Wojenna sukienka

Czy warto szukać miłości, wiedząc, że świat już nigdy nie będzie wyglądać tak jak dawniej?

Dunia, dwudziestoletnia studentka pielęgniarstwa, przymierzając suknię na swój pierwszy bal sylwestrowy, rozmyśla o tym, co przyniesie jej nadchodzący rok 1939. Co prawda, na warszawskich ulicach i w salonach wciąż rozmawia się o niepokojących groźbach hitlerowskich Niemiec, ale młodej kobiecie trudno traktować te przepowiednie poważnie. Jej rówieśnicy także starają się korzystać z życia - w eleganckich lokalach tańczą przy piosenkach Adama Astona, a zainspirowani filmowymi rolami Jadwigi Smosarskiej i Aleksandra Żabczyńskiego przeżywają pierwsze romantyczne uniesienia. Przecież kto po dwudziestu latach od zakończenia dramatu wojny światowej odważyłby się na ponowne rozpętanie w Europie piekła?

Maja Jaszewska proponuje czytelnikom inspirowaną historią swych dziadków oryginalną, barwną i pełną autentycznych emocji opowieść o losach warszawskiej rodziny Piwowarczyków. Bohaterem tej opowieści jest też pokolenie Polaków, któremu przez dwie dekady los pozwolił wieść spokojne życie w stolicy wolnej Polski i któremu nagle odebrano marzenia o dostatniej i bezpiecznej przyszłości.

Czy w świecie, który właśnie po raz kolejny runął, Duni i jej najbliższym, tak bardzo doświadczonym przez wichry historii, znów uda się przetrwać życiową rewolucję? Czy ta młoda, wykształcona i silna dziewczyna mimo tragicznych wojennych okoliczności dostanie od losu szansę, by móc zawalczyć o szczęście i miłość?

--------------

Wojenna sukienka to przepiękna i wzruszająca opowieść o miłości, przyjaźni i rodzinnych więziach, które pomagają przetrwać nawet najgorsze czasy. Wciągająca fabuła, ciekawie zarysowani bohaterowie oraz malownicze opisy sprawiają, że trudno się oderwać od tej historii. Autorka genialnie ukazuje złożony obraz międzywojnia i okresu okupacji.

Jestem tą powieścią oczarowana (i z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy).

Małgorzata Lis, pisarka

-------------

Maja Jaszewska

Dziennikarka, pisarka, poetka; autorka wielu artykułów i wywiadów publikowanych w prasie i czasopismach (,,Tygodnik Powszechny", ,,W drodze", ,,Więź", ,,Zwierciadło", ,,Sens", ,,Twój Styl", ,,Elle", ,,Wysokie Obcasy", ,,Polityka", ,,Kraina Bugu"); przeprowadziła rozmowy z wybitnymi postaciami kultury dla portalu Styl.pl.

Autorka książek: W co wierzę?, Nie i tak. Rozmowa z Adamem Ferencym, Gwiazdeczka oraz Słoiczki, a także współautorka publikacji: Psychologia mitów greckich. Prawda symboli i archetypów oraz Archetypy mity symbole. Refleksje jungowskie o psyche.

Informacje dodatkowe o Wojenna sukienka:

Wydawnictwo: Emocje
Data wydania: 2025-01-29

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna Sagi rodzinne

Kup książkę Wojenna sukienka

Opinie o książce - Wojenna sukienka

ᴛʏᴛᴜᴌ ʀᴇᴄᴇɴᴢᴊɪ: 𝗦𝘇𝗮𝗻𝘀𝗮 𝗼𝗱 𝗹𝗼𝘀𝘂 Maja Jaszewska podbiła serca czytelników powieścią 𝑀𝑖ł𝑜ść 𝑤 𝑐𝑖𝑒𝑛𝑖𝑢 𝑟𝑒𝑤𝑜𝑙𝑢𝑐𝑗𝑖. Czerpiąc inspirację z rodzinnych wspomnień, stworzyła wciągającą historię, wiernie oddającą realia historyczne, topograficzne i kulturowe. Jej opowieść to losy rodziny, która – uwikłana w burzliwe wydarzenia – musiała odnaleźć swoje miejsce na świecie i zawalczyć o szczęście z dala od ojczyzny. 𝑊𝑜𝑗𝑒𝑛𝑛𝑎 𝑠𝑢𝑘𝑖𝑒𝑛𝑘𝑎 stanowi w pewnym sensie kontynuację 𝑀𝑖ł𝑜ść 𝑤 𝑐𝑖𝑒𝑛𝑖𝑢 𝑟𝑒𝑤𝑜𝑙𝑢𝑐𝑗𝑖, skupiając się na losach Elżbiety i jej dzieci. Dwadzieścia lat po zakończeniu dramatycznych wydarzeń I wojny światowej jej rodzina ponownie staje w obliczu piekła, które rozpętał kolejny szaleniec. Powieść, inspirowana historią dziadków autorki, to barwna, pełna autentycznych emocji opowieść o warszawskiej rodzinie Piwowarczyków, ukazująca ich zmagania z wojenną

Wojenna sukienka - opinie o książce

Avatar użytkownika - dzagulka
dzagulka
Przeczytane:2025-02-08, Ocena: 5, Przeczytałam,
,,Z dnia na dzień nasz świat coraz bardziej tracił swoje kontury. W miejsce planów i marzeń, nadchodziła wielka niewiadoma. Jak będzie wyglądało nasze życie i czy w ogóle będziemy żyć?" Tym razem swoją recenzję zacznę nietypowo. Odniosę się bowiem do zakończenia powieści, z którą spędziłam piątkowy wieczór i część soboty. Mowa tu o książce Mai Jaszewskiej ,,Wojenna sukienka" wydanej przez Wydawnictwo Emocje Plus Minus. Dlaczego zakończenie, zapytacie? A to dlatego, że autorka skończyła swoją powieść w takim poruszającym i niepewnym momencie, że moje oczekiwanie na kontynuację, będzie wymagało ogromnej dozy cierpliwości. Chciałabym poznać dalsze losy bohaterów natychmiast. Ale od początku! ,,Wojenna sukienka", tak jak i ,,Miłość w cieniu rewolucji" to powieść inspirowana historią dziadków Mai Jaszewskiej. Powieść poruszająca, poetycka, barwna i bogata w autentyczne emocje. Powieść, która kontynuuje losy Bietki i jej dzieci po ucieczce z Astrachania. W ,,Wojennej sukience" autorka oddaje wprawdzie głos najmłodszej córce Duni, jednak cienie i wspomnienia astrachańskich przeżyć przewijają się na kartach książki, ukazując jak niespokojne wichry historii, narażają rodzinę na kolejną życiową rewolucję. Dunia to młoda, beztroska studentka pielęgniarstwa. Żyje w świecie pełnym elegancji, muzyki i uczuciowych wzruszeń. Jej myśli krążą wokół zbliżającego się 1939 roku. Dziewczyna zastanawia się co ją czeka. Nie dopuszcza do siebie obaw i doniesień związanych z możliwą wojną. Stara się korzystać z życia. Tańczy, odwiedza kawiarnie, spełnia marzenie. Tymczasem nad Europą gromadzą się ciemne chmury. Przyszłość Duni, jej rodziny i przyjaciół staje pod jednym wielkim znakiem zapytania. Dziewczyna, musi szybko dorosnąć w obliczu wojennego chaosu. Wewnętrzna siła i determinacja, którymi się charakteryzuje pozwalają jej przetrwać najgorsze chwile i nieść pomoc potrzebującym. Losy Duni i jej najbliższych odzwierciedlają dla nas, współczesnych, dramat całego pokolenia Polaków, któremu odebrano spokój, marzenia i poczucie bezpieczeństwa. ,,Wojenna sukienka" w całej swej intymności i uniwersalnym wydźwięku, stawia przed czytelnikiem bardzo ważne pytania o to, czy w świecie ogarniętym nienawiścią, wojną, jest czas na miłość, szczęście, lojalność, troskę i pomoc. Autorka w poruszający i działający na wyobraźnię sposób zabiera czytelnika do Warszawy. Tej przedwojennej i tej ogarniętej już wojenną pożogą. W iście poetycki, plastyczny sposób kreśli opowieść o relacjach rodzinnych i ludziach, którzy muszą mierzyć się z brutalną, pełną strachu i niepewności rzeczywistością. Maja Jaszewska w bardzo autentyczny sposób oddaje klimat przedwojennej i okupowanej Warszawy. Barwne opisy warszawskich ulic, lokali i codzienne życie mieszkańców stolicy, skupiają uwagę czytelnika i pozwalają przenieść się w wyobraźni w tamten czas, do opisywanych miejsc. Prowadzona narracja daje możliwość głębokiego zrozumienia rozterek Duni i pozostałych bohaterów powieści. Naturalne dialogi zaś sprawiają, że książkę czyta się płynnie z ogromem emocji. Najnowsza powieść Mai Jaszewskiej w monumentalny sposób traktuje o stracie, obawach, miłości i nadziei. Mówi o zachowaniu godności i człowieczeństwa w czasie, w którym wszystko się rozpada i traci sens. Autorka skłania do refleksji i poszukiwania odpowiedzi na targające człowiekiem wątpliwości i pytania. Uświadamia również, że rodzina, przyjaciele, marzenia i miłość to filary, które pozwalają przetrwać najokrutniejsze chwile. Na zakończenie dodam jeszcze, że ta poruszająca książka, zachwyca nie tylko wnikliwym portretem dawnej Warszawy i emocjonalną, intymną głębią. Ta powieść oczarowuje również symboliką snów i przedmiotów. Ot, choćby tytułowa ,,Wojenna sukienka" symbolizująca dobry, szczęśliwy czas, jednocześnie oddająca wojenny dramat i wewnętrzną przemianę, która nakazuje walczyć o siebie, bez zwłoki podejmować decyzje i kochać tak, jakby jutra miało nie być. Gorąco polecam tę powieść wszystkim tym, którzy cenią znakomitą literaturę osadzoną w realiach historycznych. Sięgnijcie koniecznie po historię przypominającą o świecie, którego już nie ma, a który wciąż, ma nam współczesnym wiele do powiedzenia i przekazania.
W co wierzę
Maja Jaszewska0
Okładka ksiązki - W co wierzę

W dzisiejszym świecie, który od swoich sław oczekuje głównie pikantnych szczegółów z życia już-dawno-nie-prywatnego, pytanie w co wierzysz?? brzmi zaskakująco...

Słoiczki
Maja Jaszewska0
Okładka ksiązki - Słoiczki

Józia to młoda, przywiązana do tradycji i rodzinnego domu dziewczyna z Podlasia. Julka - buntowniczka, która ucieka z Krakowa przed przeszłością i apodyktycznym...