Pewnie każdy choć raz zwątpił w swoje siły i poczuł, że jakieś zadanie lub wyzwanie go przerasta. Ta książka w przystępny i niezwykle trafny sposób dotyka tematu pewności siebie i wiary w swoje możliwości. Opisuje typowe sytuacje z życia dzieci i podsuwa wiele praktycznych porad. Wszystko po to, by pomóc dzieciom uwierzyć w siebie i poczuć własną wartość, bez porównywania się z innymi. Dorosłym zaś daje impuls do wspierania dziecka w odkrywaniu swoich mocnych i słabszych stron.
Książki z serii ,,Wielkie problemy małych ludzi" przedstawiają ważne tematy dotyczące dzieci w wieku wczesnoszkolnym. Czynią to w sposób przystępny, rzeczowy i kompetentny. Wszystkie tomiki serii powstają z udziałem wykwalifikowanych pedagogów i psychologów; ich autorami są ludzie, którym bliski jest świat dziecka.
Asia Olejarczyk (ur. 1986) - absolwentka filologii angielskiej na Uniwersytecie Jagiellońskim, autorka książek dla dzieci i tłumaczka literatury. Od kilku lat pisze książki dla małych czytelników. Inspiracji dostarczają jej trzej synowie, którzy są również pierwszymi recenzentami jej tekstów. Wierzy, że literatura jest doskonałym sposobem na rozwijanie wyobraźni, oswajanie emocji i zdobywanie wiedzy o sobie i świecie. Drugim są podróże, którym oddaje się z równym zamiłowaniem.
Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2023-04-26
Kategoria wiekowa: 6-8 lat
Książka, którą mój 7-letni syn określił jako "mądrą", a to chyba o czymś świadczy. Ja mam wrażenie, że pewne rzeczy są w niej podane nieco zbyt łopatologicznie, jednak nie zmienia to faktu, że temat jest ważny, a książki takie jak ta - potrzebne. Czyta się szybko, lekko i łatwo, dziecko słuchało z zaciekawieniem, ogólnie więc mogę z czystym sumieniem polecić.
Chyba sporo osób tak ma, że nie jest pewnym swoich czy też dzieci, mocnych stron. Wydaje nam się, że to ma być coś wielkiego, coś ambitnego, coś w czym jesteśmy najlepsi i perfekcyjni. I przez to często nie dostrzegamy swoich prawdziwych talentów.
Poznajcie Hanię, która ma ten sam problem. Uważa się za nieśmiałą osobę. Gdy pewnego dnia nauczycielka ogłasza klasowy konkurs talentów, Hania zupełnie nie wie co mogłaby zaprezentować. W dodatku zostaje wyśmiana przez kolegę. Z pomocą przychodzą rodzice, którzy wspierają ją dobrym słowem. Wspólnie wspominają wszystkie trudności, z którymi poradziła sobie dziewczynka, a które wydawały się nie do pokonania (jak np. jazda na rowerze czy nauka pływania). Słysząc wspierające słowa rodziców a także nauczycielki, Hania w końcu odkrywa w czym jest naprawdę dobra - w pisaniu. I to właśnie ten talent wykorzystuje podczas klasowego wydarzenia, opisując konkurs w artykule do szkolnej gazetki.
Książka przepięknie pokazuje jaką moc mają słowa, jak mogą dodać drugiej osobie (bo nie tylko dziecku ale i dorosłemu) siły do rozwoju i pokonywania własnych słabości ale z drugiej strony mogą również zranić i podważyć wiarę w siebie.
To bardzo ważne by mówić dziecku jak bardzo go kochamy i w nie wierzymy, by rozwijało swoje żagle płynąc na fali dobrych i wspierających słów.
Ta wartościowa lektura skłania do refleksji zarówno dzieci jak i rodziców. Dodatkowo zawiera wskazówki jak budować wiarę w siebie i jak stawiać czoła nowym wyzwaniom. Proponowana jest dla wieku 7+ ale ja zamierzam przeczytać ją mojemu 4-latkowi. Myślę, że oboje możemy z niej bardzo dużo wyciągnąć dla siebie.
"Wierzę w Ciebie!"
"Dasz sobie radę!"
"Uda Ci się!"- właśnie takie i tym podobne słowa chcielibyśmy słyszeć codziennie. Nie inaczej jest z dziećmi, które od najwcześniejszych lat powinny być wspierane i motywowane.
Wielu z nas ma problemy z dostrzeżeniem własnej wartości i chociaż wszyscy jesteśmy wyjątkowi i wspaniali to częściej zauważamy to jak wartościowi są ludzie naokoło nas, a własne umiejętności pomijamy, albo uważamy za mało istotne.
Mała Hania nie dostrzega jak bardzo jest wspaniała. Było jej bardzo przykro, bo chociaż jej koledzy i koleżanki potrafili robić mnóstwo rzeczy ona zwyczajnie nie potrafiła niczego. Czarę rozpaczy przelała informacja, że w klasie zostanie zorganizowany konkurs talentów...
Kluczem do sukcesu jest wiara w siebie, a uwierzyć pomagają nam najbliższe osoby. Tak było właśnie w przypadku Hanii- początkowo pomogli jej rodzice, później wsparła ją także jej nauczycielka.
Okazało się, że dziewczynka jest bardzo wartościową osobą, potrzebny był jedynie ktoś, kto wskazał jej właściwą drogę.
Książka ma charakter terapeutyczny, ale tekst jest bardzo przyjemny i nie odnajduję w nim moralizatorstwa, które często zniechęca do czytania. Na końcu znajdziemy także wskazówki jak budować wiarę w siebie i jak stawiać czoła nowym wyzwaniom.
W życiu każdego dziecka nadchodzi taki moment, w którym obserwując siebie, swoich rówieśników i otaczający świat, zaczyna zadawać...
"– Już nie mogę się doczekać! – Alimemek przestępował z nogi na nogę. To już dziiiś, już dziiiś! – cieszył się Gideon. Tup-tup skakał...
Przeczytane:2023-08-02, Ocena: 6, Chcę przeczytać,
Pewne siebie i znające swoją wartość dziecko- cel każdego rodzica. Jednak na to trzeba zapracować! Książka "Uwierz w siebie. Książka, która dodaje pewności" pomaga w osiągnięciu tego celu- dzieciom i dorosłym.
Dzieciom pokazuje, że:
-nawet coś, co wydaje nam się proste może być talentem, bo komuś innemu nie przychodzi z taką łatwością jak nam,
-trening czyni mistrza,
-nie trzeba być we wszystkim najlepszym,
-wyśmiewanie innych może bardzo ranić,
-każdy z nas czasem wątpi w siebie i potrzebuje wsparcia.
Rodzicom pokazuje jak wzmacniać poczucie własności dzieci i jak je wspierać wtedy, gdy tego potrzebują.