Sfora (Tom 2). Ukryty wróg

Kiedy Fuks i pozostali członkowie Sfory w Obrożach odkryli las pełen jedzenia i świeżej wody, byli pewni, że odnaleźli nowy dom. Jednak ziemię przywłaszcza sobie Sfora Dzikich Psów, a ich przerażająca alfa nie pozwala położyć na niej łapy. Fuks zmuszony jest przekroczyć linię wroga i zdecydować, które psy są jego prawdziwymi sojusznikami.

Informacje dodatkowe o Sfora (Tom 2). Ukryty wróg:

Sfora (Tom 2). Ukryty wróg - opinie o książce

Avatar użytkownika - brave_book
brave_book
Przeczytane:2023-12-18, Ocena: 4, Przeczytałem,
"Ukryty wróg" to drugi tom serii Sfora, w której głównymi bohaterami są czworonogi, a świat przypomina ten z książek postapo ?

Główny bohater, pies Fuks, dostaje w tej części misję, przez którą czuje się bardzo rozdarty - nie tylko pomiędzy dwoma stronami konfliktu, ale też wewnątrz siebie, gdy ciągnie go do samotniczego trybu życia, ale też zaczynają mu się podobać pewne elementy w sforze.

Ta część okazała się dla mnie dużo lepsza, przede wszystkim bardziej angażująca. Pierwszy tom, choć był okey, to miał mniej akcji, a tutaj w autorka przedstawiła historię, która budzi więcej emocji.

Występują tu motywy zdrady, misji, wewnętrznego rozdarcia, hierarchii, walki o przetrwanie. Jak na krótką książkę dla młodszego czytelnika wypadło to naprawdę bardzo fajnie. Często, gdy odkładałam książkę to myślałam, by z chęcią do niej powrócić, a podczas czytania strony same uciekały.

To świetny tytuł dla relaksu i odpoczynku od bardziej wymagających czy złożonych powieści, a także dla fanów czworonogów ? klimat postapo podkręca tutaj napięcie, a awansowanie po szczeblach hierarchi w sforze również jest interesujące.

"Ukryty wróg" to naprawdę udana kontynuować serii, jeski podobał się Wam pierwszy tom, to drugi spodoba się jeszcze bardziej ?

Szepty Nocy
Erin Hunter0
Okładka ksiązki - Szepty Nocy

Sójcze Pióro i Lwi Płomień są zdeterminowani by poznać prawdziwy powód, dla którego Klan Pioruna został wciągnięty w śmiercionośną bitwę z Klanem Cienia...

Czarna godzina
Erin Hunter0
Okładka ksiązki - Czarna godzina

Klan Pioruna wygrał bitwę, która miała go unicestwić. Odwaga Ognistego Serca ocaliła jego pobratymców, chociaż jednego kota uratować się nie udało. Wygrana...