Bestsellerowy pisarz i mistrz powieści militarnej prezentuje pełną ilustrowaną historię jednej z
największych bitew wszech czasów – fascynującą kronikę opublikowaną z okazji dwusetnej
rocznicy ostatniego starcia Napoleona.
18 czerwca 1815 r. armie Francji, Wielkiej Brytanii i Prus wdarły się do cichej doliny na
południe od Brukseli. Przez poprzednie trzy dni Francuzi pobili Prusaków pod Ligny i stoczyli
nierozstrzygnięty bój z Brytyjczykami pod Quatre Bras. Sprzymierzeni wycofywali się.
Niewielka wioska, na północ od której zawrócili, by stawić czoła wojskom Napoleona,
nazywała się Waterloo. Krwawa bitwa, która wzięła od niej miano, trwale zapisała się w
historii Europy.
W swym pierwszym podejściu do literatury faktu Bernard Cornwell łączy umiejętności
narracyjne ze staranną pracą nad źródłami historycznymi, w rezultacie przedstawiając
pasjonującą relację ze wszystkich dramatycznych chwil, począwszy od śmiałej
ucieczki cesarza z Elby, aż do trzech spowitych dymem oraz zlanym krwią polom bitew
oraz ich następstwom. Dzięki cytatom z listów oraz wspomnień Napoleona i księcia
Wellingtona, a także zwykłych oficerów i żołnierzy, przywołuje atmosferę rzeczywistego
udziału w tych słynnych zmaganiach. Opisuje również przypadki wspaniałej odwagi po obu
stronach, z powodu których ostateczny wynik bitwy wisiał na włosku aż do gorzkiego końca.
Wydana na dwusetlecie bitwy publikacja stanowi trzymającą w napięciu opowieść o
bohaterstwie, tragedii i boju, który zdecydował o losach dziewiętnastowiecznej
Europy.
Informacje dodatkowe o Waterloo. Historia czterech dni, trzech armii i trzech bitew:
Wydawnictwo: Fabryka Słów
Data wydania: 2016-11-23