To druga, wydana w Polsce powieść Can Xue, pisarki od kilku lat wymienianej w gronie faworytów do literackiej Nagrody Nobla. Tajemniczy pociąg w odróżnieniu od Ulicy Żółtego Błota nie ma silnego rysu turpistycznego, oba tytuły łączy natomiast charakter antysystemowej metafory.
Grupa nieznajomych wsiada do pociągu, lecz ten nie dowozi ich do celu, a bohaterowie szybko odkrywają, że wagon został zapieczętowany. Przerażeni pasażerowie przeczuwają nadchodzącą katastrofę. Wybuch pożaru w pociągu sprawia, że stają się bezbronni, wystawieni na ataki wilków, pośród wiecznej nocy. Pozbawieni oparcia, przypadkowi znajomi zawierzają sobie własne wspomnienia. Tymczasem pociąg okazuje się widmem kursującym w ten sam niepokojący sposób od lat, zbierając outsiderów, którym przez chwilę zapewnia iluzoryczne schronienie.
CAN XUE (chin. 残雪, właśc. Deng Xiaohua, ur. w 1953 r. w Changsha w prowincji Hunan) ‒ jedna z najwybitniejszych współczesnych pisarek chińskich. Zadebiutowała w połowie lat 80, wcześniej była „bosonogim lekarzem” i pracowała w fabryce metalu.Autorka kilkunastu powieści, około pięćdziesięciu nowel, ponad stu opowiadań i kilku tomów krytyki literackiej, od lat jest wymieniana w gronie faworytów do literackiej Nagrody Nobla. Jej proza, obrazoburcza i oniryczna, odrzuca tradycyjną narrację i realizm, sięga za to po domysły, emocje i obrazy. Porównywanie jej z Borgesem, Kafką czy Beckettem, Can Xue kwituje w typowy dla siebie skrajnie buńczuczy sposób: „To nic nadzwyczajnego przegonić Kafkę. Moje dzieła w końcu powstały na barkach tego mistrza literatury eksperymentalnej. Powodem, dla którego chińscy pisarze lubią zastanawiać się nad takimi kwestiami, jest głęboki kompleks niższości. Ja go nie mam, w pełni ufam swojej wyobraźni”. Tajemniczy pociąg to druga powieść Can Xue wydana w Polsce. Poza Ulicą Żółtego Błota w przekładzie Katarzyny Sarek (PIW 2023) po polsku ukazały się Chatka na górze i Pył w tłumaczeniu Zofii Jakubów w tomie Kamień w lustrze. Antologia literatury chińskiej XX i XXI wieku (PIW 2019).
Wydawnictwo: PIW
Data wydania: 2025-01-29
Język oryginału: chiński
Tłumaczenie: Katarzyna Sarek
Ulica Żółtego Błota to pierwsza książka w Polsce Can Xue, mocnej kandydatki do literackiej Nagrody Nobla. Tłumaczona na kilkanaście języków autorka często...