Oryginalna, napisana w nowatorski sposób rozprawa. Interdyscyplinarna i wszechstronna refleksja nad niezbadanym i nieznanym fenomenem intelektualnym oraz towarzyszącą mu frapującą, uniwersalistyczną, dialogiczną wizją świata i człowieka. Bohaterami książki są badacze przeszłości przepowiadający przyszłość: Tatarzy – od wieków kojarzeni ze znakomitymi i okrutnymi wojownikami, łupieżczymi najazdami, ogniem, szablą i jasyrem, półksiężycem i wielożeństwem – wieszczyli wyzwolenie kobiet, syntezę cywilizacji Wschodu i Zachodu, nową erę w dziejach ludzkości, wolną od przesądów i uprzedzeń, opartą na wartościach pluralizmu, postępu i pokoju.

Informacje dodatkowe o Trzy czoła proroków z matki obcej. Myśl historyczna Tatarów polskich w II Rzeczypospolitej:

Wydawnictwo: universitas
Data wydania: 2013-10-16
Kategoria: Historyczne
ISBN: 978-83-242-2290-2

Kup książkę Trzy czoła proroków z matki obcej. Myśl historyczna Tatarów polskich w II Rzeczypospolitej

Trzy czoła proroków z matki obcej. Myśl historyczna Tatarów polskich w II Rzeczypospolitej - opinie o książce

Ludzie wolni są braćmi. Legiony Dąbrowskiego między prawdą a legendą
Wojciech Wendland 0
Okładka ksiązki - Ludzie wolni są braćmi. Legiony Dąbrowskiego między prawdą a legendą

"Aby zrozumieć fenomen Legionów należy poznać oblicza dzieła oraz jego twórców - czołowych bohaterów tej historii, i poszukać odpowiedzi na pytanie: co...