Witajcie ponownie w świecie Caravalu, gdzie nawet święta są grą! Będzie baśniowo, będzie magicznie, będzie romantycznie!
Pada śnieg.
Nadchodzą zaproszenia.
Zaczyna się magiczny czas….
W przeddzień Wigilii Wielkiego Święta Scarlett Dragna planuje spektakularne świąteczne widowisko. Donatella szuka idealnego prezentu. Julian wygląda oszałamiająco w zieleni. A Legenda…
No cóż, on akurat nie przepada za Wielkim Świętem. Tella liczy jednak, że Mistrz zmieni zdanie, gdy dostanie od niej podarek. Niestety jeszcze nie znalazła tego idealnego. Ale czy nie po to pojawia się w powietrzu magia świąt?
Czarujący powrót do świata Caravalu to fantastyczne przygody, mechaniczni chłopcy, zatrute cukierki, psotne kule śnieżne i dużo świątecznej radości. A jeśli Tella dopnie swego, to zapłonie miłość!
Wydawnictwo: Poradnia K
Data wydania: 2024-10-23
„Spectacular” to świąteczna nowelka ze świata Caravalu. Akcja toczy się w przeddzień Wielkiego Święta w Valendzie i przygotowuje bohaterów na radosne chwile pełne podarunków i świątecznej atmosfery. Scarlett Dragna organizuje specjalne widowisko z okazji święta, a jej siostra Donatella szuka wyjątkowego prezentu dla Legendy, chłodnego i tajemniczego mistrza gry.
Tella pragnie podarować Legendzie wyjątkowy prezent, który przekona go o sile jej uczuć. Dziewczyna czuje się niepewnie w relacji z Legendą, zwłaszcza że jego chłodna postawa sprawia wrażenie, jakby był odporny na magię świąt i nie do końca dzielił jej emocje. W poszukiwaniu idealnego prezentu Tella wyrusza na zaczarowane ulice Valendy, które, jak przystało na magiczny świat Caravalu, skrywają zarówno niebezpieczeństwa, jak i miłe niespodzianki. Poza Tellą w nowelce pojawiają się inni bohaterowie trylogii, w tym Scarlett i Julian, których jak dla mnie mogłoby być w tej opowieści więcej. Scarlett w przeciwieństwie do siostry jest zachwycona perspektywą Wielkiego Święta i angażuje się w organizację świątecznego balu, który ma przyciągnąć uwagę całego królestwa. Julian natomiast, chociaż obecny, pozostaje bardziej w tle. Mimo że role tej dwójki są tu nieco bardziej ograniczone, ich obecność dodaje fabule uroku i, co tu dużo mówić, fajnie było z nimi pobyć chociaż przez tę krótką chwilę.
„Spectacular” to wyjątkowa nowelka. Nie tylko wciąga w świat ukochanego przez wielu czytelników Caravalu, ale także przywołuje pełną ciepła, refleksji i romantyzmu atmosferę Świąt. Świąteczny nastrój jest wyraźnie odczuwalny w tej opowieści, a zakończenie sprawia, że chce się jej więcej i więcej. Książkę czyta się niemal jednym tchem. Inna sprawa, że jest po prostu krótka i również z tego powodu pochłania się ją na jednym posiedzeniu, a szkoda, bo chciałoby się pobyć w tym świecie, z tymi bohaterami i w tej cudownej atmosferze jak najdłużej. To wspaniała opowieść, która subtelnie przypomina o magii Świąt i która idealnie nadaje się do przeczytania w zimowy wieczór, pod kocykiem, z filiżanką gorącej herbaty.
Nie mogę nie wspomnieć o cudownym wydaniu nowelki. Wyjątkowe ilustracje Rosie Fowinkle wprowadzają baśniową, zimową aurę i dopełniają świąteczny klimat. Starannie wykonane grafiki pozwalają łatwiej wyobrazić sobie wygląd bohaterów i tło ich przygód, a szczegóły takie jak zdobienia na okładce, grzbiecie oraz mapa Valendy dodają książce elegancji i sprawiają, że jest ona prawdziwą ozdobą na półce. Przyznam z ręką na sercu, że podziwianie ilustracji stanowiło większość czasu, jaki spędziłam z tą nowelką. No cudne są!
„Spectacular” to pełna wdzięku i czaru nowelka, która zadowoli nie tylko fanów trylogii „Caraval”, chociaż ich przede wszystkim, ale także każdego, kto szuka lekkiej, świątecznej historii osadzonej w baśniowym świecie. To idealny prezent dla miłośników magii, świąt i niepowtarzalnego klimatu Caravalu, na przykład na nadchodzące Mikołajki. Serdecznie polecam!
The instant #1 New York Times bestseller! Once Upon a Broken Heart marks the launch of a new series from beloved author Stephanie Garber about love, curses...
To, co słyszałaś o Caravalu, nie wytrzyma porównania z rzeczywistością. To coś więcej niż tylko gra czy przedstawienie teatralne. Na tym świecie nie znajdziesz...
Przeczytane:2024-11-14, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2024, Mam,
(czytaj dalej)