Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2011-09-21
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 640
Nie jest to książka kucharska!
To absolutnie genialny tytuł dla każdego, kto kocha Włochy albo kocha jeść, albo to i to. Porywająca podróż przez wszystkie regiony Włoch w poszukiwaniu regionalnej kuchni. Z przepięknymi zdjęciami, ciekawymi historiami, cytatami z literatury, i nawiązaniami kulturowymi. Bogata w treści zarówno kulinarne, jak i kulturowe.
We Włoszech jedzenie, kuchnia to źródło radości, to cel, a nie środek. Tą radością ta książka po prostu zaraża. Próbuje również wyjaśnić mentalność mieszkańców Włoch i ich postrzeganie świata przez celebrowanie posiłków, biesiadowanie do późnych godzin nocnych, poranne obowiązkowe spotkania w kafejce na espresso. Próbuje uchwycić, czym jest włoska radość życia i dlaczego bierze się właśnie z kuchni.
Wydanie jest przecudowne. 600 stron, mnóstwo ślicznych zdjęć. A wisienką na torcie pozostaje oczywiście przedmowa napisana przez samego Umberto Eco.
Przeczytane:2021-04-21, Przeczytałem,
Super przewodnik kulinarny po Włoszech, nie radzę czytać na pusty żołądek