Salon krzywych luster

Noc, podczas której Niemka traci na skutek poronienia kolejnego upragnionego potomka i spadkobiercę rodu, a Żydówka - matka czwórki dorosłych dzieci - rodzi bliźniaki, zmieni już na zawsze życie nie tylko kilku rodzin, ale i tych, którzy prędzej czy później się z nimi zetkną. W desperackim akcie miłosierdzia i chciwości lekarz i położna rozdzielają chłopców, starszego oddając nieświadomej niczego Niemce i przekonując Żydówkę, że drugi jej syn zmarł podczas porodu. Jest jednak coś, co łączy chłopców i co może stać się ich przekleństwem...

"Kiedy butelka do połowy była już pusta, Krystyna poczuła nagle, że jest na solidnym rauszu.

- Muszę już niestety iść. - Jonas podniósł się z kanapy, a jej wydawało się, że w jego głosie pojawiła się nutka żalu.

- Może pan zostać - odparła jakby trochę zawiedziona. - Mały śpi, a moja współlokatorka dzisiaj nie wraca - dodała obiecująco.

- A co by na to powiedział ojciec małego? - spytał, powoli się do niej zbliżając. - Gdzie teraz przebywa?

- Stoi przede mną! - wypaliła zdecydowanie, nie całkiem świadoma tego, co mówi.

- Cooo?! - krzyknął zaskoczony jej słowami, aż śpiący malec głośno się rozpłakał.

- Tak! Nie wypieraj się! - krzyknęła również, rozrywając mu na piersi koszulę. - Oto jest dowód - powiedziała z przekonaniem, wreszcie pewna swojej racji.

- Co pani robi?! - Chwycił ją za ręce.

- To znamię cię zdradziło, Hermanie. Gdzie twój czarny mundur?! - krzyczała teraz jak opętana. - Gdzie go schowałeś?!

- Wariatka! - wrzasnął Jonas i czym prędzej wybiegł z mieszkania."

Informacje dodatkowe o Salon krzywych luster:

Wydawnictwo: Poligraf
Data wydania: 2019-05-20

Tagi: Literaturoznawstwo

Kup książkę Salon krzywych luster

Salon krzywych luster - opinie o książce

Bądź wola twoja?
Jerzy Kusecki0
Okładka ksiązki - Bądź wola twoja?

Losy pięknej Azy wędrującej z taborem Romów nieoczekiwanie splatają się z losami młodego Tadeusza, panicza wychowywanego w arystokratycznym polskim dworze...

Pokój
Jerzy Kusecki0
Okładka ksiązki - Pokój

Pułkownik, nie spiesząc się, wyjął powoli skórzany portfelik, a z niego kilka zdjęć. Poszperał wśród nich palcami i bez słowa...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;