Szwedzka wyspa Lilla Karlsö po zakończeniu sezonu turystycznego sprawia wrażenie spokojnej, wręcz wymarłej. Jednak jak na wrzesień pogoda dopisuje, a morze wciąż jest ciepłe po długim, gorącym lecie.
Grupa studentów chce wykorzystać ostatnie wolne dni przed powrotem na uczelnię i urządza sobie weekendowy wypad na opustoszałą wyspę. Temperatury pozwalają na cieszenie się ostatnimi promieniami słońca na plaży. Ucinają sobie drzemkę na piasku. Gdy Frida otwiera oczy, dokonuje przerażającego odkrycia - jej chłopak i reszta znajomych nie żyją. Ona jako jedyna ocalała.
Morderstwo wstrząsa całym krajem. Na uczelni szerzy się panika. Czy zginą kolejni studenci? Czy grupka znajomych po prostu znalazła się w niewłaściwym miejscu o niewłaściwym czasie? Kto jest mordercą?
Komisarz Knutas po raz kolejny będzie musiał rozwikłać zagadkę morderstwa, i to w momencie gdy jego własne życie przybiera nowy, nieoczekiwany i dramatyczny obrót.
Wydawnictwo: Bellona
Data wydania: 2023-11-08
Tytuł oryginału: Jag ser dig
Czy możliwe jest, aby dwie osoby były jedna i tą sama osobą w tym samym czasie? Ten cytat z filmu Persona Ingmara Bergmana staje się mottem najnowszej...
Chłodne promienie kwietniowego słońca oświetlają powoli teren dawnego kamieniołomu w Bungena północy Gotlandii, gdzie znaleziono martwą pośredniczkę...
Przeczytane:2025-01-02, Ocena: 4, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku,
Grupka przyjaciół - czworo studentów prawa z Gotlandii, płynie na pustą wyspę Lilla Karlso, aby spędzić tam weekend. Bardzo się lubią, a dwoje z nich to bardzo kochająca się para: Frida i Simon. Sobotni poranek i przedpołudnie spędzają na pięknej plaży, tam jedzą lunch. Frida przysypia, szczęśliwa w ramionach Simona. Kiedy się budzi ...... pozostałe trzy osoby nie żyją. Na wyspie nie ma nikogo, i brak zewnętrznych śladów przemocy. Wzywa pomoc, a sama, w głębokim szoku ląduje w szpitalu.
Śledztwo prowadzi znany już z poprzednich części serii komisarz Knutas i jego partnerka Karin. Wszyscy zastanawiają się, dlaczego Frida została oszczędzona. Okazuje się, że młodzi ludzie zostali otruci fentanylem. Śledczy nie robią postępów, zwłaszcza, że Frida niczego nie pamięta. Po 10 dniach ginie kolejny student prawa, z którym dziewczyna zaprzyjaźniła się po tej tragedii. Rozwiązanie zagadki jest zaskakujące.
Moja opinia: kilka lat temu przeczytałam wszystkie wcześniejsze książki tej serii i bardzo mi się podobały, ale ta pozycja nie porwała mnie. Jest jakaś taka ospała.