Sekrety włoskiej kuchni

Ocena: 6 (1 głosów)
Inne wydania:

Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco.

Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia.

Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru.

To wspaniałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone pięknymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która również jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina!
Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej, przedstawia zupełnie inne oblicze tego kraju. Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż przez dziewiętnaście głównych regionów Włoch – od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu – podczas której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, ale też ich kulturę i obyczaje. Niezwykle ciekawe są „intermezza” w tej podróży z jednego miejsca do drugiego – rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z kuchnią niewiele mają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi. Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki.

Nie chodzi w tej książce o przepisy na włoskie dania, ale o przybliżenie historii i kultury Włoch i – przede wszystkim – sensu kultury kulinarnej, bo, cytując Umberta Eco: „Być może we Włoszech bardziej niż gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju”.

Informacje dodatkowe o Sekrety włoskiej kuchni:

Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2020-07-29
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-8125-616-2
Liczba stron: 600
Tłumaczenie: Jan Jackowicz

Tagi: kuchnia

więcej

Kup książkę Sekrety włoskiej kuchni

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Sekrety włoskiej kuchni - opinie o książce

Super przewodnik kulinarny po Włoszech, nie radzę czytać na pusty żołądek

Link do opinii

Nie jest to książka kucharska!

To absolutnie genialny tytuł dla każdego, kto kocha Włochy albo kocha jeść, albo to i to. Porywająca podróż przez wszystkie regiony Włoch w poszukiwaniu regionalnej kuchni. Z przepięknymi zdjęciami, ciekawymi historiami, cytatami z literatury, i nawiązaniami kulturowymi. Bogata w treści zarówno kulinarne, jak i kulturowe.

We Włoszech jedzenie, kuchnia to źródło radości, to cel, a nie środek. Tą radością ta książka po prostu zaraża. Próbuje również wyjaśnić mentalność mieszkańców Włoch i ich postrzeganie świata przez celebrowanie posiłków, biesiadowanie do późnych godzin nocnych, poranne obowiązkowe spotkania w kafejce na espresso. Próbuje uchwycić, czym jest włoska radość życia i dlaczego bierze się właśnie z kuchni.

Wydanie jest przecudowne. 600 stron, mnóstwo ślicznych zdjęć. A wisienką na torcie pozostaje oczywiście przedmowa napisana przez samego Umberto Eco.

Link do opinii
Inne książki autora
Sekrety włoskiej kuchni
Elena Kostioukovitch0
Okładka ksiązki - Sekrety włoskiej kuchni

Fantastyczna podróż do oblanej słońcem Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki. Kraju, który nam, zwykłym zjadaczom chleba, nieodparcie...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Jak (nie) zostać królową
Katarzyna Redmerska ;
Jak (nie) zostać królową
Niewolnica elfów
Justyna Komuda
Niewolnica elfów
Lucek
Iwonna Buczkowska ;
Lucek
Mykoła
Michał Gołkowski ;
Mykoła
Jak ograłem PRL. Z gitarą
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Z gitarą
Faza kokonu
Joanna Gajewczyk ;
Faza kokonu
Bapu, opowieść o dobrym maharadży
Monika Kowaleczko-Szumowska
Bapu, opowieść o dobrym maharadży
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy