Trzecie oko

Siedzisz wygodnie w fotelu. Nagle robisz coś zupełnie szalonego i niespodziewanego. Jakby to wcale nie zależało od ciebie. Bo może nie zależy? Może jesteś tylko bohaterem czyjejś powieści?

Kim jest Marta, która zaczyna pisać książkę, a kim wkraczająca do jej opowieści Paulina? Wydają się bardzo różne, a jednak ich światy, upodobania i obsesje niepokojąco się do siebie zbliżają. Karol, mąż Marty, wygrywa pokaźną sumkę w lotto, przykleja sobie bródkę i idzie kupić ekskluzywny czerwony kabriolet. W salonie pracuje Paulina – bez wątpienia dziewczyna z krwi i kości. Karol składa jej tajemniczą i dziwną propozycję... Co jest prawdą, a co fikcją i jakie to ma znaczenie?

Trzecie oko to rzecz zaskakująca. Przewrotna intryga, pełne humoru, cięte dialogi i wymowne milczenie. Dwie bohaterki, które przeglądają się w sobie niczym w lustrze, które trzyma ten jeden mężczyzna. Nazwisko autorki samo w sobie stanowi rekomendację.

Nie opisuję ani własnego życia, ani konkretnych osób. Wymyślam sobie postać i potem mam wrażenie, że zaczyna ona żyć własnym życiem. To nie ja jej dyktuję, co ma robić, ale śledzę jej poczynania.

Informacje dodatkowe o Trzecie oko :

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2009-11-03
ISBN: 978-83-7414-527-5

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Trzecie oko

Trzecie oko - opinie o książce

Avatar użytkownika - basia02033
basia02033
Przeczytane:2014-05-27, Przeczytałam, 52 książki 2014,
Nie mój klimat.Pomieszany świat realny z fikcją literacką.Momentami nie wiedziałam co jest co:(
Avatar użytkownika - CicheBaBum
CicheBaBum
Przeczytane:2016-05-19, Ocena: 5, Przeczytałam,
Samotna wyspa i storczyk
Anna Onichimowska0
Okładka ksiązki - Samotna wyspa i storczyk

Siadam. Z metr od niej. Zakładam nogę na nogę, nonszalancka poza. Artysta na ławce nocą, wymyślam tytuł obrazu i zaczynam sobie wyobrażać, jak powinien...

Pomiędzy
Anna Onichimowska0
Okładka ksiązki - Pomiędzy

Intrygująca, momentami nieodparcie śmieszna lektura. O ludziach i ich poplątanych relacjach ze sobą i wszystkim, z czym można wejść w relacje – guziczkiem...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk