tego porusza wiele problemów tak jak alkoholizm. Bardzo dobrze nakreśleni bohaterowie, wciągająca fabuła oraz poruszająca historia zawarta w tej książce sprawią, że po jej skończeniu zapytacie się : Czy to już koniec ? Jak najbardziej polecam tą pozycję wszystkim romantyczkom i nie tylko.
Cała recenzja na blogu: https://mojswiatliteratury.blogspot.com/2018/03/samantha-young-wszystkie-odcienie.html