Słoneczniki

Książka jest zapisem przeżyć młodej dziewczyny, w latach powojennych. Pamiętnik, bo taka jest forma, opisuje zdarzenia z lat 1948-1951. Powieść Haliny Snopkiewiczowej polecane są przez MEN jako lektura uzupełniająca dla klas VII i VIII szkół podstawowych oraz dla szkół ponadpodstawowych.

Informacje dodatkowe o Słoneczniki:

Słoneczniki - opinie o książce

Avatar użytkownika - violabu
violabu
Przeczytane:1987-11-15, Ocena: 5, Przeczytałam, 2012 i wcześniej,
"Słoneczniki" czytałam bądąc 13-latką. Główna bohaterka miała lat 14 i była według mnie tak dużo starsza! Moja idolka. Również chciałam mieć na imię tak pięknie: Lidia. Książka Haliny Snopkiewicz była taka "moja" - śmiałam się z nią i dostawałam wypieków na twarzy. Nie wiem, czy obecnie szybko dojrzewające gimnazjalistki utożsamiałyby się z Lilką, jednak dla mojego pokolenia była to obowiązkowa pozycja do przeczytania.
Avatar użytkownika - Mamut
Mamut
Przeczytane:2017-11-02, Ocena: 4, Przeczytałam, Wyzwanie 2017 - 52 książki,

Pamiętnik nastoletniej uczennicy Lidki. Dziewczyna jest inteligentną, aczkolwiek nieco postrzeloną osóbką. Miewa naprawdę niewiarygodne i szalone pomysły (np. wywieszenie klepsydr uczacej ją nauczycielki).

Przeczytana tyle lat temu. Wchodziłam wówczas w czas nastolatki. Pamiętam, jak czekałam w kolejce w szkolnej bibliotece, aby wypożyczyć tę książkę. Pamiętam emocje towarzyszłące lekturze. Fascynowała  mnie historia opowiedziana przez Autorkę i jej bohaterka.

Avatar użytkownika - mysha
mysha