Czy uda ci się znaleźć miłość, zanim nadejdzie twoja ostatnia samotna noc?
Wszyscy w szkole Frankiego Dearie są zafascynowani nowym serialem o seryjnym mordercy, Panu Sandmanie. Wszyscy, oprócz Dearie'go, nie przestają szeptać o zagrożeniu czającym się za każdym rogiem. Pana Sandmana nigdy nie schwytano. Morderca miał w zwyczaju wysyłać list do swojej ofiary dzień przed jej zamordowaniem, o treści:
Zbliża się Twoja ostatnia samotna noc.
Pół wieku później ta sama wiadomość zostaje wysłana do części osób członkowskich queerowego klubu szkolnego, Przystań Równości. Tego samego dnia okazuje się jednak, że to nie były tylko pogróżki, a zabójca z serialu wziął na celownik uczniów.
Gdy dowody i ciała zaczynają się gromadzić, a podejrzenia padają na Dearie'go i jego przyjaciela Cole'a Cardoso, będą musieli zrobić wszystko, co w ich mocy, aby zdemaskować prawdziwego zabójcę, zanim oni i reszta klubu dostaną się w ręce Pana Sandmana.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2024-09-18
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: Your Lonely Nights Are Over
Jak mocno byłabyś/byłbyś przerażony, gdyby oglądany przez Ciebie horror przeniósłby się do realnej rzeczywistości? Jak postępować, gdy ludzie z otoczenia stają się kolejnymi ofiarami bezwzględnego mordercy? A co gorsze, jak udowodnić swoją niewinność?
Uwielbiam książki, które nie tylko trzymają w niesamowitym napięciu, ale też silnie mącą w głowie, ściągają na czytelnika otumaniającą podejrzliwość, niepokój, nawet paranoję. Adam Sass nakreślił wyjątkowo odurzający młodzieżowy horror, jaki zdecydowanie wpisuje się w kanon, tych nieobliczalnych, uzależniający pozycji. Autor w genialny sposób poprowadził fabułę, zabawił się z bohaterami i czytelnikiem w kotka i myszkę, umiejętnie zwodząc i manipulując, czyniąc w ten sposób z naszkicowanej opowieści nadzwyczaj angażujące doświadczenie, jakie porywa bez reszty i nie wypuści ze swych macek, nim nie dotrzemy do samego finału. Bezsprzecznie, fani klimatycznych horrorów oraz mocnych wrażeń będą absolutnie zachwyceni!
Dopracowane, złożone i niebanalne postacie stanowią fundament tej hipnotyzującej powieści. Każdy, kogo poznamy na jej kartach, wywoła lawinę skrajnych emocji, nikt nie pozostanie obojętny.
Nie da się ukryć, gdy barwna grupa querrowych nastolatków staje naprzeciw nieobliczalnego mordercy, nie ma mowy o nudzie ani przez chwilę. Młodzieńcze, życiowe rozterki, misternie utkana sieć sekretów, pierwsze miłostki, niebezpieczne śledztwo i wrobienie w zbrodnię, a wszystko dopieszczone otumaniającym klimatem grozy, który przeszywa na wskroś. Gwarantuję, że ta opowieść pochłonie Was żywcem!
,,Twoje samotne noce dobiegły końca" to porywająca i odurzająca historia, od której nie sposób się oderwać. Rosnąca nieufność, przeszywająca adrenalina i poczucie zagrożenia wprowadzają czytelnika w stan przerażającego transu z jakiego nie sposób się wybudzić jeszcze długo po zakończonej lekturze. Jeśli kochacie hipnotyzujące historie młodzieżowe, przesiąknięte świdrującym napięciem, trudną, ale ważną tematyką i niebywale wartką akcją, jestem pewna, że ta wyjątkowa pozycja Was zachwyci! Polecam! ?
Czy Chłopak Numer Sto będzie tym jedynym? Micah Summers prowadzi popularny profil na Instagramie, na którym opublikował już 99 rysunków swoich wymarzonych...
Przeczytane:2024-10-10, Ocena: 5, Przeczytałem,
??
Pół wieku temu w miasteczku Frankiego grasował seryjny morderca, Pan Sandman, który obierał sobie za cel ludzi samotnych i dzień przed zabójstwem wysyłał swoim ofiarom wiadomość o treści ,,Zbliża się Twoja ostatnia samotna noc". Zabójca doczekał się tak wielkiego rozgłosu, że na podstawie jego ,,dokonań" powstał serial dokumentalny, który obecnie jest prawdziwym hitem w szkole Frankiego.
Pewnego dnia, pół wieku później, kilkoro członków szkolnego klubu queerowego otrzymuje taką samą wiadomość jak ofiary Pana Sandmana. Początkowo wszyscy biorą to za żart. Gdy jednak adresaci mrocznej wiadomości zostają zaatakowani, staje się jasne, że historia zatoczyła koło.
??
Co znajdziecie w tej książce?
? vibe Riverdale
???? liczne zwroty akcji
? seryjnego mordercę
? queerowy klub szkolny
? uprzedzenia na tle rasowym
?? przyjaźń w obliczu niebezpieczeństwa
,,Twoje samotne noce dobiegły końca" to młodzieżowy slasher, czyli historia, w której liczba bohaterów dość szybko ulega... zmniejszeniu. Tym razem dzieje się tak za sprawą tajemniczego Pana Sandmana, który po pięćdziesięciu latach postanawia przypomnieć o sobie światu. Mężczyzna oraz jego charakterystyczne znaki - mroczne ostrzegawcze wiadomości i maska tragiczna - znów sieją postrach w całym miasteczku.
Świetnie się bawiłam przy tej książce! Jestem pod wrażeniem tego, jak autor, którego poprzednia powieść była słodka jak cukierek, potrafił stworzyć tak genialny, mroczny i duszny klimat. Niejednokrotnie podczas czytania miałam ciary!
Na pewno nie można odmówić autorowi umiejętności kreowania oryginalnych postaci, zarówno pierwszo- jak i drugoplanowych. Choć głowni bohaterowie nie byli do końca w moim typie i czasem ich niektóre wybory sprawiały, że łapałam się za głowę, i tak mocno im kibicowałam.
Jeśli szukacie książki, która wbije Was w fotel na cały jesienny wieczór lub dwa, dajcie szansę tej pozycji!
[14+]
[współpraca reklamowa z @wydawnictwoyoung]