W tomie szóstym "Opowieści z Narnii" Pola i Digory, wciągnięci w eksperymenty parającego się czarami wuja Andrzeja, trafiają do Innego Świata, gdzie stają się świadkami stworzenia Narnii wraz z jej mówiącymi zwierzętami i innymi niezwykłościami. Digory zwycięsko wychodzi z próby dostarczenia Aslanowi owocu Zaczarowanej Jabłoni, dzięki czemu koniec tej historii da początek wszystkim innym, które rozegrały się w Narnii.
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2001-02-08
Tytuł oryginału: The Magician's Nephew
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Andrzej Polkowski
Ilustracje:Pauline Baynes
,,Siostrzeniec czarodzieja" to szósta część wspaniałego cyklu ,,Opowieści z Narnii". Fabuła rozpoczyna się w Londynie, gdzie dwójka dzieci, Digory i Pola, przypadkowo odkrywa magiczne pierścienie stworzone przez ekscentrycznego wuja Digory'ego, Andrzeja. W ten sposób bohaterowie trafiają do lasu między światami, tajemniczego miejsca pełnego sadzawek, z których każda prowadzi do innego uniwersum. Ich ciekawość prowadzi ich do umierającego świata Charnu, gdzie budzą do życia okrutną czarownicę Jadis - postać, która później stanie się znana jako Biała Czarownica. Wkrótce jednak dzieci trafiają do świeżo stworzonej Narnii, której istnienie zainicjowane jest pieśnią potężnego lwa Aslana.
To piękna opowieść o magii, ale i o człowieczeństwie. C.S. Lewis mistrzowsko łączy baśniową atmosferę z poważnymi tematami, tworząc historię, która zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. To książka nieco mroczniejsza niż inne części Narnii, ale jednocześnie pełna światła i nadziei, które promieniują z każdej strony.
Czy warto po nią sięgnąć? Zdecydowanie tak. To historia, która nie tylko wprowadza nas do świata Narnii, ale także przypomina o tym, co w życiu najważniejsze: odwadze, przyjaźni i sile dobra.
Londyn. Pola spotyka Digory'ego. Ich rozmowa zaczyna się od naśmiewania się ze swoich imion. Po chwili przechodzi do smutnej historii chłopca, a potem wszystko to zamienia się w przyjaźń. Pola pokazała Digory'emu swój kącik. Postanowili, że tą samą drogą dostaną się do opuszczonego domu nieopodal. Jednakże po drodze trafili do zakazanego gabinetu wuja chłopca - Andrzeja Ketterley. Po krótkiej rozmowie zaproponował on magiczną, żółtą obrączkę dziewczynce, ale gdy tylko jej dotknęła, zniknęła. Po burzliwej rozmowie z wujem chłopiec również wziął pierścień i wyruszył na ratunek koleżance.
Sam wujek Andrzej to postać, która od razu została przeze mnie obdarzona niechęcią, wręcz odrazą. Wysłużył się małymi dziećmi, a jeszcze wcześniej świnkami morskimi, do osiągnięcia swoich celów. Co prawda szczytnych, ale większego tchórzostwa po takim "zacnym" czarodzieju nie mógłbym się spodziewać.
Dzieje się w tej książce, oj dzieje. Czarownica, śpiewający Aslan, podróże do różnych światów, powstanie Narnii, pierwsze mówiące zwierzęta. Całkiem przyjemnie pochłaniało się tę lekturę.
Te książki są naprawdę dobre, z mocną akcją i ciekawa fabułą. Warto przeczytać!
"Zagadnienie postępu zmusza nas do zadania sobie pytania, czy potrafimy znaleĽć jakikolwiek sposób, by podporz dkować się wiatowemu systemowi paternalistycznej...
Czy zastanawialiście się kiedyś, jak wygląda walka dobra ze złem? Walka o władzę i panowanie nad światem dotyczy przeważnie tej złej strony. Dobro zawsze...
Przeczytane:2017-05-13, Ocena: 5, Przeczytałam, Przeczytam 100 książek w 2017,