Są ludzie, którym zabijanie sprawia przyjemność, są też mordercy, którzy w swoim schizofrenicznym świecie słyszą nakaz aby zabić, wykonać polecenie według zaplanowanego klucza… Wiktor Trak ściga wyrafinowanego zabójcę. Metody stosowane przez śledczego są niekonwencjonalne, odbiegają od powszechnie przyjętych w policji, co spotyka się z krytyką zwierzchników. Komisarz musi walczyć z psychopatycznym mordercą, jak i ze skorumpowanymi przełożonymi. Być może nikt nie jest bez winy?
Data wydania: 2021 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: Sługa
Tłumaczenie: brak
Ilustracje:brak
W ,,Farmerze", podobnie jak poprzednio w ,,Daltoniście" oraz ,,Słudze", ukazana została postać bezwzględnego mordercy, którego patologiczny umysł planuje...
Przeczytane:2023-01-22, Ocena: 5, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2023, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2023 roku. 75, 12 książek 2023, 26 książek 2023, 52 książki 2023,
SPRAWIEDLIWY WŚRÓD GRZESZNIKÓW
,,Sługa" Leona Durki to druga część kryminalnej serii, której bohaterem jest komisarz Wiktor Trak. Nie miałam jeszcze okazji czytać pierwszej części, czyli ,,Daltonisty", jednak w żaden sposób nie przeszkadzało mi to cieszyć się lekturą ,,Sługi".
Komisarz Trak przeżywa trudne chwile w swoim życiu. Rozstanie z kobietą, którą kochał nie pozwala mu normalnie funkcjonować i nieustannie rozprasza myśli. Gdy dochodzi do zabójstwa proboszcza jednej z warszawskich parafii, to właśnie Wiktor zostaje wyznaczony do prowadzenia sprawy. Ku jego zdumieniu pod swoje skrzydła dostaje dwoje stażystów : wygadaną i pewną siebie Natalię i nieśmiałego, niezdarnego Janusza. Tymczasem dochodzi do kolejnych morderstw. Czyżby seryjny morderca ogarnięty religijną manią usiłował prowadzić z policją swoją przedziwną grę? A może rozwiązanie zagadki znajduje się o wiele bliżej niż ktokolwiek mógłby przypuszczać?
Trzeba uczciwie przyznać, że ,,Sługa" to kawał solidnego kryminału. Znajdziemy tu zagmatwaną i pasjonującą zagadkę, szereg intrygujących postaci i ten dreszczyk, który tak bardzo lubimy. Wiktor Trak, to jeden z tych literackich śledczych, których da się polubić. Słynący z niekonwencjonalnych działań komisarz to postać, która zapada w pamięć. Nie jest wolny od zwykłych ludzkich słabości, a to dodaje mu realizmu. Facet z krwi i kości, który stara się kierować zasadami i nie boi się podążać pod prąd. To bardzo dobrze skonstruowana postać i niewątpliwie jest motorem napędowym tej książki. To taki typ śledczego, który ja osobiście bardzo cenię: naturalny, niepozbawiony wad, ale nie przekoloryzowany. Na pewno można poczuć do niego sympatię, a dzięki temu nasz odbiór powieści jest głębszy.
Leon Durka nie boi się kreować nietuzinkowych postaci. Oprócz wspomnianego Traka, na uwagę zasługują Janusz, Natalia i redaktor gazety. Mocne portrety i dogłębna analiza psychologiczna. Jest także i on - tajemniczy ktoś. Ktoś, kto usłyszał głos i otrzymał misję. W świecie zdeprawowanym kłamstwem i żądzą pieniądza pojawia się mściciel. Ktoś, kto chce ukarać tych, któży nie podążają właściwą drogą. Ludzi, którzy w swoim spojrzeniu na życie dawno już utracili właściwą perspektywę. To czas, by na arenę zdarzeń wkroczył on... Bardzo udana wyprawa w głąb umysłu psychopaty. Przejmująca i straszna. Durka ma taki naturalny dar opowiadania, swoisty talent, który sprawia, że w jego powieści po prostu się płynie. Nic tu nie razi, nie zgrzyta. Wszystko jest spójne, a akcja idealnie wyważona. Plus bohaterowie, o których wspomniałam wyżej. To wszystko składa się na rasowy kryminał, który bezapelacyjnie przypadnie do gustu miłośnikom gatunku. Ja osobiście bawiłam się wyśmienicie w trakcie tej lektury.
To co cenię w literaturze, bez względu na gatunek, to płynność narracji i umięjętność tworzenia na kartach ksiąg niepodrabialnego świata. I Leon Durka tak właśnie pisze. Od pierwszych stron ,,Sługa" przypadł mi do gustu. Imponujące jest to jak wiele wątków pisarz umiejętnie zespaja ! I nie ma w tym niepotrzebnych przejaskrawień : nadmiaru makabry, wydumanych wątków czy odrealnionych osobowości. Dlatego ta książka tak bardzo mnie ujęła. Rewelacyjnie się ją czyta, jest mroczna i intrygująca.
W zalewie nowości wydawniczych z gatunku kryminał/thriller warto sięgnąć głębiej i dać szansę pisarzom tworzącym pod szyldem małych wydawnictw lub publikujących własnym nakładem. Można pośród nich znaleźć prawdziwe talenty. Leon Durka to jeden z nich. Na rynku jest już dostepna kolejna odsłona przygód komisarza Traka zatytułowana ,,Farmer". Postaram się przeczytać ją tak szybko jak będzie to możliwe. Wierzę w potencjał autora. W to, że po raz kolejny mnie zaskoczy, a każda kolejna jego książka będzie na coraz wyższym poziomie skoro już teraz jest tak bardzo dobrze. Zachęcam Was do lektury ,,Sługi" i gwarantuję, że będzie to dobrze spędzony czas. Jeżeli cenicie nietuzinkowe, napisane z pasją i pełne zagadek kryminały, to będziecie ukontentowani. Ja jestem i mimo tych wszystkich dobrych słów, nie przyznam autorowi najwyższej oceny. Jestem przekonana, że stać go na jeszcze więcej, a ja jego literackim działaniom będę się z najwyższą uwagą przyglądać. ,,Sługa" dostaje ode mnie piatkę i gwarancję, że dalsza działalność literacka Leona Durki będzie pod czujnym diabelskim okiem. Serdecznie polecam Wam tę powieść.