Śpiewaj, tańcuj i wesel się

W trzecim tomie autobiografii Maya Angelou przenosi się w świat dorosłych. Stara się utrzymać siebie i syna, wykonując szereg dorywczych prac, radzi sobie z nieudanym małżeństwem z białym mężczyzną, śpiewa w jednym z najpopularniejszych klubów nocnych na wybrzeżu San Francisco. Wyrusza do Nowego Jorku, aby dołączyć do obsady "Porgy and Bess". Koncertuje we Włoszech, Francji, Grecji, Jugosławii i Egipcie, występując dla dużej, entuzjastycznej publiczności. Ekscytację tłumi jednak dojmujące poczucie winy związane z porzuceniem syna.

Apoteoza życia i miłości, świętowanie człowieczeństwa i fascynująca saga, która poruszyła, zainspirowała i wzmocniła czytelników na całym świecie.

Za przekład ,,Wiem, dlaczego w klatce śpiewa ptak", pierwszej części siedmiotomowego autobiograficznego cyklu, Elżbieta Janota otrzymała Vivelo Book Awards 2023.

Informacje dodatkowe o Śpiewaj, tańcuj i wesel się:

Wydawnictwo: Relacja
Data wydania: 2024-05-08
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Singin

Tagi: Biografie i literatura faktu

Kup książkę Śpiewaj, tańcuj i wesel się

Śpiewaj, tańcuj i wesel się - opinie o książce

Trzeci tom autobiografii "Śpiewaj, tańcz i wesel się" przenosi nas w świat dorosłej Mayi Angelou, która musi radzić sobie z przeciwnościami jakie spotyka na swojej drodze, ale także cieszyć się chwilami sukcesu oraz radości. Opowiada o problemach i radościach życia opisując swoje doświadczenia z pracy jako piosenkarki. Nie brakuje tu również opisów nieudanego małżeństwa, życia rodzinnego czy podróży po świecie oraz trudności związanych z samotnym macierzyństwem.

Maya w niezwykle barwny i poruszający sposób potrafi opowiedzieć o swoich doświadczeniach, uczuciach, dylematach czy refleksjach. Jej narracja jest pełna emocji, siły i mądrości, co sprawia, że nie tylko poznajemy historię jej życia, ale mamy okazję czerpać z niej inspirację i siłę do pokonywania problemów. Do tego dostajemy przejmujący opis tęsknoty za synem i rozłąki z nim, do którego była zmuszona aby zadbać o finanse oraz jego przyszłość. Przenikające ją poczucie winy i tęsknota za synem sprawiają, że czytelnik odczuwa głębokie współczucie i zrozumienie dla niej. Obserwujemy również jak zmienił się jej sposób patrzenia na wiele spraw, jak dojrzała.

Autobiografia Angelou to nie tylko zbiór wspomnień, ale także hołd dla życia, miłości, macierzyństwa i człowieczeństwa. Książka porusza ważne tematy jak samoakceptacja, walka z przeciwnościami losu czy droga do szczęścia. Jest to opowieść, która mimo trudności, pokazuje, że warto wierzyć w siebie i dążyć do spełnienia swoich marzeń.

"Śpiewaj, tańcz i wesel się" to piękna i poruszająca książka. Książka jest pełna emocji, prawdziwych uczuć i refleksji na temat życia czy miłości. Ta część ma swój rytm niczym dobrze napisana pieśń. Czytając można odnieść wrażenie, iż uczestniczymy w jej życiu przenosząc się jednocześnie w miejscu i czasie. Gorąco polecam tę książkę tak jak i poprzednie tomy każdemu.

Wiem, dlaczego w klatce śpiewa ptak
Maya Angelou0
Okładka ksiązki - Wiem, dlaczego w klatce śpiewa ptak

Nowe wydanie inspirującej autobiografii Maya Angelou (1928-2014) - afroamerykańska poetka, pisarka i reżyserka odznaczona Narodowym Medalem Sztuk oraz...

Song Flung Up to Heaven
Maya Angelou0
Okładka ksiązki - Song Flung Up to Heaven

It is 1964 and Maya Angelou is on her way back home, leaving behind her beloved - and now seriously teenage - son Guy, to finish university in Ghana. America...