Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco.
Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia.
Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru.
To wspaniałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone pięknymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która również jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina!
Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej, przedstawia zupełnie inne oblicze tego kraju. Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż przez dziewiętnaście głównych regionów Włoch – od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu – podczas której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, ale też ich kulturę i obyczaje. Niezwykle ciekawe są „intermezza” w tej podróży z jednego miejsca do drugiego – rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z kuchnią niewiele mają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi. Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki.
Nie chodzi w tej książce o przepisy na włoskie dania, ale o przybliżenie historii i kultury Włoch i – przede wszystkim – sensu kultury kulinarnej, bo, cytując Umberta Eco: „Być może we Włoszech bardziej niż gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju”.
Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2020-07-29
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 600
Tłumaczenie: Jan Jackowicz
Nie jest to książka kucharska!
To absolutnie genialny tytuł dla każdego, kto kocha Włochy albo kocha jeść, albo to i to. Porywająca podróż przez wszystkie regiony Włoch w poszukiwaniu regionalnej kuchni. Z przepięknymi zdjęciami, ciekawymi historiami, cytatami z literatury, i nawiązaniami kulturowymi. Bogata w treści zarówno kulinarne, jak i kulturowe.
We Włoszech jedzenie, kuchnia to źródło radości, to cel, a nie środek. Tą radością ta książka po prostu zaraża. Próbuje również wyjaśnić mentalność mieszkańców Włoch i ich postrzeganie świata przez celebrowanie posiłków, biesiadowanie do późnych godzin nocnych, poranne obowiązkowe spotkania w kafejce na espresso. Próbuje uchwycić, czym jest włoska radość życia i dlaczego bierze się właśnie z kuchni.
Wydanie jest przecudowne. 600 stron, mnóstwo ślicznych zdjęć. A wisienką na torcie pozostaje oczywiście przedmowa napisana przez samego Umberto Eco.
Fantastyczna podróż do oblanej słońcem Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki. Kraju, który nam, zwykłym zjadaczom chleba, nieodparcie...
Przeczytane:2021-04-21, Przeczytałem,
Super przewodnik kulinarny po Włoszech, nie radzę czytać na pusty żołądek