Trylogia mostu; Światło wirtualne, Idoru, Wszystkie jutra

Tom 26 cyklu Artefakty

Pierwsze wydanie zbiorcze kultowej trylogii Gibsona! Poznaj trzy porywające historie mające miejsce w różnych miejscach świata!

"Trylogia mostu" to trzy tytuły: "Światło wirtualne", "Idoru" oraz "Wszystkie Jutra". Akcja cyklu rozgrywa się w XXI wieku. W pierwszej części cyklu znajdujemy się w zniszczonej w wyniku trzęsienia ziemi Kalifornii, w której powstają dwa siostrzane stany NoCal oraz SoCal. Bohaterką tej części jest Chevette Washington, która na jednym z przyjęć pod wpływem impulsu kradnie okulary. Pozornie zwyczajny przedmiot okazuje się bardzo niebezpieczny.

W drugiej części znajdujemy się w Tokio, gdzie Chia McKenzie została wydelegowana przez oddział fanów ze Seattle. Dziewczyna ma zdobyć informacje na temat domniemanego ślubu młodzieżowej gwiazdy Reza z nieistniejącą realnie królową wirtualnych światów.

Trzecia, finałowa część opowiada o punkcie węzłowym historii świata, który został zlokalizowany w San Francisco. Pewne jest jedno - życie ludzi zmieni się na zawsze.

William Gibson to amerykański pisarz science fiction i twórca cyberpunku. Autor napisał również wiele opowiadań, esejów oraz scenariuszy filmowych i telewizyjnych. Jego twórczość to połączenie różnych folklorów, miejskich legend oraz wiedzy technicznej. Wydał dwa popularne cykle, czyli "Trylogię Ciągu" oraz "Trylogię Mostu", szereg pojedynczych tytułów, takich jak: "Maszyna różnicowa", "Rozpoznanie wzorca", "Spook Country. W kraju agentów", "Alien 3" czy "Peryferal", a także jeden zbiór opowiadań "Wypalić Chrom".

Informacje dodatkowe o Trylogia mostu; Światło wirtualne, Idoru, Wszystkie jutra:

Data wydania: 2021-09-20

Trylogia mostu; Światło wirtualne, Idoru, Wszystkie jutra - opinie o książce

Trylogia Ciągu: Neuromancer, Graf Zero, Mona Liza Turbo
William Gibson0
Okładka ksiązki - Trylogia Ciągu: Neuromancer, Graf Zero, Mona Liza Turbo

Kultowa trylogia Gibsona, zapoczątkowana ,,Neuromancerem", za którego autor otrzymał najważniejsze nagrody światowej fantastyki: nagrodę im. Philipa...

Peryferal
William Gibson0
Okładka ksiązki - Peryferal

Flynne Fisher żyje w pierwszej przyszłości, tak bliskiej, że tu i tam jest już naszą teraźniejszością. Jak prawie wszyscy nie ma pracy, chyba że bogaty...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;