Cztery przyjaciółki spotykają się w każdy czwartek w starym kamiennym domu na wzgórzach nad Orvieto, aby wspólnie gotować, jeść, pić wino i rozmawiać o życiu. Bohaterki powieści są rodowitymi Umbryjkami, wielbicielkami i strażniczkami umbryjskich tradycji kulinarnych. Wszystkie w swoim życiu zajmowały się profesjonalnie gotowaniem. Wszystkie też wyznają zasadę, że dobry posiłek, rozmowa i towarzystwo osób, które kochamy, pozwalają przeżyć kryzysy i katastrofy życia codziennego a także są okazją do celebrowania chwil szczęścia. To powieść nie tylko o kuchni, o smakach i zapachach Umbrii, lecz także o wierności, starzeniu się, mężczyznach, dzieciach, przeznaczeniu, mafii i Kościele. Książka zawiera przepisy tradycyjnej kuchni Umbrii, które bohaterki z upodobaniem przygotowują i spożywają w każdy czwartek.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2015-05-20
Kategoria: Literatura piękna
ISBN:
Liczba stron: 416
Tytuł oryginału: The Umbrian Supper Club
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Agnieszka Andrzejewska
Ilustracje:Katarzyna Konior/Oleg Znamenskiy/Zoom Team
Kontynuacja bestsellerowych "Tysiąca dni w Wenecji" oraz "Tysiąca dni w Toskanii". Nowy dom, nowi sąsiedzi, nowy etap w życiu. Marlena i Fernando opuszczają...
W jaki sposób piecze się wykradzioną świnię? Jak smakuje owsianka Horacego – zupa, którą starożytny poeta leczył swą niestrawność? Jakie dania kryją...
Przeczytane:2016-08-01, Ocena: 6, Przeczytałam, 26 książek w 2016 r.,