Siostry z Titanica

Opowieść oparta na prawdziwej historii trzech sióstr Fortune, które wyruszyły w życiową podróż na pokładzie legendarnego RMS Titanic!

Kwiecień 1912 roku. Siostry Fortune wchodzą na pokład największego i najbardziej luksusowego liniowca, jaki kiedykolwiek zbudowano. Alice targają złe przeczucia, po tym jak wróżka ostrzegała ją przed podróżowaniem. Flora, która wkrótce ma poślubić zamożnego bankiera mierzy się z nowymi uczuciami: jej myśli zajmuje inny czarujący mężczyzna. Najmłodsza siostra - Mabel - w sekrecie przed rodziną zgłębia idee prawa wyborczego i możliwości przeprowadzania politycznych reform - nawet jeśli miałoby to doprowadzić do rozłamu w rodzinie.

Barwna, zaskakująca, pełna emocji powieść o tęsknocie za niezależnością i miłością. Opowieść o chwilach, które nieodwołalnie zmieniają nawet najlepiej ułożone plany. Jak dziewiczy rejs odmieni ich życie w głęboki i nieoczekiwany sposób?

Informacje dodatkowe o Siostry z Titanica:

Avatar użytkownika - violetanddog
violetanddog
Przeczytane:2024-11-05, Ocena: 3, Przeczytałem,

Recenzja napisana przez @violet.and.dog

Historię tragicznego rejsu Titanica znamy wszyscy bardzo dobrze. Nie był ani większy, ani bardziej nowoczesny niż inne statki korporacji The White Star i zapewne pamięć o nim zaginęłaby w odmętach historii, gdyby nie zatonął. Stało się to podczas jego dziewiczego rejsu, który miał trafić na pierwsze strony gazet z zupełnie innego powodu, niż ostatecznie trafił. Kunsztownie wyposażony jak na owe czasy statek był nie tylko w pełni zelektryfikowany, ale i urządzany z gustem i wyczuciem stylu. Wnętrza klasy pierwszej zachwycały przepychem i bogactwem, pokoje pachniały świeżą gardenią i hiacyntami, stoły uginały się od najwytworniejszych potraw i jak żartowali pasażerowie - tylko tu w kwietniu można było dostać świeże truskawki. Przekonanie o tym, że jest niezatapialny, towarzyszyło jego załodze i pasażerom do ostatnich godzin ich pobytu suchą stopą na pokładzie.
Tytułowe siostry z Titanica to trzy młode dziedziczki majątku rodziny Fortune. Przyszłe żony, matki lub studentki. Jednak to zależy już tylko od nich i ich życiowych wyborów. Tylko czy na pewno mogą one decydować o swoim losie w świecie zdominowanych przez mężczyzn? A co jeśli ich przyszłość została już gdzieś zapisana? Na kartach tarota, w gwiazdach lub w słowach przypadkowo napotkanego wróżbity. Czy wsiedlibyście na pokład statku, gdyby ktoś przepowiedział wam jego katastrofę? Mabel wsiada, bo przecież kto by uwierzył słowom jakiegoś tam przypadkowego czarodzieja, zapewne oszusta.
Przyznam szczerze, że mniej więcej w połowie miałam ochotę odłożyć tę książkę i włączyć film Jamesa Camerona. Ostatecznie jednak nie odłożyłam i nie żałuję. Nie znalazłam jednak w tej książce nic czego bym już o Titanicu ani jej pasażerach nie wiedziałam. Niektóre sceny są jakby żywcem wyjęte z filmu, a bohaterów jakimś dziwnym trafem porównać się da do tych, których już znamy z filmu. A może po prostu w życiu sióstr Fortune nie było nic, co nadawałoby się do tego, aby uczynić je bohaterkami książki, a autorka musiała nieco ubarwić ich życie i trochę za mocno się zainspirowała? Bo jak sama przyznała, tak właśnie było. Autorka chyba też jako pierwsza zwróciła uwagę na coś, o czym nie mówi się za wiele, a mianowicie o sytuacji zwierząt pozostawionych na statku, a także o traumie ocalałych.

Czy książkę polecam? Niekoniecznie. Chyba że jesteście zapalonymi poszukiwaczami wszelkich ciekawostek o Titanicu i nie przepuścicie niczemu, co go dotyczy. Książka jest dość obszerna i składa się głównie z długich rozmów i rozterek miłosnych młodych nowobogackich. Od początku do końca wszystko jest jasne i przewidywalne, a mnie nieszczególnie zainteresowały losy rodziny Fortune. Oczywiście doceniam ogromny wysiłek, jaki Huber włożyła w napisanie tej książki, jednak nie jest ona niczym innym jak dziełem bazowanym na popularności słynnego statku. Większość czytelników sięgnie po nią jedynie dlatego, że w tytule jest Titanic. Głównie z ciekawości. Przynajmniej ja tak zrobiłam. Czytaliście? Dajcie znać w komentarzu czy się podobała.
Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki dziękuję @skarpawarszawska

Avatar użytkownika - zainspirowanawku
zainspirowanawku
Przeczytane:2024-10-20,

Czy jest tutaj ktoś kto nie oglądał Titanica i nie zna jego historii? Bo mam dzisiaj dla Was historię, która działa się na tym statku i oparta jest na prawdziwych wydarzeniach. A jest to najnowsza książka Anny Lee Huber pod tytułem "Siostry z Titanica". Autorka przenosi nas do kwietnia 1912 roku. Trzy siostry Fortune wraz z rodzicami i młodszym bratem wchodzą na pokład największego i najbardziej luksusowego statku. Ma to być wspaniała podróż powrotna do domu. Każda z nich ma swoje plany i marzenia, na każdą z nich czeka coś innego w domu. Podczas rejsu przemierzamy z bohaterkami po zakamarkach statku, podziwiamy widoki ale i dostrzegamy różnice płciowe wówczas panujące. Kobiety spotykają różne osoby, co pod wpływem czasu uświadamia im, że chyba nie taką drogą chcą iść, jaką zaplanowali im rodzice. Jednak wszystkie plany i marzenia legną w gruzach w momencie uderzenia statku w górę lodową. Czy siostry wraz z najbliższymi przeżyją? Jest to bardzo ciekawa, emocjonalna podróż w głąb siebie. Każda z sióstr przeżywa swoją historię i zmienia się pod wpływem przemyśleń, podejmując trudne decyzje. Fikcyjne wydarzenia mieszają się tu z tymi prawdziwymi. Barwne opisy sprawiają, że mamy ten obraz statku praktycznie przed oczami. Cały wachlarz emocji gwarantowany.

Avatar użytkownika - booksitsmypassio

#współpracareklamowa

#współpracabarterowa

#współpracarecenzencka

Opis książki:

Kwiecień 1912 roku. Siostry Fortune wchodzą na pokład największego i najbardziej luksusowego liniowca, jaki kiedykolwiek zbudowano. Alice targają złe przeczucia, po tym jak wróżka ostrzegała ją przed podróżowaniem. Flora, która wkrótce ma poślubić zamożnego bankiera mierzy się z nowymi uczuciami: jej myśli zajmuje inny czarujący mężczyzna. Najmłodsza siostra – Mabel – w sekrecie przed rodziną zgłębia idee prawa wyborczego i możliwości przeprowadzania politycznych reform – nawet jeśli miałoby to doprowadzić do rozłamu w rodzinie.

" - Boże święty z niebie - szepnęła Flora na ten widok, po raz pierwszy zdając sobie sprawę, że Titanic i wszyscy na jego pokładzie znajdują się w śmiertelnym niebezpieczeństwie.

[...] Mięśnie jej nóg płonęły, gdy biegli w górę przechylającego się pokładu. Jej oddech zmieniał się w parę w zimnym powietrzu. Wszystkie cztery łodzie ratunkowe na rufie szybko wypełniały się pasażerami. "

Historia pełna emocji, które zawładną czytelnikiem od pierwszej strony.

Tak jak pierwszy kadr filmu " Titanic" wciąga, tak i książka wciągnie was w rejs, który odmieni życie pasażerów.

Opis katastrofy jest napisany tak, że czytelnik czuje się jakby podróżował w czasie, przenosi się na pokład tonącego statku, a uczucia towarzyszące pasażerom udzielają się czytelnikowi.

Sama historia jest oparta na faktach, co tylko potęguje odczuwane emocje.

Autorka stworzyła niesamowity klimat, który sprawia, że czytamy historię z zapartym tchem.

Mimo tego, że znamy historię Titanica i wiemy, że zatonie, to śledzimy losy bohaterów z ciekawością.

Dodatkowo wątek miłosny nadaje historii inny wymiar.

Gorąco polecam.

Kto oglądał film"Titanic"? Ręka w górę. ✋

Dziękuję wydawnictwu za zaufanie i egzemplarz recenzencki.

#książkoweimpresje #ewelabook #polskiebookstagramy #bookstagrampl #titanic #siostryztitanica

Z jednej strony są podekscytowane, z drugiej jedna z nich ma niezbyt dobre przeczucia. Na każdą z nich czeka coś innego w domu, każda ma swoje plany i marzenia. Jakie? To, co się stanie na statku? Jak potoczy się rejs? Co się zdarzy? Jak potoczą się losy Alice, Flory i Mabel? Co zmieni w ich życiu rejs na Titanicu?

Uwielbiam film Titanic i dlatego byłam bardzo ciekawa, jaka będzie książka. Nie będę ukrywać, że moje oczekiwania były dość spore i nie zawiodłam się ani trochę. Historia bardzo mi się podobała. To opowieść o tęsknocie za niezależnością i miłością.
Akcja sprawnie poprowadzona, pełna zaskakujących momentów. Czytało się ją bardzo szybko, a podczas czytania towarzyszyło wiele emocji i to bardzo różnych, a jednocześnie dość intensywnych, które nie zniknęły tak szybko.

Bohaterowie moim zdaniem dobrze wykreowani. Książkę czytamy z perspektywy kilku osób. Każda z nich była na swój sposób ciekawa, wielu z nich polubiłam.

„Siostry z Titanica” to moim zdaniem świetna książka, którą zdecydowanie warto przeczytać i z przyjemnością polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Trzy siostry Fortune wyruszyły na wyprawę po świecie wraz z rodzicami oraz bratem. Zwiedziły wiele wspaniałych miejsc, to była dla nich wspaniała przygoda. Co dobre zawsze się kończy, a dla nich nadeszła pora na powrót do domu. Jednak przed nimi jeszcze jedna wspaniała przygoda, a mianowicie rejs największym i najbardziej luksusowym liniowcem, jaki kiedykolwiek zbudowano. Wracają do domu stadkiem, który będzie odbywał swój dziewiczy rejs.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Avatar użytkownika - iwonap12
iwonap12
Przeczytane:2024-11-09, Ocena: 5, Przeczytałam,

Przypadkiem trafiłam na rekomendację książek "Dziewczyny z Titanica" oraz "Sióstr z Titanica". W pierwszej kolejności przesłuchałam tę pierwszą i zawiodłam się okrutnie. Druga natomiast wciągnęła mnie mocno. Rozbawiło mnie, że w notce od autorkek napotkałam taki sam opis powodów stworzenia książki w tym temacie. Jednakże autorka "Sióstr" zrobiła to w sposób porywający, z niebanalną historią.

Avatar użytkownika - KamaZ03
KamaZ03
Przeczytane:2024-10-27, Ocena: 6, Przeczytałem,

Wczoraj spałem pod mostem. Dziś jestem na największym statku świata i pije szampana z jaśnie państwem. Życie to dar. Nie chce go zmarnować. Nigdy nie wiesz jaka jutro przyjdzie karta, trzeba brać życie takim jakie jest. Sprawić by liczył się każdy dzień.

- Dobrze powiedziane.

- Świetnie!

- By liczył się każdy dzień.

- Tak, by liczył się każdy dzień

Minęły osiemdziesiąt cztery lata, a ja nadal pamiętam zapach świeżej farby. Zastawa była nowiutka, a pościel nigdy nie używana. Nazywany był statkiem marzeń, i taki był, naprawdę taki był. "

"Słyszała jedynie desperackie krzyki ludzi w wodzie i ich paniczną walkę".

Titanic jest bodajże najsłynniejszym statkiem pasażerskim jaki znał świat. Piękny, z pozoru niezniszczalny liniowiec fascynuje nawet jeśli od tragedii, która wstrząsnęła światem minęło ponad sto lat.

Sama wielokrotnie obejrzałam słynną ekranizację Jamesa Camerona i przeczytałam już kilka książek w których niezatapialny okręt był miejscem akcji.

Tym razem poznałam siostry Fortune- Alice ,Florę i Mabel , które wypłynęły w dziewiczy rejs.

Każda z bohaterek mierzyła się jednak z własnymi rozterkami i pragnieniami.

Alice nie może się pozbyć myśli o tym,że wkrótce wydarzy się coś bardzo złego. Flora mimo, iż niedługo ma zostać żoną zamożnego bankiera nie może wyrzucić z głowy mężczyzny poznanego na pokładzie, zaś Mabel potajemnie zgłębia przepisy dotyczące prawa wyborczego i reform politycznych, mających na celu oddanie głosu w ważnych społecznie kwestiach kobietom , nawet za cenę konfliktu w ich rodzinie..

To była przepiękna pełna emocji i smutku historia.

Pokazująca różnice klasowe , konwenanse i niską pozycję jaką w owym czasie miały przedstawicielki płci pięknej.

Anna Lee Huber w magiczny sposób operuje piórem opisując zarówno statek , jego wnętrza , jak i relacje panujące między pasażerami.

Spotykamy więc wieje znanych osób.

Ta opowieść jest pełna nostalgii, tęsknoty i smutku.

Porusza najczulsze struny serca.

Czaruje i hipnotyzuje.

Po prostu jest piękna.

Gorąco polecam ?

Avatar użytkownika - codzienna
codzienna
Przeczytane:2024-10-25, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 ksiązki 2024, Posiadam,

Przejmujaca historia ,oparta na autentycznych wydarzeniach,pełna wzruszeń,emocji ...piękna.

Nie ma chyba nikogo ,kto by nie słyszał o Titanicu.Pierwszy a zarazem ostatni rejs potęznego statku,który nie miał prawa utonąć.Ale natura zrobiła swoje.

"Siostry z Titanica" to historia trzech sióstr Fortune -Flora,Alice i Mabel,które wraz z rodzicami i bratem wybieraja się w dziewiczy rejs na pokładzie statku RMS Titanic.Poznajemy ich rozterki,marzenia i pragnienia. Oprócz nich na statku poznajemy ogrom znanych osobistości ,wśród nich Chessa Kinsey'a, który odegra ważną rolę w życiu jednej z sióstr.

Autorka w historię sióstr wplotła tematy,polityczne ,społeczne,mamy ogrom tu wiedzy o Titanicu,jak jest zbudowany,jego parametry i wystrój.Czytając nie sposób nie wyobrazić sobie potęgę Titanica a powolna z początku akcja sprawia,że mamy wrażenie jakbyśmy byli sami pasażerami tego ogromnego statku.

Moment zetknięcia z góra lodową ,jego tonięcie to cały wachlarz emocji,który nie pozwala zwolnić czytanie.

Autorka swoja ksiązką sprawiła,że w inny sposób patrzymy na cała historię,dała jej drugie życie.

Anna Lee Huber swoim pięknym piórem i zarazem prostym językiem sprawiła,że powieśc czyta się z zapartym tchem,nie ma tu bowiem czasu na nudę.Polecam

Avatar użytkownika - z_ksiazka_w_plec
z_ksiazka_w_plec
Przeczytane:2024-09-28, Ocena: 4, Przeczytałem,

Autorka zaprasza nas na pokład statku, który miał nigdy nie zatonąć. Wraz z bohaterami odbywamy rejs, który wiemy jak się zakończy. Nie wiedzą tego jednak 3 siostry Fortune. Każda z tych kobiet była inna, każda miała inne marzenia. Wchodząc na pokład miały wielkie nadzieje, które zatonęły wraz z statkiem.

Książka oparta jest na faktach. Autorka świetnie pokazała na kartach tej powieści majestat statku, jak również emocje jakie towarzyszyły pasażerom wypływających w rejs życia. Ze względu na to, że wiemy co się za chwilkę wydarzy czujemy napięcie. Autorka nie za szybko ujawnia czy faktycznie będzie tak jak to się wydarzyło w 1912 roku. Dlatego to napięcie rośnie, z każdą stroną.

Wydawać by się mogło, że opowieść oparta na faktach, które dobrze znamy może być nudna. I muszę przyznać, że sceptycznie podchodziłam do tego tytuły, ale ciekawość wygrała. Czy żałuję czasu spędzonego z lekturą? Klimat tej powieści jest niesamowity. Zarówno ta część dramatyczna, jak i wątek miłosny, który tutaj występuje sprawiają, że od książki nie można oderwać się.

Jeśli chcecie bliżej poznać los sióstr: Florę, Mabel i Alice to zachęcam sięgnąć po ,,Siostry z Tytanica".

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2024-09-25, Ocena: 5, Przeczytałam,

Przyznaj się, ile razy oglądałeś/-aś Titanica i mówiłeś/-aś: ,,Ej, Rose, posuń się, to Jack też się zmieści i nie będzie musiał umierać!"? ?
Ja tych razy nie zliczę! Zarówno film, jak i sam Titanic, mają w sobie coś, co mnie do nich przyciąga. Historia związana z tym potężnym statkiem bardzo mnie intryguje, dlatego chętnie czytam i oglądam wszelkie nowości, które się na jego temat pojawiają.

Niedawno, nakładem Wydawnictwa Skarpa Warszawska, ukazała się książka Siostry z Titanica autorstwa Anny Lee Huber, której ,,trzon" stanowią wydarzenia z dziewiczego rejsu w kwietniu 1912 roku.

Autorka, pisząc swoją książkę, bardzo skrupulatnie przypomniała nam wydarzenia związane z tragicznym rejsem, a dodatkowo, na ich tle, zbudowała historię trzech sióstr Fortune. Sióstr, które doświadczyły miłości, zawiedzionych oczekiwań i ogromnej straty.

Wśród pięknej scenerii statku, na który każdy chciał się dostać, Anna Lee Huber opowiedziała historię niezwykle emocjonalną, porywającą, pasjonującą i angażującą. Wszystko to dzięki doskonałemu przedstawieniu kontrastu między ekscytacją związaną z podróżą na RMS Titanic a zbiorową tragedią, chaosem i ludzkim dramatem, które dotknęły pasażerów po zderzeniu z górą lodową...

Siostry z Titanica to piękna, choć dramatyczna powieść, którą przeczytałam z ogromną przyjemnością i serdecznie Ci ją polecam.

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk