Magdalena Wolińska-Riedi, autorka książki ,,Mój Rzym" oraz watykańskiej trylogii z bestsellerową ,,Kobietą w Watykanie", od ponad dwudziestu lat mieszka w samym sercu Wiecznego Miasta. Tym razem w swojej opowieści zabiera nas na niezwykły spacer po historii najsłynniejszych rzymskich dań.
Poczujemy zapach świeżych ziół i aromatycznych przypraw, odkryjemy smak chrupiącej bruschetty, prawdziwej rzymskiej pizzy i doskonałego makaronu, jaki zjeść można tylko tutaj. Poznamy dzieje rodzin, które od pokoleń prowadzą restauracje w sercu Rzymu, kultywując tradycję przodków i bazując na prastarych przepisach.
Wyruszymy wraz z autorką na spacer po nieodkrytych zaułkach miasta, by trafić do lokali, które pachną tradycją, historią i miłością do rzymskiej kuchni - pełnej smaku, aromatu i pikanterii. Dowiemy się, co odróżnia pizzę rzymską od neapolitańskiej, w której dzielnicy znajduje się najstarsza restauracja świata, dlaczego figi są najlepszym dodatkiem do letniego obiadu i czemu warto zamawiać wino stołowe.
Autorka zaprosi nas również do swojej kuchni, dzieląc się z czytelnikami przepisami, dzięki którym będziemy mogli zmysłami przenieść się do Wiecznego Miasta i ,,skosztować" Rzymu w naszym własnym domu.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-11-13
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN:
Liczba stron: 288
Takiej książki o Rzymie jeszcze nie było. Osobisty przewodnik Magdalena Wolińska-Riedi, autorka watykańskiej trylogii z bestsellerową Kobietą w Watykanie...
Poznaj świat, do którego dostęp mają tylko nieliczni! Watykan – miejsce od wieków wzbudzające emocje, mające swoje sekrety, niedostępne...
Przeczytane:2024-11-29, Ocena: 6, Przeczytałam,
Pani Magdalena Wolińska-Riedi zaprasza nas, w swojej najnowszej książce w niezwykłą podróż, w której odkrywa przed czytelnikiem historię najsłynniejszych rzymskich dań. Jeśli czytaliście "Mój Rzym", to wiecie jak sugestywnie autorka potrafi przenieść włoską atmosferę na karty swoich książek. Tym razem "posmakujemy" potraw, które zdobyły serca wielu i zachwycają podniebienia nie tylko rodowitych Rzymian. Od tej strony poznać Rzym, to nie lada sztuka. A my dzięki pani Magdzie mamy taką możliwość. Zaczynając od aromatycznej porannej espresso, poprzez cesarzową pastę czy potrawy mięsne, poznajemy woń wiecznego miasta. Nie może zabraknąć oczywiście pizzy jak i tiramisu. Każda z potraw ma swoją bogatą historię, i już samo czytanie o niej było dla mnie prawdziwą ucztą. Autorka wie jak oddać klimat rzymskiej kuchni, jak zaciekawić opowieściami, żebyśmy mogli poczuć się zaproszeni do spróbowania tego wszystkiego osobiście. Szczególnie, że w książce znajdziemy też kilka ciekawych i wcale nieskomplikowanych przepisów. A ponadto została ona doprawiona pokaźną szczyptą pięknych fotografii.
Jest okazja, by w święta zaskoczyć bliskich czymś nowym i z włoskiej kultury. "Rzym od kuchni" to książka, która przypadnie do gustu każdemu. Polecam!!