Czy Ciemność naznaczyła nieśmiertelnego Kalonę tak samo jak Neferet? Czy zawsze wolał władzę od honoru, a potęgę od lojalności i wiary?
Upadek Kalony to opowieść, która rozjaśnia mroczną przeszłość byłego wojownika i jest kluczem do zrozumienia jego roli w niezwykle dramatycznym finale cyklu „Dom Nocy”.
Wydawnictwo: Książnica
Data wydania: 2014-11-05
Tytuł oryginału: Kalona's Fall
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Donata Olejnik
Upadek Kalony jest to opowiadanie uzupełniające do cyklu Dom Nocy wyjaśniające początki historii Kalony oraz Nyks. Wyjaśnia nam jak powstał Kalona wraz ze swoim bratem Erebem
Nyks jedyna Bogini, która nie opuściła ziemi. Przypadkiem napotyka Matkę Ziemię. Kobiety postanawiają się zaprzyjaźnić. Matka Ziemia w podzięce za wszystko postanawia odnaleźć towarzysza, bratnią duszę Nyks.
Przyznam, że z początku ze zdziwieniem czytałam o Matce Ziemi, jednakże gdy pojawia się Nyks, historia staje się dla mnie bardziej interesująca.
"Upadek Kalony" to jedna z krótkich powieści zdradających nam wydarzenia, mające miejsce przed akcją z głównej historii "Domu Nocy". Tym razem dowiadujemy się jak Kalona stał się tym złym, poznajemy jego początki. Jest to ciekawe uzupełnienie serii, ukazujące nam też postaci, które w głównej historii rzadko można było spotkać, choć pewne wydarzenia zdają się rozwijać zbyt szybko, skrótowo, jak na tak istotny wątek całej serii. Poza tym tę krótką, lekką powiesc czyta się szybko i nadaje się w sam raz na wolną chwilę.
Lenobia Whitehall urodziła się w osiemnastowiecznej Francji, jako nieślubna córka barona. Jej nieprzeciętna uroda przyciągała uwagę mężczyzn, narażając...
Bestsellerowe autorki P.C. i Kristin Cast przestawiają historię jednego z bohaterów cyklu - Smoka Lankforda. Zanim Bryan Lankford przybrał imię...
Przeczytane:2015-12-14, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki - 2015, Mam, Wyzwanie Initium - fantastyka,