Wydawnictwo: Dolnośląskie
Data wydania: 2010 (data przybliżona)
Noir w najlepszym stylu, czyli trochę klasyki. Raymond Chandler zabiera nas do ciemnego i pełnego intryg Los Angeles.
Do Philipa Marlowe'a zgłasza się Orfamay Quest, małomiasteczkowa dziewczyna szukająca brata, który nie daje znaku życia. Już od początku czujemy że coś jest nie tak, bo w bardzo długim i finezyjnym przesłuchaniu brakuje wielu istotnych informacji. Finezja zaczyna się już zanim pojawia się klientka - choć z tą gażą dla detektywa bywa różnie - kto czytał, to zapewne pamięta "pomarańczkę" i muchę (której motyw jeszcze powróci w reinterpretacji popularnego powiedzenia). I tak, to właśnie te dwa odwołania znalazły się w "Kocie Syjonu" (podobnie jak samo biuro, u Wlazło nad "kebabem", tu nad kawiarnią).
Marlowe - jak przystało na pozornie hardego romantyka o miękkim sercu i twardym siedzeniu bierze angaż za nędzne pieniądze po to tylko, by natychmiast wystawić się na niebezpieczeństwa, szemranych typków, podejrzane interesy, wśród których - od trupa do trupa - szuka śladów Orrina. Trop zawiedzie go do hollywoodzkiej fabryki marzeń, gdzie typy nie mniej szemrane obracają większymi pieniędzmi, ale motywacje pozostają podobne. Czy uniknie kolca od lodu wbijanego w kark?
Noir jest o tyle specyficzny, że wiemy tylko tyle, ile autor oczami i ustami protagonisty jest gotów nam zdradzić. Rozwiązania nie wyskakują tu co prawda jak królik z kapelusza, ale też nie odgadniemy od razu połączeń, motywacji i całej intrygi na bazie szczątkowych, stopniowo odkrywanych danych. I tak Chandler snuje tę opowieść, barwnym, gorzkim i soczystym jak Vermont IPA językiem, nie szczędząc kobietom bezczelnych odzywek, a miastu i społeczeństwu gorzkich uwag. Fragment gdy Marlowe jedzie przez miasto - "Nie jesteś dziś człowiekiem, Marlowe" - to poezja w czystej postaci. Prozą.
Poza przestępcami nie brak tu oczywiście pięknych kobiet - których względy nasz bohater potrafi odrzucić - i policji, z którą zawsze ma na pieńku, wiele przed nimi ukrywa i zdradza im tylko część prawdy, by na własną rękę dowiedzieć się, jak wygląda cały obraz.
Sparaliżowany generał Sternwood zleca Philipowi Marloweowi, prywatnemu detektywowi z Los Angeles, pośrednictwo w negocjacjach z szantażystą. Szybko okazuje...
Philip Marlowe to obok Sherlocka Holmesa najsłynniejszy detektyw w literaturze światowej. We wszystkich powieściach jest wystawiany na próby, z których...