,,Frapująca wyobraźnia Morta Castle's nieodmiennie przenosi czytelnika w ciekawe miejsca. Niektóre z nich są przerażające, inne piękne, niektóre radosne, a niektóre smutne, ale wszystkie przenikają ludzką kondycję. Ta doskonała kolekcja powinna znaleźć się na liście miejsc docelowych każdego nocnego podróżnika". - Robert McCammon, autor min:. ,,Łabędzi śpiew", ,,Stinger", ,,Chłopięce lata"
,,Mort Castle tworzy swój własny gatunek. Jego praca - w sensie słownikowym - szczególne wyróżnia się w twórczości grozy. Bohaterzy Castle'a są zagubieni, samotni, odrzuceni, grzeszni i szukają jakiejś formy odkupienia. Jego opowiadania są dosłowne, poruszające, często strasznie niewygodne i ostatecznie niezapomniane. Lektura tego zbioru to jak być świadkiem mistrza gawędziarza w szczytowej formie. To jeden z najbardziej niezwykłych zbiorów opowiadań, jakie kiedykolwiek miałem zaszczyt czytać. Te historie będą was niepokoić jeszcze długo po ich przeczytaniu ". - Gary A. Braunbeck, siedmiokrotny laureat Bram Stoker Award.
Data wydania: 2020-03-20
Kategoria: Horror
Tytuł oryginału: Knowing when to die
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Wiesław Marcysiak, Robert Ginalski
Mała Lisette zostaje zamordowana w piwnicy swojego zwyrodniałego wujka, który przed śmiercią zgotował jej piekło. Jej dusza nie może zaznać spokoju, rozpaczliwie...
Wielokrotnie nagradzany, nominowany do nagrody Pulitzera zbiór opowiadań amerykańskiego mistrza grozy i suspensu. Zawarte w tomie opowiadanie "Jeśli...
Przeczytane:2021-11-22, Ocena: 5, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2021, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu - edycja 2021, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2021 roku, 12 książek 2021, 26 książek 2021, 52 książki 2021,
To zbiór jedenastu opowiadań, których motywem przewodnim jest śmierć. Młodość przemija, starość jest nieuchronna, a śmierć spotka każdego z nas u kresu życia.
Opowiadania wzbudzają niepokój i przygnębienie. Poruszają głęboko struny wrażliwości.
Forma podania jest oryginalna, autor ma specyficzny styl, który nie każdemu przypadnie do gustu. Te utwory ciężko ująć w konkretne ramy gatunkowe, grozą bym tego nie nazwała. Mroczne, ale nie straszą.
Intrygującą rzeczą jest wplecenie w fabułę opowiadań znanych postaci, takich jak Marylin Monroe, Edgar Allan Poe, Ernest Hemingway czy Francis Scott Fitzgerald.
Skłania do wielu gorzkich refleksji dotyczących przemijania. To jedna z najbardziej melancholijnych książek, jakie dane było mi przeczytać.