Łatwiej poskromić krąg bestii wokół, niż tę w środku.
Czy ośmielisz się żyć, łamiąc zasady, których przysięgałeś bronić do ostatniej kropli krwi?
Renegaci. Zbrodniarze, terroryści, mordercy. Zorganizowana grupa przestępcza. Czyste, wcielone zło.
Życie poza nawiasem, w głodzie i chłodzie, przy ciągłym zagrożeniu ze strony nocarskich przedstawicieli legalnej władzy. Od strzelaniny do strzelaniny, od pułapki do pułapki, klucząc i zacierając ślady w nieustannej ucieczce, tułając się pomiędzy kolejnymi spalonymi lokalami. Oto los Vespera wśród Braci Prawdziwej Krwi.
Chce czy nie, musi realizować plany swych nowych mocodawców w nienawidzącym go zespole. Bo przecież nie ma innego wyjścia.
Owszem, ma. Może palnąć sobie w łeb.
Wydawnictwo: WarBook
Data wydania: 2025-02-26
"Renegat" to drugi tom serii "Wampiry w ABW". Pierwszy tom bardzo mi się podobał, był świetny, poza słabym, rozczarowującym zakończeniem, które było do przewidzenia.
Nie spodobało mi się w jakim kierunku poszła fabuła, dlatego po drugi tom sięgnęłam z pewną dozą ostrożności. Część rzeczy mi się tutaj nie podobała ale i tak ten tom był bardzo dobry. Chyba nawet fragmentami lepszy jak pierwszy. Mniej chaotyczny, bardziej poukładany chociaż tutaj też się wiele działo.
Vesper nie może zapomnieć o tym, że był Nocarzem, ale jednocześnie zdaje sobie sprawę, że jest Renegatem i że nie ma już dla niego powrotu do swoich. Został wmanewrowany w zdradę własnego pododdziału, wpłynięto na jego umysł ale przecież taka wersja jest nie wygodna. Znacznie lepiej brzmi, że Vesper przeszedł do Renegatów z własnej woli, do tego został tam mianowany Generałem. Jednocześnie młody wampir cały czas myśli jak zaszkodzić dawnym wrogom.
Ma bałagan w głowie. Trudno mu się pogodzić z wydarzeniami, ze zmianą roli. Sam teraz dowodzi pododdziałem i szkoli wampiry. Nie jest jednym z nich, ale nie należy też do starej ekipy.
Bardzo polubiłam postacie Strixa, Nexa czy Latera. To ciekawi bohaterowie. Do tego bardzo podobał mi się humor w tej książce.
Ledwo zaczęłam ją czytać i przepadłam. Nie wszystkie rozwiązania mi się podobały, jednak jest tak napisana, że trudno się od niej oderwać.
Bardzo polecam!
Rób jak uważasz, ale uważaj, jak robisz. Jak to się czuje, kiedy wiele, a czasem nawet wszystko zależy od Ciebie? Los własny, los wrogów i przyjaciół...
Planeta Dżahan, gdzieś w odległej galaktyce. Zamieszkała przez rozwiniętą cywilizację: nieobcy jej honor, prawo, wierzenia, wojny. Brak jej tylko zaawansowanej...
Przeczytane:2025-04-20,
Po lekturze „Nocarza” autorstwa Magdaleny Kozak trudno mi było się pozbierać. Nie mogłam uwierzyć, że bohater tak łatwo wyrzekł się swoich zasad i przeszedł na „ciemną stronę mocy”. Z tym większym zainteresowaniem sięgnęłam po drugi tom przygód Vespera pt. „Renegat”, który ukazał się nakładem wydawnictwa Warbook.pl.
Kiedy nocarz staje po stronie renegatów, historia Vespera nabiera rumieńców. Targają nim wyrzuty sumienia, seksualny popęd i poczucie obowiązku, które sprawiają, że Nasz bohater spróbuje odnaleźć swoje miejsce zastępach załogi ponętnej Lord Renegat. Tu będzie mógł wykazać się umiejętnościami dowódczymi, doskonalić umiejętność szybkiego reagowania i nauczyć się trzymać swoje popędy na wodzy. Tylko, czy pogodzi się z tym, że dawni druhowie będą widzieli w nim zdrajcę?
Pod względem narracyjnym „Renegat” nie ustępuje miejsca „Nocarzowi”. Ba, w drugim tomie serii robi się nawet ciekawiej niż w poprzednim. Pojawia się nowa, atrakcyjna kobieta i wyzwania, którym Jerzy musi stawić czoła. Nie zabraknie również mrożących krew w żyłach scen walki, wulgarnych wypowiedzi i niespodziewanych zwrotów akcji, które napędzają tę niecodzienną opowieść. Jest też niecny plan pozyskania znacznej ilości ludzkiej krwi, który rozwiązałby aprowizacyjne problemy bohaterów. Chcecie poznać jego szczegóły? Zatem odsyłam do lektury tej powieści.
Po przeczytaniu tej części został pewien niedosyt. Historia jak zwykle kończy się zbyt szybko i pozostawia czytelnika pełnego wątpliwości. Ten celowy zabieg narracyjny jeszcze bardziej zachęca do poznania dalszych losów Vespera, który, jestem o tym przekonana, jeszcze nie raz Nas zaskoczy.
Polecam tę sensacyjno-fantastyczną prozę tym, którzy znają ów cykl lub twórczość Magdaleny Kozak oraz każdemu, kto lubi literackie eksperymenty, bo „Renegat” choć dosyć oryginalny pod względem treści, wart jest czytelniczej uwagi. 👌