Nash Hartley stał się dla Maddie Byrne całym światem. Był jej obrońcą i najlepszym przyjacielem, zawsze stał obok i trwał przy niej w najtrudniejszych chwilach.
Natomiast jej serce chciało więcej i kiedy zrozumiała, że Nash nie odwzajemnia jej uczuć, postanowiła odpuścić. I to okazało się jej największym błędem.
Teraz po latach Maddie wraca do znajdującego się w górach rodzinnego miasteczka Cedar Ridge. Udało jej się uciec od koszmarnej codzienności, od bólu i potwora stanowiącego przyczynę wszystkich złych rzeczy, które ją spotkały.
Gdy po tak długim czasie kobieta słyszy głos Nasha, coś w niej pęka. Ten mężczyzna jest jedyną osobą zdolną sprawić, że Maddie czuje się bezpieczna. Dlatego wyjawia mu prawdę, co jej się przytrafiło, a mężczyzna zrobi wszystko, aby ją chronić.
Nie każdemu to się jednak podoba. Być może ani ona, ani Nash nie wyjdą z tego cało.
Książka zawiera treści nieodpowiednie dla osób poniżej osiemnastego roku życia.
Wydawnictwo: NieZwykłe
Data wydania: 2024-11-28
Tytuł oryginału: Echoes of You
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Anna Gurgul
,,Twoje echa" to drugi tom serii ,,Lost & Found" autorstwa Catherine Cowles. Czy drugie spotkanie z urokliwym Cedar Ridge również było udane? Już spieszę z wyjaśnieniem!
Tym razem zagłębiamy się w historię Maddie Byrne, która po latach wraca do rodzinnego miasteczka, aby uciec od koszmaru, który zgotował jej były partner. Czy mimo licznych złych wspomnień z dzieciństwa kobieta odnajdzie w Cedar Ridge upragniony spokój?
Jedno jest pewne, najbardziej z jej powrotu ucieszy się Nash Hartley, wieloletni przyjaciel, który w przeszłości był dla niej oparciem w najtrudniejszych chwilach. Czy i tym razem mężczyzna okaże jej swoje wsparcie? Czy po latach Maddie i Nash wreszcie przejrzą na oczy i dostrzega, że od lat byli dla siebie kimś więcej niż tylko przyjaciółmi? Aby się tego dowiedzieć, koniecznie sięgnijcie po ,,Twoje echa".
Catherine Cowles po raz kolejny zabrała mnie w cudowną podróż do malowniczego miasteczka położonego u podnóża gór, w którym chętnie zostałabym na dłużej. Bardzo podoba mi się ten wyjątkowy klimat Cedar Ridge i szczerze powiedziawszy, w trakcie czytania miałam ochotę wskoczyć do książki i spędzić trochę czasu z rodziną Nasha.
W ,,Twoich echach" zawarty jest jeden z motywów, który uwielbiam, czyli friends to lovers, jednak przez lata przekonałam się, że jest bardzo mało książek, w których jest on dobrze poprowadzony, dlatego przed kolejną lekturą publikacji, w których jest on zawarty, zawsze mam pewne obawy, czy znowu nie będę rozczarowana. Jednak tym razem muszę przyznać, że byłam bardzo mile zaskoczona, bo autorka naprawdę świetnie sobie z nim poradziła!
Po raz kolejny jestem zatem zachwycona tym, jak Catherine Cowles fantastycznie kreuje swoich bohaterów. Maddie i Nash są niczym dwa kawałki jednej układanki. Już od ich pierwszej interakcji widać, że są dla siebie stworzeni, chociaż musi minąć trochę czasu, zanim w pełni to sobie uświadomią, naprawdę warto było czekać. Bardzo podobało mi się również to, że jak na prawdziwych przyjaciół przystało, potrafią ze sobą rozmawiać nawet na najbardziej niewygodne i krępujące tematy.
Oczywiście tak, jak w poprzedniej części, w tej autorka również dała czytelnikom przedsmak tego, co wydarzy się w kolejnej odsłonie serii. I muszę przyznać, że nie mogę doczekać się tego ognia, który z pewnością wybuchnie pomiędzy Grae i Cadenem. Mam wiec nadzieję, że wydawnictwo nie każe mi zbyt długo czekać na kolejną wyprawę do Cedar Ridge.
Pewnej nocy niemal pozbawiono życia Wren Williams, a to, co jej pozostało, było już tylko ruiną. Dziewczyna straciła wszystko, co kochała, w tym także...
Przeczytane:2024-12-09, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam, Wydawnictwo NieZwykłe,
"Twoje echa" to drugi tom z cyklu Lost & Found, który ponownie zabiera nas do znajdującego się w górach miasteczka Cedar Ridge. Kolejny raz zrobi się niebezpiecznie i ponownie życie oraz bezpieczeństwo bohaterów mogą być zagrożone...
Mówiąc szczerze, pierwszy tom dużo bardziej wpasował się w nasze gusta w porównaniu do tej części, choć to nie tak, że ten nam się nie podobał. Prawdopodobnie wynika to z faktu, iż książka "Twoje szepty" zawierała w sobie pewną tajemnicę, którą usilnie starałyśmy się rozwiązać, a także kapitalnie oddawała klimat małej miejscowości. Tutaj natomiast wspomniany klimat jest mniej odczuwalny i więcej rzeczy jest oczywistych, przez co zabrakło nam nieco poczucia unoszącej się w powietrzu tajemnicy związanej z jakimś zdarzeniem.
Żeby jednak nie było, że tylko narzekamy 😉 wg. Nas w tej powieści autorka mocniej skupiła się na ludzkich relacjach a przede wszystkim pokazała czytelnikowi przykre skutki związania się z przemocowcem. Widzimy do czego może doprowadzić taka relacja, dzięki czemu czytelnik błyskawicznie może dojść do wniosku, że w takiej sytuacji nie ma nad czym się zastanawiać i trzeba jak najszybciej uciekać. Widzimy jak tak toksyczny człowiek potrafi stopniowo odsuwać nas od wszystkich bliskich nam osób a także spowodować, że przestaniemy robić w życiu to, co najbardziej kochamy. Ponadto dostrzeżemy, że ofierze wmawiane jest iż to z jej winy pewne zdarzenia mają miejsce a także jak bardzo pod wpływem oszczerstw maleje poczucie wartości takiej osoby.
"Twoje echa" to książka przedstawiająca wiele życiowych sytuacji z którymi boryka się w obecnym świecie masa ludzi. Uważamy, że historią bohaterów pozwoli czytelnikowi wyciągnąć własne wnioski nim będzie za późno - o ile dana osoba znalazłaby się w podobnej sytuacji. Pokazuje również jak ważne jest zareagowanie na pewne sytuacje w odpowiednim momencie oraz... jak istotna jest szczera rozmowa i zaufanie zwłaszcza jeżeli chodzi o uczucia ❤️ niekiedy może się okazać, że przez nasze własne obawy względem drugiego człowieka możemy pozbawić się prawdziwego szczęścia na, które każdy z nas zasługuje.
Naszym zdaniem drugi tom cyklu Lost & Found to kolejna dobra historia po którą warto sięgnąć jeżeli mamy ochotę na powieści, których akcja dzieje się w małej miejscowości, nie jest mocno erotyczna a zdecydowanie pozwala na wyciągnięciem wniosków z sytuacji przydarzających się bohaterom.