Mały niedźwiadek chce być duży i silny jak jego mama, bo przecież nie ma nic większego ani silniejszego od niedźwiedzia... Ale czy na pewno?
Dołącz do tego ciekawskiego malucha, którego mama uczy cierpliwości, samodzielności i tego, w czym naprawdę tkwi nasza siła.
Piękny picturebook poruszający tematy natury, wychowania i znaczenia rodziny, idealna na prezent zarówno dla dzieci, jak i nowych rodziców.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2024-01-24
Tytuł oryginału: As Strong As the River
Czy może być coś silniejszego i większego od niedźwiedzia?
Tak, to prawdziwa matczyna miłość, która pięknie została przedstawiona w uroczej książce od @wydawnictwo.swietlik „Silna jak rzeka. Książka o rodzicielskiej miłości”.
Mama, która zawsze jest blisko, uczy małego niedźwiadka tego, co na prawdę jest w życiu ważne.
Przekazuje synkowi życiowe mądrości, uczy cierpliwości, pokory i samodzielności.
W książce nie ma zbyt wiele tekstu, jednak jest w niej zawarty piękny przekaz matczynej miłości, i bliskości.
Historia pełna ciepła ukazująca przepiękna więź jaką łączy mamę i dziecko.
Ilustracje zachwyciły mnie od pierwszego spojrzenia. Piękne, ciepłe, malownicze pejzaże, obok których nie da się przejść obojętnie. Są na prawdę zachwycające
Najnowsze tytuły autorstwa Sarah Noble pięknie pokazują siłę rodzicielskiej miłości, przełożoną na zwierzęcy świat.
Bohaterami są niedźwiedzie - matka i syn. Mały niedźwiadek jest tutaj narratorem, to z jego perspektywy pokazany jest świat, co świetnie trafia do naszych małych odbiorców.
Nasz bohater uważa, że nie ma nic większego i silniejszego od niedźwiedzia. Sam sobie przecież ze wszystkim świetnie radzi. Jego mama się z tym jednak nie zgadza. Jest rzeka. To ona daje siłę wielu rzeczom.
"Rzeka jest wielka i silna.
Ale jest także piękna.
Mama się z tym zgadza.
Mówię mamie,
że jest dokładnie taka jak rzeka..."
W codziennych czynnościach, trwając tuż obok syna, mama uczy go samodzielności, pokory i szacunku do przyrody. A jednocześnie otacza parasolem opieki, dbając o bezpieczeństwo. Robi to wszystko z ogromną cierpliwością, spokojem i zrozumieniem.
Ta cudownie zilustrowana książka wprowadza wiele spokoju, atmosferę ciepła i miłości. Delikatne barwy sprawiają, że nie sposób oderwać od niej wzroku. Ilustracje są dopełnieniem tekstu, tworząc historię momentami bardzo zabawną.
To książka, która spodoba się maluchom właśnie ze względu na narratora - niedźwiadka takiego małego-dużego jak one same. Tak samo przekonanego o swojej mocy. Tak samo nieświadomego, że za każdym krokiem stoi wspierająca i kochająca mama.
Sarah Noble zachwyciła nas po raz kolejny.
Zachwyciła pięknymi ilustracjami i wzruszyła do głębi wspaniałą historią o matczynej miłości. Bohaterami tej opowieści jest młody niedźwiadek oraz jego mama. Niedźwiedzica przez całe dnie czuwa nad swoim dzieckiem, uczy go samodzielnego życia, pokazuje piękno świata i daje cały wszechświat czułości.
Niedźwiedzia mama jest wielka, silna i piękna...
Daje poczucie bezpieczeństwa i siłę.
Jest wspaniała, dokładnie taka, jak rzeka, która daje życie i moc.
Wzruszająca historia, z której miłość i czułość bije niczym blask słońca. Jestem oczarowana, wręcz zahipnotyzowana przepieknymi ilustracjami, od których nie można oderwać wzroku.
Ollie, Bea i Ula robią wszystko razem. Bawią się w falach, jedzą skorupiaki i usypiają, przytulając się mocno. Ale w życiu każdej wydry przychodzi taki...
Przeczytane:2024-06-15, Ocena: 4, Przeczytałam,
W książce „Silna jak rzeka” spędzimy dzień z małym niedźwiedziem i jego mamą. Właśnie tego pierwszego Sarah Noble uczyniła narratorem i oddaje dzięki niemu dziecięcy sposób myślenia. Miś twierdzi, że wcale nie jest taki mały, a w codziennych wyzwaniach świetnie sobie radzi, ale bacznie obserwuje mamę i stara się ja naśladować. My natomiast widzimy, jak niedźwiedzica troszczy się o swoje dziecko. Przekazuje mu swoją wiedzę, dzieli się doświadczeniem, aby jak najlepiej poradziło sobie, kiedy dorośnie.
Publikację „Silna jak rzeka” można określić jako picturebook. Treści i rysunki mocno ze sobą korespondują i jedno bez drugiego nie istnieje. To dzięki obrazkom dowiadujemy się, jak zwierzęta spędziły dzień. Co do tekstu, jest on krótki i raczej metaforyczny. Sarah Noble pięknie porównała matczyną miłość do rzeki. Niedźwiadek wręcz mówi, że jego mama jest tak samo silna, jak rzeka, a uczony jest pokory wobec wodnego żywiołu.
Co najbardziej spodobało się moim dzieciom w tej książce? Jednak wygrały rysunki. Godzinami analizowali to jak niedźwiedzie wędrują, polują i ocierają się o drzewa. To nasze czytanie wytraciło gdzieś ten intymny charakter tekstu. Bo wiece, „Silna jak rzeka” to mama i dziecko. To ich relacja jest „pępkiem świata”. Czytając tą książkę miłość mocno otula czytelniczy kącik. Natomiast u nas zagościły ryby, jagody i drapanie po plecach. Ha ha. Jak to się mówi, nie można nikomu narzucać interpretacji książki. Cieszę się, że mimo wszystko maluchy znalazły coś dla siebie w tej publikacji.