Czy zastanawialiście się kiedyś, jak wyglądało dzieciństwo jednego z najwybitniejszych poetów? Co takiego sprawiło, że zdecydował się pójść taką, a nie inną drogą? Agnieszka Frączek to wszystko opisała w dosyć prosty i przezabawny sposób. Tak więc poznajmy historię młodego Julka!
Rany Julek! O tym, jak Julian Tuwim został poetą, to historia o młodzieńczych latach Juliana Tuwima. Poznamy w niej jego pasje, talenty i ambicje. Nie zabraknie w niej wielu przeróżnych wynalazków, czy nawet planów wysadzenia starej kamienicy. Zatem wyruszmy w podróż pełną przeróżnych wariactw, jakie nasz bohater tworzył, gdy był dzieckiem.
Autorka książki przedstawiła w miły i szybki sposób, jak te wszystkie dziwactwa wpłynęły na życie Juliana. Jego historia rozpoczyna się od samych narodzin, by w końcu dobiec końca na karierze, jako poety. Nikt by się nie spodziewał, że ten wybitny poeta był aż takim rozrabiaką. Czy znaliście „Julka” z tej strony?
Sama Agnieszka Frączek w swoich książkach dla najmłodszych stara się jak najlepiej przekazać wiedzę o współczesnej polszczyźnie. Na jej zdolności edukacyjne wskazuje, chociażby zdobycie Nagrody Edukacja 2008.
Wydawnictwo: Literatura
Data wydania: 2013-04-16
Bardzo sympatyczna książeczka opowiadająca o Julianie Tuwimie w przystępny sposób, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych
Kociokwik? Fiksum-dyrdum? Androny? Przecież takich słów w ogóle nie ma! Jak więc można pisać o nich wiersze? A jednak można... W zbiorze...
Chociaż gwiaździsta, leniwa noc cichutko kusi: ,,Czas już pod koc", to jednak w każdym zakątku miasta jest ktoś, kto nie śpi. Nie śpi i basta! Na przykład...